Amikor 2011 márciusában útjára indítottuk a speciális földrajzi célzást, megtettük az első lépést annak érdekében, hogy pontosabb szabályozhatóságot biztosítsunk a hirdetések földrajzi célzása során. A hirdetői visszajelzések alapján további négy fejlesztést hajtunk végre, amelyek még egyértelműbbé és hatékonyabbá teszik a földrajzi célzás különféle módjait. Íme egy áttekintés arról, milyen módosításokat hajtunk végre.

A földrajzi célzás ezentúl könnyebben érthető.

Először is, az egyértelműbb megnevezések érdekében módosítottuk a lehetőségek nevét. Az alábbiakban látható, hogy nézett ki korábban a speciális földrajzi célzás lehetősége (angol nyelven):Íme a most bemutatott változat:
Pontosabb szabályozhatóság a földrajzi célzás Display Hálózaton történő alkalmazása során.

A korábbiakban a Google Display Hálózaton futó hirdetéseknél elérhető egyetlen földrajzi célzási adat a felhasználó valószínűsíthető tartózkodási helye volt. Mostantól az oldal tartalmából kikövetkeztetett hely és a valószínűsíthető fizikai tartózkodási hely is használható, vagyis most először a Display Hálózaton is elérhetővé válik a speciális földrajzi célzás. Alapértelmezés szerint azok az emberek jeleníthetők meg, akik a "célzott helyen vannak", vagy akik "azzal kapcsolatos oldalakat tekintenek meg" - de a beállítás bármikor módosítható.

Tegyük fel, hogy egy kiskunhalasi ügyfél balatoni utazást tervez, és a balatoni kikapcsolódási lehetőségekkel kapcsolatos webhelyeket nézeget. Egy balatoni bortúrákat kínáló szolgáltatásnak érdemes lenne megjelenítenie hirdetéseket ezen felhasználó részére. Hasonlóképpen az utazási irodáknak is érdemes lehet a környékbe szervezett utakat megjelenítenie a felhasználó részére. Az új célzási fejlesztéseknek köszönhetően a bortúrát kínáló szolgáltatás és az utazási iroda is meg tudja ezt csinálni, mivel mostantól ugyanazon az oldalon megjelenhet a balatoni bortúrákat kínáló, Balatonra célzott hirdetés, valamint a Kiskunhalast célzó, Kiskunhalasról induló kirándulásokat kínáló hirdetés.

Többféle eset előfordulhat, amikor nem használjuk a helyet a hirdetések célzására. Ha például valaki balatoni híreket olvas, még nem feltétlen érdeklődik a "balatoni utak" iránt. Ebből az okból kifolyólag csak korlátozott számú oldalon vesszük figyelembe a helyet, olyankor, amikor úgy gondoljuk, hogy az hasznos lehet Neked. Ha szeretnél többet tudni arról, milyen webhelyeken jelenik meg a hirdetésed, nézd meg az Elhelyezés jelentést, magukról a helyekről pedig a földrajzi jelentésből tudhatsz meg többet.

Vedd figyelembe, hogy minden, a Display Hálózatot célzó kampány az alapértelmezett beállítást fogja használni, melynek értelmében a kampány minden olyan embert megcéloz, aki valószínűsíthetően a célzott helyen tartózkodik, illetve azokat is, akik a célzott helyekre keresnek vagy azokkal kapcsolatos oldalakat néznek. Ez némi növekedést eredményezhet a kampány forgalmában, ha az emberek a célzott hellyel kapcsolatos oldalakat néznek meg. Ha ki szeretnéd zárni ezt a forgalmat, válaszd "A célzott földrajzi helyemen tartózkodó személyek" speciális földrajzi célzási beállítást.

Hirdetések megjelenítése egy adott helyen tartózkodó emberek számára, kivétel nélkül.

Ha korábban a "Célzás fizikai hely szerint" beállítást választottad, akkor a hirdetéseidet a célzott helyen tartózkodó emberek számára jelenítettük meg, feltéve hogy azok nem éppen egy másik helyhez kapcsolódó dologra kerestek. Most "A célzott földrajzi helyemen tartózkodó személyek" beállítás használata esetén a célzott helyen lévő emberek számára kivétel nélkül megjelenik a hirdetésed.

Tegyük fel, hogy olyan utazási irodát üzemeltetsz, amely a földrajzi célzás segítségével szeretné elérni azokat a kiskunhalasi felhasználókat, akik balatoni utakat keresnek. Hirdetéscsoportodban szerepel a "balatoni utak" kulcsszó. Korábban a hirdetés a kiskunhalasi lehetséges ügyfelek részére nem jelent volna meg, ha azok a "balatoni utak" kifejezésre kerestek, mert a keresési kifejezés azt mutatta, hogy ők a Balaton iránt érdeklődnek. Az új beállítás - "A célzott földrajzi helyemen tartózkodó személyek" - használata esetén az utazási iroda a "balatoni utak" kifejezésre kereső kiskunhalasi ügyfeleket is elérheti.

Könnyebben kiküszöbölheted a kizárt helyeken történő megjelenítéseket.

A speciális helykizárási módszereinket is továbbfejlesztettük. Korábban a kevésbé szigorú "Kizárás csak fizikai hely alapján" beállítás volt az alapértelmezett. A hirdetői visszajelzések alapján átfogalmaztuk a kizárási beállításokat, és a szigorúbb "A kizárt földrajzi helyemen tartózkodó, illetve azzal kapcsolatos keresést végző és oldalakat megtekintő személyek" beállítást tettük alapértelmezetté. Ez a beállítás segít kiküszöbölni a kizárt helyeken történő megjelenítéseket, függetlenül attól, hogy az ügyfelek ott tartózkodnak-e, illetve érdeklődnek-e ezek iránt a helyek iránt.

Így nézett ki korábban:
Így néz ki ma:
Ha például most alapértelmezés szerint kizárod Debrecent, az azt jelenti, hogy a hirdetésed nem jelenik meg a debreceni felhasználók részére, de azok részére sem, akiknek a keresésében szerepel a "Debrecen" szó.

Ez a módosítás csak az újonnan létrehozott kampányokat érinti, a meglévőekre nincs hatással.

Ne feledd: a speciális földrajzi célzás segítségével korlátozható a hirdetéseid nézettsége, ezért nem felel meg minden hirdetési célnak.

Ha szeretnél többet megtudni a speciális földrajzi célzásról vagy módosítani szeretnéd a beállításaidat, keresd fel a Súgót. Ha használod az AdWords Szerkesztőt, akkor az AdWords Szerkesztő súgójában angol nyelven tájékozódhatsz a módosítások hatásáról.