Folyamatosan váltogatjuk az eszközöket a nap folyamán – elolvassuk a legfrissebb híreket okostelefonon, megnézünk egy-egy népszerű videót a táblagépünkön, majd elkezdjük tervezni a következő tengerparti nyaralást laptopon. Ez komoly kihívás elé állítja a marketingszakembereket, akik változatos módszerekkel próbálják megszólítani a megfelelő embereket a megfelelő pillanatban. A Google közönségmegoldásai jóvoltából a marketingszakemberek megismerhetik a felhasználók érdeklődési köreit a Google Display Hálózatot alkotó webhelyek és alkalmazások, illetve a YouTube oldalain zajló napi több milliárd videomegtekintés statisztikái alapján, és az így szerzett információk felhasználásával célzott erőfeszítéseket tehetnek a megfelelő közönségek megszólítására. Akár a márkaépítés, akár az értékesítések fellendítése a vállalkozás célja, örömmel segítünk a releváns üzenetek eljuttatásában a vásárláshoz vezető út minden lépésénél. A következő módszerek használatával találhatnak rá a vállalkozások a megfelelő közönségekre a Google vizuális és videohirdetései segítségével:
Demográfiai adatok – ezzel a módszerrel a kiválasztott demográfiai csoportokba tartozó ügyfeleket szólíthatja meg, akiket többek között életkor, nem és szülői állapot szerint csoportosít a rendszer. Az iskolatáskákat gyártó vállalkozások például a 25–34 éves anyákat célozhatják meg az iskolakezdési akciót népszerűsítő promóciókkal. ● Érdeklődési szegmensek – a népszerűsíteni kívánt márkához kapcsolódó érdeklődési körökkel rendelkező felhasználók elérésével növelheti a márkaismertséget és az elköteleződés mértékét. A sportmárkák például a természetkedvelőket célozhatják meg egy-egy új túrafelszerelési termékcsalád beharangozása során. ● Egyéni érdeklődési szegmensek – a vállalkozás tevékenységi köréhez tökéletesen illeszkedő közönségek megszólításával elérheti, hogy a potenciális ügyfelek fontolóra vegyék a kínált termékek megvásárlását. Egy futballjátékok kiadásával foglalkozó videojáték-fejlesztő például a kiválasztott futballklubok szurkolóit célozhatja meg a termékei népszerűsítése során. ● Piacon belüli szegmensek – növelheti a webhelyre érkező releváns forgalmat, ha azokat az ügyfeleket szólítja meg, akik aktívan kutatnak a megfelelő termékek után, és vásárolni szeretnének. A fogyasztói elektronikai cikkek gyártói például azokra a felhasználókra összpontosíthatnak, akik fényképezőgép megvásárlását tervezik. Az AdWords-hirdetők világszerte több százezer kampányt futtatnak havonta a fent felsorolt közönségmegoldások felhasználásával. A hirdetők egyike, a Ford New Zealand arra használta a Google közönségmegoldásait, hogy több autóvásárlót vonzzon a webhelyére. A Ford az autók szerelmeseit akarta megszólítani, hogy növelje a járművek márkaismertségét, ezért az érdeklődési szegmenseket választotta. Az autógyártó emellett azokat is szerette volna elérni, akik a kampány idején új autó vásárlását tervezték, és aktívan kutattak a megfelelő jármű után – erre a célra pedig a piacon belüli szegmenseket használta. Az előbbi megoldások és a dinamikus remarketing együttes használatával a Ford 60%-kal növelte a webhely látogatóinak számát, és megtriplázta a webhelyen töltött időt. 
hu_AdWords_595895_E02139276+Ford+New+Zealand+Infographic+Feb16_v03.png
„A Google közönségei lehetővé teszik, hogy a vásárláshoz vezető út minden lépésénél elérjük az ügyfeleket. Ezáltal olyan látogatókat vonzhatunk a webhelyre, akiket valóban érdekelnek az általunk kínált termékek, és tovább növelhetjük a potenciális ügyfelek számát” – nyilatkozta Cameron Thomas, a Ford New Zealand marketingigazgatója. További információ itt olvasható. Az ehhez hasonló eredmények elérését a Google három egyedi jellemzője teszi lehetővé: 1. Számos érintkezési ponton alapuló, részletes fogyasztói adatok A Google webhelyek és alkalmazások millióiból – köztük a több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező YouTube szolgáltatásból – származó adatok alapján építi fel a közönségeket. Ezáltal számos kontextusban vizsgálhatjuk meg az emberek érdeklődési köreit, miközben ők például szállodai értékeléseket olvasnak, új otthont keresnek az ingatlanközvetítési alkalmazásokban, illetve autós videókat néznek. A felhasználók maguk is alakíthatják az élményt, így nagyobb valószínűséggel látnak hasznos, releváns hirdetéseket. 2. Az érdeklődés és a vásárlási szándék megkülönböztetésének képessége A gépi tanulás eszközeivel kategorizáljuk a GDN hálózaton található webhelyek és alkalmazások millióit, és különválasztjuk az érdeklődésre, illetve a vásárlási szándékra utaló tartalmat. Ezáltal a hirdetők a vásárláshoz vezető folyamat megfelelő fázisában szólíthatják meg az ügyfeleket az utóbbiak által meglátogatott webhelyek és alkalmazások típusa alapján. Ha például elektronikai cikkeket értékesít, és elsődleges célja a vállalkozás ismertségének növelése, azokra érdemes összpontosítania, akik elektronikai témájú blogokon böngésznek, illetve a témához kapcsolódó videókat néznek, hogy kielégítsék az elektronikai eszközökkel kapcsolatos kíváncsiságukat. Ha azonban az értékesítések ösztönzése a cél, azokat az embereket érdemes megcéloznia, akik nagy felbontású televíziókat keresnek a különféle árösszehasonlító oldalakon. 3. Valós idejű, mindig friss adatok Az AdWords valós időben frissíti a közönségeket: minden hirdetésmegjelenítés alkalmával új információkkal bővíti az adatok körét, és eltávolítja azokat az adatokat, amelyek már nem tükrözik az emberek aktuális érdeklődését. Ez rendkívül fontos a hirdetések teljesítménye szempontjából, hiszen aki ma repülőjegyet keres, annak holnap talán már nem lesz rá szüksége. Aki pedig a télen a konyhaművészetnek szenteli minden figyelmét, tavasszal esetleg beleszeret a túrázásba. Szeretnénk, ha minél több marketingszakember érhetné el a megfelelő közönségeket, ezért a fenti megoldásokat globálisan rendelkezésre bocsátottuk a YouTube és a DoubleClick rendszerében. Akár a márkaépítés, akár az értékesítések ösztönzése a cél, a Google által definiált közönségek segítségével a megfelelő embereket érheti el a megfelelő pillanatban, a rendelkezésre álló webhelyek és alkalmazások millióin keresztül. Közzétette: Jon Krafcik és Max Maxwell, az AdWords termékmenedzserei