Ahhoz, hogy hirdetéseid a Google szponzorált linkjei között legyenek, először ki kell választanod azon kulcsszavakat, melyekre szeretnéd, hogy hirdetéseid megjelenjenek. Európában eddig heves viták voltak arról, hogy kik jogosultak levédett kifejezéseket kulcsszóként használni. Mi mindig úgy véltük, hogy a felhasználók legfőbb érdeke az, hogy a legrelevánsabb és a leginformatívabb hirdetéseket lássák, így egyúttal több információhoz juthassanak a keresések során.

Bírósági tárgyalások egész során keresztül álltunk ki meggyőződésünk mellett, míg végül az ügy az Európai Bírósághoz került, mely idén márciusban nekünk adott igazat. Az EB úgy határozott, hogy a Google nem sértette meg a védjegyszabályozásokat azzal, hogy lehetővé tette a hirdetők számára, hogy harmadik fél által bejegyzett védjegyekre tegyenek ajánlatot. Mindezek felett a Bíróság kimondta, hogy a hirdetők jogszerűen használhatnak harmadik fél által bejegyzett védjegyeket kulcsszóként hirdetéseik megjelenítéséhez.

A mai napon ezért szeretnénk bejelenteni egy fontos változást a védjegyek használatával kapcsolatos irányelveinkben. Azon cégek, melyek a Google-ön keresztül folytatnak hirdetési tevékenységet Európában, mostantól használhatnak bejegyzett védjegyeket kulcsszóként. Például, ha egy TV-gyártó védjegyére keresel rá, mostantól már több releváns hirdetést is találhatsz viszonteladóktól, értékelő lapoktól és használtáru-kereskedőktől, vagy akár más gyártóktól is.

Az új irányelv szeptember 14-től lesz hatályos. A változásnak köszönhetően az európai irányelveink immár jobban összhangban lesznek a világ más részein alkalmazott irányelveinkkel. Hirdetőink az Egyesült Államokban, valamint Kanadában már 2004 óta használhatnak harmadik fél által bejegyzett védjegyeket, ez 2008 óta igaz az Egyesült Királyság és Írország területén is, míg más országokban 2009 májusa óta. Az alábbi linkre kattintva megnézheted azon országok listáját, melyekben az új irányelv már hatályos.

A védjegyek ma már mindennapi életünk és kultúránk részei, segítenek megtalálni azon termékeket vagy szolgáltatásokat, melyeket éppen keresünk. A vállalatok számára ezért természetesen kulcsfontosságúak termékeik vagy szolgáltatásaik népszerűsítéséhez, melyet mi is tiszteletben tartunk.

Egy védjegytulajdonos, ha úgy érzi, hogy egy harmadik fél az ő bejegyzett védjegyét használva megtévesztő hirdetéseket helyez el saját termékei vagy szolgáltatásai népszerűsítésére, panaszt nyújthat be a Google-nek. Ha mi is úgy találjuk, hogy a hirdetés valóban megtéveszti a felhasználókat az adott termék vagy szolgáltatás eredetét illetően, akkor a kifogásolt hirdetést el fogjuk távolítani.

Hiszünk abban, hogy a felhasználók képesek különbséget tenni az egyes hirdetések, azok eredete és aközött, hogy valóban mit is képviselnek. Abban is hiszünk, hogy a több releváns információ jobb, mint a kevesebb. A vezérelvünk mindig is az volt, hogy a hirdetések hasznosak legyenek felhasználóink számára, ezért fő célunk biztosítani azt, hogy a megjelenített hirdetések relevánsak és magas színvonalúak. Meggyőződésünk, hogy az új irányelv alátámasztja ezen törekvésünket.

Dan Stokeley, Termék Manager