Ahogyan a bemutatkozó leírásunk is utal rá, az online kampányok célja túlmutat a látogatószerzésen, azaz a kattintásokon – több kampány hatékonyságát nem lehet összehasonlítani pusztán annak alapján, hogy hány látogatót hoz az oldalunkra és hogy azok mennyibe kerülnek. Ennek megfelelően a kattintások egyre inkább egyfajta elszámolási egységgé degradálódnak a kattintás alapú kampányokban, a lényeg – mint ahogyan a bemutatkozó szövegben is utaltunk rá – a kattintás után történik.

Konverziónak azt nevezzük, amikor egy látogató egy előre meghatározott tevékenységet (például vásárlás, rendelés) elvégez a webhelyünkön. Lássunk egy konkrét példát a Google saját AdWords-kampányaiból:

Az AdWords hirdetési programot saját magunk is népszerűsítjük a keresőben, és hirdetések hatékonyságát természetesen azzal mérjük, hogy az azokra kattintó felhasználók közül hányan regisztrálnak a programra. Ennek megfelelően a kampányunknál a regisztráció befejezése jelenti a konverziót, ugyanis a regisztráció befejeztével „konvertáljuk” át a látogatót ügyféllé. Azok a látogatók, akik a hirdetésre kattintva eljutnak a regisztráció valamelyik szakaszáig (például a hirdetésszöveg megírásáig), de ott megállnak, nem számítanak konverziónak, ugyanis nem érték el a konverziót nyugtázó oldalt.

A webhelyen belül bármely oldalt meg lehet határozni konverziós célként, néhány további példa erre:

  • A "Köszönjük, hogy kitöltötte az ajánlatkérő űrlapot, értékesítő kollégánk hamarosan megkeresi Önt a megadott elérhetőségeken" üzenetet megjelenítő oldal, amely azután jelenik meg, hogy a felhasználó megadta adatait egy űrlapon keresztül. Hasonlóan lehet mérni a hírlevélre történő feliratkozásokat is, és lényegében bármilyen online űrlap kitöltését (például nyomtatott katalógus vagy árlista rendelése vagy ajánlatkérés).
  • Konverziós célként meg lehet adni egy konkrét fájl (prospektus, árlista, szoftver) letöltését is.
  • Ha az oldalunkon lehet vásárolni vagy rendelni, akkor a vásárlást vagy a rendelést visszaigazoló oldalt („Köszönjük a megrendelését, a vásárolt termékeket futárral hamarosan kiszállítjuk”) kell megadni konverziós célként.
  • Ha webhelyünk valamelyik aloldala kritikus jelentőségű az értékesítés szempontjából (például az ingyenesen hívható telefonszámot megjelenítő oldal), akkor akár annak az oldalnak a megtekintése is lehet konverziós cél.
A Google AdWords hirdetési programban ezeknek az eseményeknek (hívjuk őket most már konverzióknak) a mérésére szolgál az ingyenesen használható Konverziókövetés funkció, amelynek a beállításáról is hamarosan szó lesz.