A mobiltelefonok elterjedésével a fogyasztók új módokon kezdtek kapcsolatba lépni a márkákkal – gyakran összemosva a fizikai és a digitális világot. Vannak, akik a termékeket online keresik, majd egy boltban vásárolják meg. Vannak olyanok is, akik miután a márkát a TV-ben látják meg, online keresnek további információt. Olyan is előfordul, hogy miután az ügyfél ingázás közben mobileszközön néz meg videókat, azok hatására hazaérve utazást foglal le a laptopján.
Függetlenül attól, hogy az Ön közönsége milyen eszközt használ a kapcsolatfelvételhez, csak a Google rendelkezik a megfelelő és elegendő mennyiségű eszközzel ahhoz, hogy Ön az embereket az igazán fontos pillanatban érhesse el, illetve több eszközre és csatornára vonatkozóan is fel tudja mérni a hirdetések hatását. Izgatottan várom, hogy hétfő reggel bemutathassam Önöknek ezeket az innovációkat az Advertising Week rendezvény Times Center Stage helyszínén – az innovációk célja, hogy segítségükkel össze lehessen kapcsolni a televíziót a digitális platformokkal; az online és az offline jelenlétet; illetve a mobileszközökön és az asztali számítógépeken végzett tevékenységet. A TV és a digitális platformok összekapcsolása a Márkanövekedés használatával
Hosszú évek óta fejlesztjük Márkanövekedés nevű termékünket, amellyel azt szeretnénk megmutatni a marketingszakembereknek, hogy a YouTube-kampányok milyen hatással vannak a márkamutatókra – például a márkaismertségre vagy a vásárlási szándékra –, méghozzá a teljes fogyasztói folyamatra vonatkozóan. A Márkanövekedés funkcióit mától kiterjesztjük a TV-kampányokra is – ezzel azt szeretnénk megmutatni a marketingszakembereknek, hogy a TV-hirdetések a YouTube-kampányokhoz képest mennyire képesek megnövelni a márkára vonatkozó Google- és YouTube-keresések számát. Az első tesztek során a YouTube majdnem kétszer több megjelenítésenkénti keresést generált a TV-hez képest. Csak néhány beállítást kell elvégeznie, ha a Márkanövekedést TV-hez szeretné használni – a tervezett sajtómegjelenéseket nem is kell hozzá megadnia. Amennyiben a Márkanövekedést egy TV- és egy YouTube-kampányban is használja, képesek vagyunk meghatározni a márkára vonatkozó keresésekben mutatkozó különbségeket.
„Izgatottan várjuk, hogy a Google milyen fejlesztésekkel igyekszik bővebb információt megtudni a videók hatásairól. A Volkswagen vállalatot kifejezetten érdekli az a lehetőség, hogy a TV és a digitális platformok (például a YouTube) teljesítményét hogyan lehet egyenlő alapon mérni, éppen ezért örömmel kipróbáljuk a Márkanövekedés funkciót, amely pontosan, hitelesen és tudományos alapon képes összevetni a több médiumban futó kampányok teljesítményét.” – Vinay Shahani, a Volkswagen of America marketingért felelős vezető alelnöke
Az online hirdetések és az offline értékesítés összekapcsolása A TV, a YouTube és az online keresés közötti kapcsolaton túl mára valós összefüggés áll fenn az online hirdetések és az offline, bolti látogatások között: a webhelyet vagy alkalmazást felkereső okostelefon-használók 30%-a 24 órán belül terméket vásárol egy boltban.1 Ebből az okból vezetjük be a helybővítményeket és a bolti látogatások mérését a Google Display Hálózatra vonatkozóan – célunk, hogy a marketingszakemberek képesek legyenek összekapcsolni az online hirdetéseket és az offline értékesítést. A fogyasztók a kedvenc webhelyeiken barangolnak vagy kedvenc alkalmazásaikat használják – ekkor érdemes számukra megjeleníteni a hirdetést, amely tartalmazza a vállalkozása címét, útvonaltervet a Google Térképen, illetve fotókat is. Ezzel a rendkívül hatékony és gyors megoldással megnövelheti a boltba látogatók számát.
