A legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy a legnépszerűbb online márkák közül három közösségi médiával kapcsolatos, ez jól jellemzi, hogy mennyire felszálló ágban vannak manapság a közösségi hálózatok.
Ez a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy a világ jelenleg több mint 110 milliárd percet tölt el a közösségi hálózatokon és blogokon. Ez a teljes interneten töltött idő csaknem egynegyede (23%). Az ilyen webhelyeken eltöltött idő évente 66 százalékkal nőtt. Az ismert népszerű hálózatok közé tartozik többek között a Facebook, az Orkut, a YouTube, a MySpace, a Twitter és a LinkedIn.


Miben rejlik az ereje ezeknek a 21. századi levelezőrendszereknek?

Már maga a magánszemély is rendkívüli értéket képvisel, ez az érték azonban nagyságrendekkel nő az általa továbbított linkek számának arányában. Az ilyen linkek különféle potenciális tevékenységekbe ágyazódnak, például: ismerősök, videók, képek, üzenetek, megosztások. Az ilyen webhelyek tehát a "vízeséseffektus" alapján működnek: két pár közötti kapcsolatból kiindulva a párokon belüli linkekig, valamint a különböző típusú ágak sorozatszerű összekapcsolásig, mely kiváltja a művelet terjedését beindító végső dominóeffektust.

Hogyan használhatod fel a közösségi hálózatot az online hirdetés során?
Még ha országok szerinti eltérések meg is figyelhetők (az Orkut sikerének köszönhetően például Brazíliában a legmagasabb (86%) azon internetfelhasználók aránya, akik közösségi hálózatokat látogatnak, míg a Facebook elérése, szemben az angol nyelvterületekkel, Olaszországban a legmagasabb), a trend elsődleges értelmezése nem változik. A közösségi hálózatok nyújtotta lehetőségekkel élni, a szervezeted elérését és láthatóságát ilyen módon növelni - nagyon vonzón hangzik.

Hogyan? A hirdetőknek ott kell jelen lenniük, ahol a felhasználók vannak, és ahol a legtöbb idejüket töltik. Ez azt jelenti, hogy a közösségi hálózatokat kiegészítő információforrásnak kell tekinteni, amelyek segítségével még jobban testreszabhatod a vizuális kampányaidat. Mivel a szóbeszéd az interneten még gyorsabban terjed, nagyon fontos, hogy a Display Hálózaton is jelen legyél. Az elérhető webhelyek széles választékával, valamint a rendelkezésre álló, elképesztően pontos célzási lehetőségek segítségével te is könnyen "társaságivá válhatsz" olyan módon, hogy az AdWords elhelyezés eszközével azonosítod, hogy az internet mely helyén találhatók a felhasználóid. A kiválasztott elhelyezések segítségével tulajdonképpen arra nyílik lehetőség, hogy kiválaszd a Display Hálózat azon konkrét oldalait, amelyeket el szeretnél érni. Az eszközzel megcélozhatsz például videoelhelyezéseket egy szöveges hirdetéshez a YouTube-on (azon országokban, ahol ez az opció elérhető), megcélozhatod az összes webhelyet egy adott kategórián vagy témán belül, vagy megcélozhatod egy adott weboldal adott elhelyezését, amely kiemelten fontos kampányod sikerességéhez. A friss adatok azt mutatják, hogy több mint 10,2 milliárd videót közvetítettek online az Amerikai Egyesült Államokban 2010 júniusában, amely 1,3 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló adataihoz képest. A legjobb online márka 2010 júniusában az egyedi felhasználók részére pedig a YouTube volt, amelyet a Yahoo! és a Facebook követett.

Így aztán a kívánt közönség azonosítását követően el kell érned őket az interneten, miközben információt keresnek, vagy véleményeket és javaslatokat osztanak meg egymással. Maradj a Display Hálózaton minél tovább, és hass rájuk a szóbeszéd kialakulása előtt, közben és után.

Növeld és szabd testre a Display Hálózaton való jelenlétedet, hogy kihasználhasd azt az érdeklődést, amelyet a közösségi hálózatok generálnak webhelyed iránt. Ne feledd: minél inkább ott vagy, annál több hasznot érhetsz el!

Veronica Diquattro & Petlyánszki Gábor, Google AdWords csapat