Ma egy részletes oktatósorozatot indítunk útnak, mellyel a hirdetőknek szeretnénk segíteni, hogy a nemrégiben bevezetett új funkciók és eszközök segítségével optimalizálni tudják a többféle készüléken futtatott AdWords-kampányaikhoz használt ajánlatokat. Sorozatunkban szó lesz a továbbfejlesztett kampányokban használható ajánlatkorrekciók beállítási praktikáiról, javaslatokat teszünk többek között arra, hogyan érdemes beállítani a mobilkészülékekre, a földrajzi helyre és a napszakra vonatkozó ajánlatkorrekciókat. Ismertetjük azokat a módszereket is, amelyekkel automatizálni lehet az ajánlatok optimalizálásának folyamatát, illetve bemutatjuk, hogy az egyes vállalkozások, hogyan használhatják ezeket a megoldásokat konkrét célkitűzésekhez. Bízunk benne, hogy sorozatunkat hasznosnak találod majd.

A mai bejegyzésben a többféle helyszínre, időszakra és eszközre vonatkozó ajánlatkorrekciók rangsorolására vonatkozó bevált módszereket mutatjuk be. Javaslatokat teszünk arra is, hogy különösen az eredmények és az üzleti feltételek változásával hogyan lehet ezeket a korrekciókat optimalizálni.

Áttekintés

A mai többképernyős világban a hirdetők új módszerekkel szeretnék a felhasználókat a számukra releváns hirdetésekkel elérni. A továbbfejlesztett kampányokkal könnyedén eljuthatsz az ügyfelekhez, és az eszköztől, a helytől és napszaktól függően egyszerűen módosíthatod ajánlataid – mindezt egyetlen kampányon belül. Erről a háromféle ajánlatkorrekcióról, és ezek vállalkozásodra gyakorolt hatásáról itt található további információ.

Ajánlatkorrekciók halmozása

Az egyes kampányok optimális elérése érdekében az ajánlatkorrekciók halmozhatók. Ha például egy üzletet működtetsz Budapesten, és tudod azt, hogy kampányod a vasárnap kivételével minden nap jól teljesít mobileszközökön, akkor beállíthatsz olyan ajánlatkorrekciókat, amelyekkel a mobileszközökre és Budapestre vonatkozóan növeled, vasárnapra pedig csökkented az ajánlatokat. Példa Módosított kulcsszóajánlat = 200 Ft-os kezdeti kulcsszóajánlat X (Budapest 1,2) X (vasárnap 0,5) X (mobileszköz 1,1) = 132 Ft

Ebben a példában Budapestre +20%-os ajánlatkorrekciót állítottunk be, a vasárnapra -50%-os, a mobilokra pedig +10%-os korrekciót adtunk meg. Egy kezdeti 200 Ft-os ajánlatot feltételezve a végső ajánlatod 132 Ft, vagyis az eredeti ajánlatnál 34%-kal kevesebb lesz.

A kívánt ajánlattételi stratégia többszörös ajánlatkorrekciók segítségével érhető el, az előbbi példához hasonlóan. Az egyéni ajánlatkorrekciók azonban az összes dimenzióra vonatkoznak. A vasárnapra megadott csökkentett ajánlat például minden eszközre és földrajzi helyre érvényes lesz.

Az ajánlatkorrekciók rangsorolása 

Az ajánlatkorrekciók sorrendjének meghatározásánál a legfontosabb tényező az, hogy hogyan irányítod vállalkozásod, és milyen általános célokat határoztál meg. Először a legfontosabb ajánlatkorrekció-típus (hely, eszköz vagy időszak) beállítását javasoljuk. Ha a teljesítménnyel elégedett vagy, felveheted a második ajánlatkorrekciót, végül pedig a harmadikat.

A folyamat során érdemes az alapvető üzleti szempontokat figyelembe venni:
• Ha egy olyan üzleted van, amely csak bizonyos időszakban van nyitva, valószínűleg az időre vonatkozó ajánlatkorrekció beállítása lesz a legfontosabb.
• Ha országokra, városokra, államokra vagy irányítószámra vonatkozóan eltérő hirdetési teljesítmény tapasztalható (vagy ha magasabb ajánlatot szeretnél beállítani az üzlethez fizikailag is közel lévő felhasználókra), akkor a hely ajánlatkorrekciója állítandó be elsőként.
 • Ha a hirdetési teljesítmény jelentős eltéréseket mutat a mobil- és nem mobileszközök között, a készülékre vonatkozó ajánlatkorrekció lehet a kiindulópont.

Az AdWords hasznos információkat szolgáltat a számodra legfontosabb ajánlatkorrekció megállapításához. A rangsoroláshoz segítségként használhatsz harmadik féltől származó eszközöket vagy más háttérrendszereket is.

Fejlesztés

Egy idő után, ahogy eredményeid és üzleti feltételeid változnak, minden ajánlatkorrekciót érdemes továbbfejleszteni a kívánt célok elérése érdekében. Javasoljuk, hogy rendszeres időközönként vizsgáld felül ezeket a korrekciókat, hogy követni tudd a szezonális változásokat, és hogy a befektetésed megtérülése optimális lehessen.

Ne feledd, ha a hirdetési teljesítményről pontosabb adatokkal rendelkezel, az megkönnyíti az ajánlatkorrekciók optimalizálását. Íme néhány ötlet:
• Ha a konverziókat nem követed, kattintások vagy megjelenítések alapján is optimalizálhatod az ajánlatkorrekciókat.
• Ha követed a konverziók mennyiségét (az AdWords Konverziókövető, a Google Analytics vagy más eszközök segítségével), ajánlatkorrekcióidat az aktuális konverziók és a CPA értéke alapján is beállíthatod.
• Ha követed az egyes konverziókkal elért bevételeket vagy a nyereséget (a Google Analytics e-kereskedelmi funkciójával vagy más eszközökkel), ajánlatkorrekcióidat a hirdetéseidből származó aktuális bevételek alapján is beállíthatod.

Jövő héten részletesen szót ejtünk arról, hogy az AdWords adatainak (megjelenítések, kattintások és költségek), illetve a vállalkozással kapcsolatos fontos statisztikai adatok – mint például a hirdetések alapján az üzletbe látogató vásárlók száma vagy rendeléseik átlagos értéke – kombinálásával hogyan lehet az egyes kampányoknál személyre szabni a mobilos ajánlatkorrekciókat.

Írta: John Sullivan, Global Search Solutions