A következőkben arról írunk, hogyan optimalizálhatjuk AdWords-kampányunkat annak érdekében, hogy a megtérülése minél nagyobb legyen.

1. A keresett kifejezés jelenjen meg a hirdetésszövegben is

Hozzunk létre külön hirdetéscsoportot a különféle termékeknek/szolgáltatásoknak. A hirdetéscsoport egyik fő keresett kifejezését szerepeltethetjük a hirdetésszövegben, majd megadhatjuk a kifejezést és változatait a kulcsszólistában. Így nő a hirdetés relevanciája, és következésképpen az átkattintási aránya is, amely befolyásolja a minőségi mutatóját és a hirdetés pozícióját is.

Ha például futócipőket árulsz, a hirdetéscsoportokat úgy alakítsd ki, hogy vedd figyelembe, mit kereshetnek a felhasználók: "futócipő", "edzőcipő", "sportcipő", stb. Ennek megfelelően a hirdetéscsoportok ezek a különböző cipőkategóriák lesznek, melyeket a hirdetésszövegben is érdemes szerepeltetni. Ezzel könnyebben a hirdetésre terelhetjük a figyelmet, mert amikor a felhasználó az adott kulcsszóra keres, és a kulcsszó szerepel hirdetés szövegében, akkor a kifejezés félkövéren jelenik meg.

2. Hozzunk létre ROI-központú kulcsszólistákat

Adjunk hirdetéscsoportjainkhoz ROI-központú kulcsszóváltozatokat. Az "edzőcipő" hirdetéscsoportban például szerepelhet az "edzőcipő" szó és annak változatai, ide értve az olyan kifejezéseket, mint "vásárlás”, “bolt”, “üzlet”, “kedvezmény”, “ajánlat”, “ajánlatok”, “ár". Érdemes az elírásokat is belevenni a kulsszólistánkba, azonban ezeknél ne használjuk a dinamikus kulcsszóbeillesztést, mert az esetlegesen helyesírási hibát is tartalmazó szóváltozatok nem néznek ki jól a hirdetés szövegében.

Ha ki szeretnénk zárni azokat a felhasználókat, akik nem vásárlás céljából keresnek az adott kifejezésre, hirdetéscsoport-szintű kizáró kulcsszavakat kell felvennünk, mint például "információ", "áttekintés", “ingyen”.

3. A túl általános kulcsszavak csökkenthetik a ROI-t

A túl általános kulcsszavak általában nagy mennyiségű megjelenítést, de csak kevés kattintást vagy konverziót érnek el, ami negatív irányban befolyásolja a hirdetéscsoport CTR-ját, valamint a hirdetés pozícióját. Ez azért van, mert a hirdetésszöveg/termék nem releváns a felhasználók keresési lekérdezései szempontjából.

4. Általános hirdetésszöveg helyett használjunk minél specifikusabbat

Adjunk a potenciális ügyfeleknek minél több információt a hirdetésben, mert így viszonylag informatív módon döntenek a kattintás előtt, és nem jelentenek felesleges költséget. Így csak olyan vásárlók kattintanak a hirdetésre, akiket valóban érdekel az ajánlatunk, nem pedig olyanok, akik csak több információt szeretnének. Próbáljuk a hirdetésszövegben is a nyitóoldal információit biztosítani, a termék leírását és árát is szerepeltetni, pl. "70 cm-es képátmérőjű LCD-tévé", "Ingyenes szállítás 10 000 forint felett" vagy "Internet havi 1000 Ft-tól".

A dinamikus kulcsszóbeillesztés szintén segíthet a minél relevánsabb hirdetésszöveg létrehozásában.

5. A konverziók számának növeléséhez irányítsuk a látogatókat célirányosan irányítsa az adott termék oldalára

Nagyon fontos, hogy a potenciális vásárlók arra az oldalra kerüljenek, amely a megfelelő termék leírását és árát tartalmazza. Állítsuk be cél URL-jét vagy a hirdetéscsoport szintjén, vagy pedig a még célzottabb kulcsszószinten.

Miután a fenti tippek segítségével optimalizáltuk a kampányt, futtassuk legalább két hétig, és vizsgáljuk meg a változtatásaink eredményét.