Nem titok, hogy a célközönség pontos kiválasztásának képessége az online hirdetési módszerek egyik legfontosabb előnye a hagyományos hirdetési módszerekhez képest. Mivel a hirdetéseket az azok iránt leginkább érdeklődő felhasználók számára jelenítjük meg, ezért a befektetés a lehető legnagyobb mértékben térül meg, és a felhasználók is egyszerűbben juthatnak releváns információkhoz. A közönség korlátozásának egyik alapvető eszköze a földrajzi célzási eszköz. Megfelelő használata esetén a felhasználók pontos kiválasztását teszi lehetővé, helytelen beállítása azonban azt eredményezheti, hogy a lehetséges megjelenítések nem történnek meg, vagy rosszabb esetben a hirdetések nem a célzott területen jelennek meg.

Ezért döntöttünk úgy, hogy egy általános példán keresztül részletesebben bemutatjuk a földrajzi célzás mögött rejlő mechanizmusokat: egy adott településen található terméket vagy szolgáltatást hirdetünk egy másik településen élő felhasználók számára. Jelen cikk célja nemcsak az adott feladat megoldása, hanem a földrajzi célzás használatának részletesebb bemutatása. Ezért a következő műveletet tekintjük át: Nyíregyházán található szállodákat hirdetünk Budapesten lakó felhasználók számára.

A legegyszerűbb eljárás
Sokan azt gondolják, hogy mi sem egyszerűbb ennél: egyszerűen létre kell hozni a "szálloda Nyíregyházán" kulcsszót, majd a kampányt Budapestre kell célozni. A megoldás azonban ennyire nem egyszerű. A rendszer nemcsak az IP-cím, hanem a keresési lekérdezés használatával is észleli a felhasználó tartózkodási helyét, sőt, a keresési lekérdezés nagyobb súllyal esik a latba. Tehát mi történik ebben a példában? A budapesti felhasználó szállodákat keres Nyíregyházán, mire a rendszer a keresési lekérdezés alapján megállapítja, hogy a felhasználót a nyíregyházi hirdetések érdeklik, és figyelmen kívül hagyja a fizikai tartózkodási helyet, mivel a keresési lekérdezés előnyt élvez. A kampányt azonban Budapestre és nem Nyíregyházára céloztuk! Emiatt célzási konfliktus alakul ki, a hirdetés nem jelenik meg, a rendszer pedig a következő kulcsszóelemzési üzenetet küldi:

Megjegyzés: azokban a ritka esetekben, amikor a település neve nem a keresési lekérdezés elején vagy végén, hanem annak közepén szerepel, akkor a hirdetés megjelenhet - például a "szálloda Nyíregyházán árak" lekérdezés használata esetén (mivel ilyenkor a lekérdezéselemzés nem működik). Ez azonban számunkra nem fogadható el, mivel a megjelenések (és a potenciális ügyfelek) jelentős számáról le kell mondanunk.

Légy nyitott más megoldásokra
Elsőként az egyik probléma elhárításához Nyíregyházát is felvesszük a célzott helyek közé - így a budapesti és a nyíregyházi felhasználók számára is megjelenítjük a hirdetést, ha ez az egyetlen megoldás. Ez első ránézésre jó megoldásnak tűnik - a hirdetéseket Budapesten ellenőrizve örömmel tapasztalhatjuk, hogy azok megjelennek, így végre mi is örülhetünk. És hogyan tovább?
Egy szegedi felhasználó a "szállodák Nyíregyházán" keresési kifejezést használta, és megjelent számára a hirdetés! Ez azért történt, mert a rendszer figyelmen kívül hagyta a felhasználó fizikai tartózkodási helyét, és csak a keresési lekérdezést vette alapul. Mióta Nyíregyházát is felvettük a célzott régiók közé, hirdetésünk Magyarország összes felhasználója számára megjelenhet. Ennek az az oka, hogy a rendszer a keresési lekérdezés elemzése után megállapítja, hogy az Nyíregyházához kapcsolódik, majd a felhasználó fizikai tartózkodási helyétől függetlenül jeleníti meg azt.
Ez katasztrofális - nem szeretnénk mindenki számára megjeleníteni hirdetéseinket, ezért más megoldást kell keresnünk.

Kizárások használata
Mostanra kiderült, hogy bizonyos helyek hozzáadásával nem jutunk előrébb. Vajon hasznos lehet-e a kizárások meghatározása? A fiók speciális földrajzi célzási beállításainak használatával lehetőségünk van bizonyos felhasználókat fizikai tartózkodá
si helyük alapján kizárni, a keresési kifejezések alapján azonban nem lehet kizárást végezni. Az alábbi lépéseket kell követnünk:
  • a) A kampány beállításai között országként egész Magyarországot célozzuk meg, majd a "Zárjon ki területeket a kijelölt helyeken belül" lehetőségre kattintva Magyarország teljes területét kizárjuk Budapest kivételével.
  • Meggyőződünk arról, hogy speciális földrajzi célzási beállításaink értékei alapértelmezettek, és az alábbiaknak megfelelőek:

Készen is vagyunk! Hirdetéseink csak a budapesti felhasználók számára jelennek meg!


Megjegyzés: Hirdetéseink a google.hu webhelyen kereső olyan felhasználók számára is megjelenhetnek, akik nem a kizárt területekhez tartozó IP-címmel rendelkeznek (például Bécsben vagy Londonban tartózkodnak), de ezt a minimális kockázatot vállalnunk kell.

Konklúzió
Reméljük, hogy ez a cikk átláthatóbbá teszi a földrajzi célzás működését, megoldást kínál a benne foglalt problémára, és főként ötleteket adhat más felmerülő problémák elhárításához is.

Alekszej Petrov
AdWords csapata