Utolsó két bejegyzésünkben már eloszlattunk 8, az AdWords-szel kapcsolatos gyakori tévhitet, és bemutattuk helyettük a valós tényeket. (link az első és a második részhez). Sorozatunk befejező részében reméljük sikerül további általános félreértéseket tisztáznunk.

9. tévhit: Ha CPC-ajánlatod elég magas, akkor a hirdetésed garantáltan a legfelső pozícióban jelenik meg

Tény: A magas maximális CPC-ajánlat nem garantálja, hogy a hirdetésed az első pozícióban jelenik meg. Más tényezők is roppant fontos szerepet játszanak a hirdetések keresési eredményoldalakon belüli pozíciójának a meghatározásában. Ilyen, a minőségi mutatóval mért tényező például a kulcsszó relevanciája, a céloldal minősége és a céloldal betöltési ideje. Ha a minőségi mutató alacsony, akkor még magas maximális CPC-ajánlat esetén is nagyon nehéz a hirdetésedet a legfelső pozícióban megjeleníteni.

10. tévhit: A minőségi mutató kulcsszóoptimalizálás révén mindig javítható

Tény: Ez nem mindig van így. Bár kulcsszóoptimalizálást alacsony minőségi mutató esetén is érdemes elvégezni, lehet, hogy további lépések is szükségesek. Mint az előző tévhitnél is említettük, az oldalbetöltési idő, valamint a céloldal minősége is befolyásoló tényező. Ha az oldal lassan töltődik be, akkor ezt általában korrigálni kell ahhoz, hogy a kulcsszó minőségi mutatója javulhasson. Ugyanez vonatkozik a céloldal minőségére is. Ha a céloldalt alacsony minőségűnek tekinti a rendszerünk, akkor előbb javítanod kell a besorolásán, és csak utána célszerű a kulcsszavak optimalizálására koncentrálnod.

11. tévhit:A Kulcsszóválasztó eszköz használata esetén az összes javasolt kulcsszót érdemes alkalmaznom

Tény: A Kulcsszóválasztó eszköz csupán új kulcsszavakra illetve kulcsszó kombinációkra tesz javaslatokat. A Kulcsszóválasztó eszköz csupán megjeleníti azokat a kapcsolódó lekérdezéseket, amelyekből a vállalkozásod esetleg profitálhat. A megjelenített eredményeket a hirdetési céljaid figyelembe vételével kell kiértékelned. Így az eszköz segíthet olyan új, értelmes kulcsszavakat találni, amelyeket bár jelenleg nem használsz, jövedelmezők lehetnek számodra, és kizáró kulcsszóként alkalmazható irreleváns kulcsszavakat is meg tud jeleníteni.

Példa: konyhai eszközöket árulsz, de javítási szolgáltatásokat nem nyújtasz. A kulcsszóválasztó eszköz az alábbi szavakat sorolja föl:

konyhai eszközök
modern konyhai eszközök
venni egyszerű konyha
venni mosogató

tanácsok konyhai eszközökhöz
konyhai eszközök teszt
konyhai eszközök javítás

A zölddel jelölt kulcsszavak jól kiegészíthetik a kulcsszólistádat. A piros szavak viszont a Te kínálatod szempontjából irrelevánsak, ezért kihagyhatók - ez azért van, mert csak konyhai eszközöket kínálsz, javítási szolgáltatást viszont nem. Mérlegelheted a "konyhai eszközök teszt" és a "tanácsok konyhai eszközökhöz" kizáró kulcsszavak felvételét is, hogy csak a vásárlási hajlandóságot mutató ügyfeleket célozd meg, a pusztán információt keresőket ne.

12. tévhit: Ha saját hirdetéseimre keresek a Google-on, akkor azok alacsony pozícióban jelennek meg. Ez azt jelenti, hogy a potenciális ügyfeleim is alacsony pozícióban látják a hirdetést.

Tény: Ha gyakran keresel a saját hirdetéseidre a Google-on, viszont nem kattintasz rájuk, akkor előfordulhat, hogy más pozícióban látod őket a Google-on, mint a többi felhasználó. Ez azért van, mert a Google az egyes keresésekre egyedi módon reagál, és módosítani tudja az eredmények megjelenítési módját: ha például egy felhasználó egyetlen hirdetésre sem kattint rá, majd még egyszer végrehajtja ugyanazt a keresést, akkor előfordulhat, hogy a Google másik eredménykészletet jelenít meg, hátha az relevánsabb az adott felhasználó szempontjából.

Javasoljuk, hogy a Google-on történő keresés helyett a Hirdetés-előnézeti eszközt használd a hirdetési pozíciód valós idejű vizsgálatára. Ez az eszköz még egy előnyt kínál: nem hoz létre valós oldalmegjelenítést a hirdetésedhez, így védi az átkattintási arányodat. Ha gyakran keresel rá a saját hirdetéseidre a Google-on anélkül, hogy rájuk kattintanál, akkor az hatással lehet a CTR-edre, és végső soron a minőségi mutatódra is.

13. tévhit: Ha a sajátomtól eltérő időzónájú országot célzok meg a kampányommal, és használom a Hirdetésütemezést, akkor a kiválasztott időintervallumok a célország helyi idejében értendők.

Tény: A Hirdetésütemezés a célterülettől függetlenül minden AdWords kampányodban azt az időzónát veszi alapul, amelyet a fiókodban beállítottál (Fiókom > Beállítások > Időzóna).

Példa: Kaliforniában szeretnél hirdetni déli 12 óra és délután 3 óra között, AdWords-fiókodban pedig az Egyesült Királyság (GMT) időzónája van beállítva.

A Hirdetésütemezés szolgáltatásban az este 8 és este 11 közötti időszakot kell megadnod a kampányaid futási idejeként. Ez azért van, mert Kalifornia a GMT -8 óra időzónában van.

Tobias Marmann - Inside AdWords Csapat