Cikksorozatunkban megvizsgáljuk, milyen jelentések érhetőek el az AdWords kezelőfelületén és hogyan kezeljük, értelmezzük ezeket. Legutóbb megnéztük a Hirdetések, hirdetési szövegek teljesítményét, amelynek a végén házi feladatként egy olyan szűrő létrehozását kértem, amely csak az elutasított hirdetéseket jeleníti meg.

A Hirdetések lap szűrései között találhatunk egy Jóváhagyási állapot lehetőséget, ezen keresztül hozhatjuk létre és menthetünk egy olyan szűrőt, amit bármikor elő tudunk venni, ha ellenőrizni szeretnénk, van-e elutasított hirdetésünk és melyik is az:


A mostani bejegyzésben az ún. Display Hálózat felé vesszük az irányt.

Röviden a Display Hálózatról

Azok számára, akik még nem találkoztak ezzel az elnevezéssel, a Display Hálózatba olyan oldalak tartoznak, mint a Gmail, valamint számos más nem Google oldal, ahol a Google rendszerét használva jelenítenek meg hirdetéseket. Mi, hirdetők az AdWords rendszerén keresztül juttathatjuk el üzeneteinket ezekre a weboldalakra. Miért is fontos ez?

Jelentősen különbözik ez a fajta megjelenési mód, mivel itt nem csak a keresőben megszokott szöveges hirdetéseket alkalmazhatunk AdWords hirdetőként. Megjelenhetünk képes, banneres hirdetésekkel is (JPG, GIF, PNG), de használhatjuk a Vizuálishirdetés-készítőt, amellyel néhány kattintással hozhatunk létre látványos, animált hirdetéseket display kampányainkhoz.

Az, hogy egy-egy hirdetés milyen méretben és az adott weboldal melyik részén jelenik meg, a honlapok tulajdonosai dönthetik el. Akik még csak most ismerkednek ezzel a megjelenéssel, mindenképpen javaslom, hogy tanulmányozzák át az AdWords Súgó Display Hálózat cikkeit.

Kiválasztott és automatikus elhelyezések

Amikor a GDN-en hirdetünk, kétféle módon helyezhetjük el hirdetéseinket: megadhatunk egy kulcsszó listát, amellyel leírjuk azon weboldalak témáját, ahol meg szeretnénk jelenni. Ha például férfi parfümöt hirdetünk és szeretnék megjelenni autós magazinok weboldalain, akkor célszerű az autó magazin, autóverseny, versenyautó szavakkal létrehozni egy hirdetéscsoportot egy olyan kampányban, ahol engedélyezve van a Display Hálózat. A rendszer ilyenkor az egy hirdetéscsoportban található kulcsszavak témáját értékeli ki és ez alapján keres megfelelő weboldalakat, ahol Google Hirdetéseket jelenítenek meg. Ezt hívjuk automatikus elhelyezésnek.

Előfordulhat, hogy nagyon is tudjuk, mely weboldalakon szeretnénk megjelenni. Erre is van lehetőség, megadhatjuk azon webhelyek listáját, ahol mindenképpen szeretnék elhelyezni hirdetéseinket. De nem csak egész webhelyeket célozhatunk, hanem azok aloldalait is. Például egy gasztronómiával foglalkozó oldal azon részét is kiválaszthatjuk, ahol diétás ételeket mutatnak be. Ezt a fajta megjelenést hívjuk kiválasztott elhelyezésnek.

A kettőt kombinálhatjuk is egy-egy hirdetéscsoporton belül, vagyis megadhatunk kulcsszavakat is, de kiválaszthatunk bizonyos webhelyeket hirdetéseink számára.

Az elhelyezések teljesítményének megtekintése

A Kampányok lapon, a Hálózatok fülön nézhetjük meg két listába bontva, mely weboldalakon és milyen eredményekkel jelentek meg hirdetéseink: egyrészt megtekinthetjük a kiválasztott, másrészt az automatikus megjelenéseket:


Kattintsunk bármelyik sorban a részletek megjelenítése hivatkozásra, hogy megjelenjen a megfelelő táblázat a kiválasztott időszak statisztikáival.


Mindkét táblázatban a megszokott oszlopokat láthatjuk: megjelenés, kattintás, CTR, konverziós adatok. Ezen felül azonban sokkal több lehetőséget biztosít ez a felület a korábbi Jelentésközpontnál. Minden sor elején láthatunk egy pipát, amely segítségével kijelölhetünk sorokat, hogy azokkal további műveleteket végezzünk. Megnézhetjük például az URL-lista megjelenítése gombra klikkelve, hogy az adott webhely aloldalain milyen eredménnyel szerepeltek hirdetéseink. Itt aztán ki is zárhatunk olyan aloldalakat, amelyek nem hozzák az elvárt számokat, így finomíthatjuk, korlátozhatjuk egy-egy weboldalon megjelenésünket például annak egy részére.

