Február 2-án jelentettük be kis- és középvállalkozásoknak szóló fejlesztési programunkat, Neten a Cégem néven.

A sajtótájékoztatót Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára nyitotta meg. Elmondta, a Neten a Cégem összhangban áll a kormányzat stratégiájával. Pozitívan nyilatkozott arról, hogy a program "nem halat, hanem hálót" a kkv-k kezébe, amelyek így elindulhatnak az internet (és a sikeresség) irányába.

A probléma

Az Ipsos Google Magyarország számára készített kutatásából kiderül, hogy ma Magyarországon a mikro- és kisvállalkozásoknak kevesebb mint fele rendelkezik saját honlappal. Sőt, az interneten eddig jelen nem lévők ("offline vállalkozások") 63%-a még soha nem is gondolkodott el cégének virtuális megjelenítésén. Nem sokkal profibb a már honlappal rendelkezők online aktivitása sem, hiszen majdnem felük egyáltalán nem hirdeti tevékenységét, 11%-uk pedig csak offline reklámozási megoldásokat választ.

A jelenség fő oka, hogy ezek a cégek – elsősorban kellő információk és tapasztalatok hiányában – nem bíznak az online jelenlét üzleti erejében. Számos kisebb vállalkozás úgy véli, hogy szaktudás- és kapacitáshiány miatt önállóan nehezen tudná felépíteni saját weboldalát, vagy lenne képes azt hatékonyan üzemeltetni. Tévhiteik vannak az online jelenlét költségvonzatairól is: nagy részük nem tudja megbecsülni egy céges honlap költségeit, akik pedig 'tippeltek', átlagosan 83.500 Ft-ra becsülték egy honlap elkészítésének árát.

A megoldás

Ez a trend a hazai kisvállalkozások üzleti eredményességét jelentősen korlátozza. Ezért a Budapest Bankkal és a Honlap.ABC-val döntöttünk, hogy elindítunk egy hosszú távú, vállalkozásfejlesztési programot Neten a Cégem címmel.

A program 3 pillére a következő:
1. Rádöbbenteni a vállalkozásokat, hogy az internetben mekkora potenciál rejlik
2. Lehetővé tenni az internetes eszközök ingyenes kipróbálását
3. Megtanítani a vállalkozásokat az online eszközök helyes használatára vagy összehozni őket olyan ügynökségekkel, akik segíteni tudnak nekik

1. Rádöbbenteni a vállalkozásokat, hogy az internetben mekkora potenciál rejlik

Ennek a blognak az olvasói feltételezéseink szerint ismerik az internet üzleti erejét. Egy integrált médiakampánnyal azonban szeretnénk erre minden magyar vállalkozást ráébreszteni.


2. Lehetővé tenni az internetes eszközök ingyenes kipróbálását

Összeállítottunk egy szolgáltatáscsomagot, mely épp a fent említett problémák kezelésében jelent segítséget, és amit meghatározott időszakon át díjmentesen próbálhatnak ki a vállalkozások. A csomagban szereplő szolgáltatások a következőek:
  • Legyen fent a Neten: Ingyenes domain regisztráció, honlapkészítő eszköz és hosting - 6 hónapra, a miskolci HonlapABC jóvoltából
  • Legyen látható a Neten: Ingyenes AdWords hirdetési lehetőség 15.000 Ft értékben új ügyfeleknek és ingyenes regisztráció a Google Helyek szolgáltatásban. Az AdWords kupont direkt levélben fogjuk kiküldeni február hónapban, aki azonban nem kap/nem tudja ezt kivárni, itt kérhet telefonos visszahívást.
  • Legyen hatékony a Nettel: Díjmentes internetbank számlacsomag 12 hónapra
A csomag egyes elemeit természetesen külön is igényelhetik az érdeklődők.

3. Megtanítani a vállalkozásokat az online eszközök helyes használatára vagy összehozni őket olyan ügynökségekkel, akik segíteni tudnak nekik

A Neten a Cégem kezdeményezés fontos eleme az oktatás, hiszen a vállalkozások internetes fejlődését legtöbbször tévhitek akadályozzák.
Ezért a meghatározott időszakon át ingyenesen igénybe vehető termékek mellett több állomásos, vidéki és fővárosi körutat is szervezünk majd tavasztól, ahol a helyi kisvállalkozásoknak személyesen fogunk szakmai segítséget és tájékoztatást nyújtani. Várakozásaink szerint ezek az események még idén legalább 3 000 érdeklődőre tarthatnak számot. Emellett nyomtatott és online segédanyagokat készítettünk, hogy megkönnyítsük az internetes eszközök használatának elsajátítását.

Ha pedig a vállalkozó úgy látja, hogy mégsem szeretne saját maga foglalkozni internetes kampányával, több száz hazai online marketingügynökség segítségére számíthat.
Az Google az Ügynökségekért programban résztvevő marketing ügynökségek számos módon kapcsolódhatnak majd a Neten a Cégem kezdeményezéshez.

-----

A program további részleteiről a www.NetenACegem.hu weboldalon lehet tájékozódni, amit folyamatosan frissítünk, bővítünk majd. A fontosabb elemekről, fejleményekről természetesen ezen a blogon is hírt adunk majd.


Kindli Erna, Marketing