Érdekes eredmények Hal Varian, a Google vezető közgazdászának méréseiből, a nemzetközi Inside AdWords blogról:

Hal Varian csapata az AdWords aukciós modelljét vizsgálja és fejleszti. Nemrégiben mérést végeztek arra vonatkozóan, hogy miként befolyásolja a hirdetéspozíció a konverziós arányt. (Emlékeztetőül: a konverziós arány azt fejezi ki, hogy a hirdetett webhelyen a hirdetésre kattintó felhasználókból hányan érték el a konverziót visszaigazoló oldalt. A konverziós arány tehát a konverziók száma és az átkattintások száma hányadosa - százalékban kifejezve). A mérés konkrétan arra irányult, hogy ugyanannak a hirdetésnek miként alakul a konverziós aránya, hogyha eltérő pozíciókban jelenik meg az adott hirdetés.

A mérések szerint egy olyan oldalon, amelyen 11 hirdetés jelenik meg (ez ugye a maximum), átlagosan öt százalék a különbség ugyanannak a hirdetésnek a különböző pozíciókban eredményezett konverziós arányai között. Ha például az első pozícióban a konverziós arány 1,0%, akkor a legalsó pozícióban nagyjából 0,95%. A különbség tehát nem számottevő - a hirdetéspozíció minimális mértékben befolyásolja a konverziós arányt.

Fontos hozzátenni, hogy a konverziók számát viszont befolyásolja a hirdetéspozíció, mivel minél magasabb (feltűnőbb) pozícióban jelenik meg a hirdetés, annál több kattintást kaphat, a több kattintásból pedig potenciálisan több konverzió születhet.