Az Elhelyezések hozzáadása gombra klikkelve bővíthetjük a kiválasztott elhelyezések listáját, de elindíthatjuk az Elhelyezés eszközt is, amellyel kategóriák és kulcsszavak alapján válogathatunk a Display Hálózat weboldalai között és választhatunk ki új elhelyezéseket hirdetéscsoportjainkhoz.

Arra is lehetőséget biztosít a rendszer, hogy az egyes kiválasztott elhelyezésekhez külön, egyedi ajánlatot rendeljünk. Ezeket az ajánlatokat is ebben a táblázatban állíthatjuk be!

Az automatikus elhelyezések táblázatánál is megtalálhatjuk az URL-lista megjelenítése gombot, vagyis itt is megnézhetjük az egyes weboldalak, domainek URL szintű statisztikáit. Mivel ebben a táblázatban kulcsszavaink alapján jelennek meg weboldalak, előfordulhat, hogy olyan honlapon jelenik meg hirdetésünk, amelyet nem tartunk relevánsnak és le szeretnénk tiltani a megjelenést az adott oldalon. Nincs más dolgunk, mint pipát helyezni a sor elején látható négyzetbe, majd a táblázat felett megjelenő Elhelyezések kizárása gombra klikkelni.

Ha viszont azt tapasztaljuk, hogy egy-egy oldal kiváló eredményeket hoz, felvehetjük a kiválasztott elhelyezések közé és egyedi ajánlatot rendelhetünk hozzá az Elhelyezés és ajánlat kezelése gomb segítségével.

Mire ügyeljünk?

A Display Hálózat egy másfajta hozzáállást, felfogást igényel hirdetői szemszögből.

A Google keresőbe az emberek, a felhasználók információk után kutatva érkeznek, így célzottan az adott információt leíró kulcsszavakra jeleníthetünk meg hirdetéseket. Ezt felfoghatjuk egyfajta kérdezz-felelek játéknak, amelynek során a felhasználó beírja a keresőbe kérdését, kérdéseit, nekünk pedig a lehető legpontosabb választ kell adnunk a hirdetéscsoportokba szervezett kulcsszó listák és a hozzájuk kapcsolódó hirdetési szövegek segítségével.

A Display hálózaton a felhasználók nem feltétlenül hirdetéseink megtekintése miatt vannak jelen, elsődlegesen nem hirdetéseinkre fókuszálnak, hanem az adott oldal tartalmára. A teljesítmény emiatt nem csak rajtunk múlik, hanem azon is, hogy a webhely tulajdonosa hol és milyen méretben helyezi el a hirdetési helyeket.

A Display hálózaton olyan kulcsszó listákkal érdemes dolgozni, amelyek lehetőség szerint weboldalak egy szűkebb listáját írják le és hirdetési szövegeinket is az adott oldalak nyelvezetéhez, szóhasználatához kell illeszteni.

Látható tehát, hogy egy egészen más stratégia lehet szükséges, ami miatt érdemes külön kampányban kezelni a keresőben megjelenő hirdetéseket, hirdetéscsoportokat és egy külön kampányban a Display Hálózat hirdetéseit.

Ne ijedjünk meg, ha a keresőben tapasztalt 10-20-30%-os átkattintási arányhoz képes a Display Hálózaton „csak” 0-1% közé eső átkattintási arányt érnek el hirdetéseink. Ahogy már írtam, a Display Hálózaton teljesen másként viselkednek a felhasználók. Több megjelenés mellett kevesebb kattintás a jellemző számadat, de éppen ezért lehet fontosabb itt (is) a konverziókra figyelni, vagy ha célunk a márkaépítés, akkor a minél több megjelenés.

Segítsük az automatikus megjelenések pontosítását azáltal, hogy előre kizárunk bizonyos webhely kategóriákat, így elejét vehetjük a felesleges megjelenéseknek és kattintásoknak.

Akik a rosszabb CTR miatti minőségi mutató vesztéstől tartanak, azok is megnyugodhatnak: a Display Hálózaton elért eredményeket külön kezeli a rendszer, azok nincsenek kihatással a keresőben futó kampányainkra, kulcsszavainkra. Sőt, egészen más képlet alapján számolja az AdWords ezt a pontszámot a keresőben és a GDN-en.

Házi feladatként ellenőrizzük, hogy meglevő kampányaink elérhetőek-e a Display Hálózaton, és ha nem, hozzunk létre egy külön kampányt, amelyben megpróbálunk a termékeinkkel, szolgáltatásainkkal kapcsolatos kulcsszó listákat, hirdetéscsoportokat létrehozni.

Írta: Geiger Tamás
DuracellTomi Google AdWords Blogja