Néhány hónappal ezelőtt bevezettük a +1 gombot, hogy megkönnyítsük az internetezők számára az általuk megbízhatónak tartott ismerőseiktől származó ajánlások igénybevételét a keresés során. A megbízható ismerőstől származó ajánlás az egyik leghasznosabb információforrás, ami rendelkezésre állhat. A funkció bevezetése óta az internet több millió webhelyén helyezték el a +1 gombot -- a gombok naponta több mint 4 milliárd megjelenítést érnek el. Októbertől kiterjesztjük ezt a szolgáltatást az interneten megjelenő vizuális hirdetésekre is.

Ezentúl előfordulhat, hogy a Google Display Hálózaton futó vizuális hirdetéseid mellett megjelenik a +1 gomb és a hozzá kapcsolódó ajánlások. Ez lehetővé teszi az internetfelhasználóknak, hogy barátaiknak és ismerőseiknek ajánlják a hirdetés céloldalát, csupán egy kattintással.

A személyes ajánlások vizuális hirdetésekbe való integrációja megváltoztathatja az emberek hirdetésekről kialakított képét. Egy vizuális hirdetés sokkal erőteljesebbé válik abban az esetben, ha a felhasználók láthatják, hogy mely ismerőseik és barátaik fejezték ki tetszésüket aktívan az adott oldallal kapcsolatban.

Vegyük példának Zsuzsát, aki meglátja az olcsó repülőjegyekkel kapcsolatos hirdetésedet. Zsuzsa +1-et ad a hirdetésre, mert úgy gondolja, hogy az ajánlatok ismerőseit is érdekelhetik. Amikor pedig Zsuzsa barátai és ismerősei, akik be vannak jelentkezve a Google-ba, meglátják az olcsó repülőjegyekről szóló hirdetést, akkor megjelenik számukra Zsuzsa képe is a hirdetés alatt, valamint egy megjegyzés arról, hogy ő +1-ezte a hirdetést.


A +1 gomb és az ajánlások a vizuális hirdetések aljánál jelennek meg, majd elhalványulnak addig, amíg a felhasználók nem húzzák a hirdetés fölé az egérmutatót. Az internetező az "x" gombra kattintva be is zárhatja a fedvényt.

Ezenkívül Zsuzsa barátai és ismerősei számára nagyobb valószínűséggel jelenik meg a hirdetés. Mivel egy ismerőstől származó ajánlás a relevancia egy erős jelzése, a Google Display Hálózat az ajánlott hirdetéseknek egy plusz lendületet ad azáltal, hogy szerepelteti őket az ismerős által felkeresett minden oldal aukciójában. Természetesen hogyha konkrét elhelyezéseket vagy közönségszegmenseket (köztük érdeklődési kategóriákat és remarketinglistákat) célzol meg, akkor hirdetéseid csak a korlátozásoknak megfelelő oldalakon fognak megjelenni. Továbbá hirdetéseid soha nem fognak megjelenni kizárási listán szereplő elhelyezéseken vagy kategóriákban.

A hirdetésre leadott +1-ek a hirdetés céloldalára vonatkoznak. Nem számít tehát, hogy a +1-ezés egy keresési eredményoldalon, egy webhelyen vagy egy vizuális hirdetésen történt. Egy adott +1 érvényes ugyanarra a tartalomra a teljes interneten, függetlenül attól, hogy hol látható éppen.

A +1 gombot a Google Display Hálózatán a képes, animált GIF, Flash-, és Vizuálishirdetés-készítőben létrehozott hirdetésekhez, illetve bizonyos mobil készletekhez adjuk hozzá.Ezenkívül a +1 gombot megjelenítheted DoubleClick multimédiás hirdetéseiden is, amelyek futhatnak a Google Display Hálózaton vagy azon kívül.

Ha nem vagy biztos abban, hogy meg szeretnéd-e jeleníteni a +1 gombot és az ajánlásokat a hirdetéseidnél, akkor mától erről a lehetőségről kampányszinten leiratkozhatsz, az AdWords kampányod beállításainál.

Ha további információt szeretnél a +1 gombról, és annak hirdetéseidre, illetve a keresési találatokra gyakorolt hatásáról, keresd fel a +1 gomb webhelyét.

Írta: Eider Oliveira, Szenior szoftvermérnök