Ma már nagyon sok vállalkozás használja a földrajzi célzást online hirdetési kampányaiban, mellyel mindig a megfelelő ügyfelek érhetők el, és javítható a kampányteljesítmény. Az iProspect online ügynökség például arra használja a földrajzi célzást, hogy ügyfelük, a Talbots esetében a legjobban teljesítő földrajzi területekre koncentrálhasson. Ilyen módon 36 százalékkal csökkenteni tudták ügyfelük kattintásonkénti költségét (CPC-jét), és a költségek visszaszorítása mellett jobb minőségű leadeket szereztek nekik.

Mivel szeretnénk, ha hirdetőink még jobb élményben részesülhetnének, az AdWords földrajzi célzási funkcióját nemrégiben összekötöttük a Google Térképpel. Ezáltal több információt tudunk nyújtani az egyes helyekről, releváns helyjavaslatokat tudunk tenni, valamint javítani tudunk a földrajzi célzásunk pontosságán. Úgy gondoljuk, a módosítások révén a földrajzi célzás még hatékonyabb eszköze lehet a kampányeredményeid javításának.

A mai napon mutatjuk be az első ilyen módosítást - a földrajzi célzás átalakított felületét az AdWords rendszerben. Az új Földrajzi célzás eszköz segítségével könnyebben felfedezhetők a potenciális célhelyek, és több információ szerezhető róluk.

Egyszerűen felfedezhető helyek

Tegyük fel, hogy legutóbbi kampányoddal Nyíregyháza városát szeretnéd megcélozni. Amikor begépeled a "Nyíregyháza" szöveget a Kampánybeállítások lap földrajzi célzás szakaszában lévő keresőmezőbe, mindjárt hasznos keresési javaslatok jelennek meg. A javaslatok között megtalálhatók az alábbiak: (1) Nyíregyháza városa, (2) Nyíregyháza városát magukba foglaló helyek (például Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), valamint (3) a kapcsolódó helyek, melyek az általad beírt hely közelében vannak, vagy hasonló a nevük, vagy magukba foglalnak egy hasonló nevű helyet. Ezt követően kijelölheted azokat a lehetőségeket, amelyek a legjobban használhatók a vállalkozásod esetében, és gyorsan végezhetsz a kiválasztás feladatával.


A helyek térképen is megtekinthetők, és ilyenkor részletesebb áttekintés látható róluk. Az új eszközzel ezenkívül több, egyszerre kijelölt hely határait is meg lehet nézni, így például megállapítható, hogy Nyíregyháza város területe (a kisebb, kék színű terület) a teljes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei terület (a nagyobb, szürke színű terület) mekkora részét fedi le. Miután kiválasztottad a helyet, a megfelelő linkekre kattintva egyszerűen hozzáadhatsz, kizárhatsz vagy megtekinthetsz közeli helyeket.

Több információ a helyekről

Mostantól az elérési adatokat is megadjuk, amely alapján meg tudod becsülni, hogy körülbelül mekkora közönség található a kiválasztott célhelyen. Az elérésre vonatkozó adatok a Google webhelyein megforduló felhasználók számán alapulnak, ezért jelentősen különbözhetnek a népszámlálási adatoktól. Az elérési adatokat csak általános iránymutatóként, egy adott földrajzi célon található felhasználók más helyekhez viszonyított számának megállapítására ajánlatos használni. Így például az alábbi képernyőkép azt mutatja, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei terület célzása esetén akár 21.000-rel több felhasználó is elérhető, mint Nyíregyháza város célzása esetén.

Továbbá a "korlátozott elérés" címkével jelöljük azt, amikor egyes földrajzi helyek felhasználóit nem tudjuk az adott helyhez társítani a felhasználói eszközök IP-címe alapján. Az ilyen helyek célzása esetében az eszköz helyére vonatkozó adatok helyett elsősorban a felhasználói szándékkal kapcsolatos adatokat használjuk fel.


Amikor egy adott sugarat célzol meg (ezt hívják célközelítésnek is), akkor megjelenítünk egy listát ("Helyek ezen a célzáson belül") a kiválasztott sugár által lefedett helyekről. Vagy az "Összes hozzáadása" paranccsal a sugáron belüli összes hely hozzáadására is lehetőség van.

További módosítások
A fentiekben említett új funkciókon kívül az alábbiakban még felsorolunk néhány új módosítást, amelyeket jó tudni a kampányaid tervezése során.

Megemeltük a földrajzi célzásra vonatkozó korlátozásokat: A kampányonként beállítható célhelyek maximális száma 300-ról 10 000-re nőtt (amelyek mellé további 500 közeli hely állítható be).

A sokszögalapú célzás áttelepítése: A meglévő sokszögalapú célok esetében megjelenik a "tervezett szolgáltatáseltávolítás" felirat, amely azt jelzi, hogy a szolgáltatást az év végéig támogatjuk. Javasoljuk, hogy használd a Célzás sugár alapján funkciót, amellyel már a megcélzott sugáron belüli helyek kiválasztására is lehetőség van. Vagy futtass földrajzi teljesítményjelentést, amely alapján megállapíthatod, hogy az egyéni alakzataidon belül mely földrajzi helyek kaptak jelentősebb forgalmat, és célozd meg azokat.

Reméljük, tetszeni fog az új Földrajzi célzás eszköz, és hamarosan rájössz, hogyan lehet a földrajzi jelentések és a földrajzi célzás segítségével optimalizálni a kampányodat. Mint mindig, most is örömmel fogadjuk észrevételeidet az AdWords Kapcsolatfelvétel linkjén keresztül, ha pedig további tájékoztatást szeretnél, hadd ajánljuk figyelmedbe az AdWords Súgójában lévő GYIK-okat.

Smita Hashim, csoportvezető termékmenedzser