Arra törekszünk, hogy felhasználóinknak minél nagyobb beleszólásuk lehessen abba, hogy milyen hirdetések jelennek meg a számukra. A YouTube-on látható TrueView hirdetési termékeink lehetővé teszik a felhasználók számára a videohirdetések átugrását. A Google keresőben a "Miért jelent meg?" linkre kattintva megakadályozhatják a felhasználók, hogy az őket nem érdeklő webhelyek hirdetéseket jelenítsenek meg a számukra. A Hirdetési beállításkezelő - amely egy kattintással elérhető a Google Display Hálózaton szereplő hirdetéseken megjelenített Hirdetési lehetőségek (AdChoices) ikon révén - lehetővé teszi az érdeklődési kategóriák szerkesztését, illetve a Display Hálózaton megjelenő, érdeklődésen alapuló hirdetések, illetve remarketinghirdetések letiltását.

Az elkövetkező hetekben bevezetünk egy kis [x] ikont, amely a Google Display Hálózat bizonyos vizuális hirdetéseinek sarkában fog megjelenni. Amikor a felhasználó rákattint az [x] ikonra, akkor
többé nem jelennek meg hirdetések számára az adott kampányból. Elsőként olyan hirdetésen fogjuk megjeleníteni az [x] ikont, amelyek remarketingen vagy érdeklődési kategóriákon alapulnak.

Amikor a felhasználó rákattint a hirdetésen az [x] ikonra, megjelenik számára egy megerősítő oldal, amely elmagyarázza, hogy a hirdetés "elnémításra" került, valamint tartalmaz egy linket a Hirdetési beállításkezelőre. Az ily módon beérkezett visszajelzések idővel hozzájárulnak ahhoz is, hogy javítsunk a hirdetéseinken.

Az elnémítás nem garantálja 100%-osan, hogy a felhasználó nem láthatja újból a hirdetést - például előfordulhat, hogy ugyanazt a hirdetést jeleníti meg egy másik vállalat, vagy egy marketingszakember egy másik kampányt futtat, amely meghatározott internetes tartalmakat céloz meg. De úgy gondoljuk, hogy ez jelenleg egy megfelelő lépés abba az irányba, hogy a felhasználók szabályozhassák a megjelenített hirdetéseket, miközben a marketingszakemberek és a webhelyek jobban teljesítő hirdetéseket jeleníthetnek meg.

Úgy véljük, hogy ez a kezdeti funkció jó hatással lehet a teljes ökoszisztémára: a felhasználók kezükbe vehetik a saját élményük irányítását, és jelezhetik, hogy bizonyos hirdetések nem érdeklik őket; a hirdetőknek nem kell fizetniük olyan megjelenítésekért, amelyek iránt a felhasználó nem mutat érdeklődést; a megjelenítők pedig jobban teljesítő (és vélhetőleg értékesebb) hirdetésekhez juthatnak, és kevesebb időt kell arra fordítaniuk, hogy kiszűrjék a közönség számára valószínűleg közömbös hirdetéseket.

Az online hirdetések az internet egyik sarokkövét alkotják, és több millió vállalkozást támogatnak.

Már jelenleg is egyedülálló hirdetési forma a felhasználóknak felkínált szabályozási lehetőségek tekintetében. Ezen innovációk korai szakaszaiban vagyunk most, és sok izgalmas fejleményre számíthatunk az elkövetkezendő hónapokban és években.

Írta: Michael Aiello, termékmenedzser