A Home Depot esetében a vizuális hirdetések helybővítményeinek olyan fogyasztókat sikerült elérniük, akik éppen a vállalat valamely boltjának közelében böngésztek a telefonjukon, és ezzel a bolti ROI-érték a 8-szorosára ugrott. „A vizuális hirdetésekhez mobileszközökre kifejlesztett helybővítményekről nagyon hamar kiderült, hogy nagyon értékesek” – mondta Umut Dincer, a Home Depot online marketingért felelős igazgatója. „Képesek vagyunk elérni azokat az ezermestereket, akik valamely boltunk közelében vannak éppen, illetve pontosan akkor tudjuk velük felvenni a kapcsolatot, amikor éppen vásárolni szeretnének – tehát pont akkor és olyan információkat tudunk nekik adni, amikor és amire szükségük van az adott pillanatban.” Teljes hír Hogyan is tudják a marketingszakemberek mérni az online hirdetések teljesítményét? A Display Hálózatra vonatkozó bolti látogatások száma azt méri fel, hogy a Display hálózati hirdetések milyen hatással vannak az Ön boltjába, szállodájába, autókereskedésébe vagy éttermébe tett látogatások számára. A Google Térkép technológiájának köszönhetően világszerte több mint 200 millió bolt dimenzióira vonatkozóan vannak pontos adataink, így a jelentésben szereplő látogatások 99%-os pontosságúak.2 Csak a Google képes ilyen szintű és pontosságú adatokat szolgáltatni. További információ. A különböző eszközök összekapcsolása Van még egy utolsó terület, amellyel foglalkozni kell, ez pedig azoknak az eszközöknek az összekapcsolása, amelyet az emberek használnak: telefonok, táblagépek, laptopok és számos egyéb eszköz. A mai nappal elindítjuk a több eszközre kiterjedő remarketing szolgáltatást a Google Display Hálózatra, illetve a DoubleClick Ajánlatkezelőre vonatkozóan – ezzel az a célunk, hogy Ön képes legyen különböző eszközökön, alkalmazásokban és webhelyeken ugyanazt a felhasználót elérni. Mostantól elegendő lesz egyetlen üzenetet összeállítania a közönség számára, és csupán azt kell eldöntenie, hogy milyen gyakran jelenjen meg számukra a hirdetés a különböző eszközökön.
Tegyük fel, hogy Ön kereskedő, és személyre szabott ünnepi kampányt szeretne összeállítani. A több eszközre kiterjedő remarketing keretében egyrészt megjeleníthet egy „Nemsokára kezdődik az ünnepi időszak” szövegű hirdetést az ügyfelek telefonján a reggeli ingázás időszakában. Később pedig, amikor otthon böngésznek a táblagépen, felajánlhat nekik egy korlátozott idejű ajánlatot dekorációs elemekre és receptekre vonatkozóan. Ezek az innovációk a következő hónapok során jelennek meg. Megtiszteltetés számunkra, hogy olyan termékeket fejleszthetünk ki, amelyek használatával a különböző márkák képesek megfelelően kezelni a méréseket, az elérést és az elköteleződést. Izgatottan várjuk, hogy az innovációkkal kapcsolatban még több részletbe beavathassuk Önöket az Advertising Week rendezvényen, továbbá örömmel fogadok minden észrevételt együttműködésünk során. Csatlakozzon a beszélgetéshez: #GoogleAW2016. Szerző: Brad Bender, vizuális- és videohirdetésekért felelős alelnök 1 Google/Ipsos Connect, How devices connect consumers to stores (Hogyan kapcsolják össze az eszközök az ügyfeleket boltokkal), 2016. március, 2013 fős minta, egyesült államokbeli, 18. életévüket betöltött online válaszadók. 567 fős minta, egyesült államokbeli, 18–34 éves online válaszadók (millenniumi fogyasztók) 2 A bolti látogatások számát olyan konzervatív adatküszöb használatával számítottuk ki, amely szerint a jelentésekben szereplő látogatások száma 99%-ban kevesebb vagy megegyezik a tényleges látogatások számával.