A gazdasági válság könyörtelen. Talán egyre többen vannak olyanok is, akiknek zsong a feje a hiányokról, csődökről, csökkenésekről és elbocsátásokról szóló hírektől. Azok, akik a felszín alá néznek viszont láthatják, hogy ez nem egy időjárási front, ami elmúlik jövő hétre, hanem egy komoly és elhúzódó visszaesés közepén vagyunk, s a növekedés sem lesz ugrásszerű. Az 1929 utáni korszakot az Egyesült Államokban a nagy gazdasági világválság időszakának nevezték, s kemény intézkedéseket kellett hozni azért, hogy utána újrainduljon a gépezet.

A helyzet talán hasonló, de egy óriási különbség van a mai és az akkori helyzet között. Mégpedig a digitalizáció. Akkoriban nem voltak választási lehetőségek, ma viszont a fogyasztók egyre tudatosabbá válhatnak, és az internet segítségével megkereshetik a számukra legmegfelelőbb ajánlatokat, termékeket, árakat.

Marshall McLuhan korát jóval megelőzve alkotta meg a világfalu elméletét, s a Gutenberg galaxis című könyvében nagyon is jól érezte, hogy a média és a kommunikációs eszközök fejlődésével a társadalom visszatér/eljut egy olyan szintre, ahol bárki könnyedén kapcsolatot teremthet a többiekkel. McLuhan ugyan már nem láthatta a televíziót és a rádiót bőven felülmúló globális hálózatot, az internetet, de a mai társadalom pontosan ebbe a világfaluba csöppent bele.

Az összekapcsolhatóságon túl az online hálózatok egy olyan nem feltétlenül várt hatással is voltak a világra, amire a klasszikus elektronikus médiumok soha nem lettek volna képesek. Korábban az internet is tömegmédiumnak számított, ahol válogatatlan, anonim tömegek sodródtak a szolgáltatások és a tartalmak között. A közösségi szolgáltatások, az online marketing és a fejlett keresőtechnológiák együttese viszont a fogyasztó és a kereskedő számára is hálás helyzetet teremtett: a vevő kedvére válogathat az ajánlatok közül, összehasonlíthat és mérlegelhet, tájékozódhat és a hasonló érdeklődésűekkel megvitathatja, hogy mi éri meg és mi nem a pénzét. A kereskedő pedig megismerheti a fogyasztóit, nem szükséges sokkolnia a teljes populációt az üzeneteivel, nem szükséges mindenkire költenie, olyanokra is akik sosem lesznek a vevői. Mennyivel egyszerűbb tudni azt, hogy kiket érdekel a termékünk, ki szeretne vásárolni és neki ajánlani valamit. 

Hogy ez miért érdekes a gazdasági válságban? Attól függetlenül, hogy a pénzügyi helyzet hogyan alakul, az elmúlt években egy komoly fogyasztói forradalom is beindult, melynek tolóerejét az internet adja: a végtelen kínálat, alacsonyabb árak, több információ, elfogulatlan vélemények. Ezek mind afelé terelik a vevőt, hogy ne csak a sarki boltra korlátozza magát, hanem nyisson a világ felé, s ezzel biztosítsa, hogy azt kapja, amit tényleg akart és a lehetőleg a legjobb áron is jusson hozzá a termékhez vagy szolgáltatáshoz.

Magyarországon a GKIeNET kutatása szerint a 14 évnél idősebb lakosság 49%-a (4,2 millió fő) fér hozzá az internethez, igaz közülük csak minden második használja is napi szinten, további 25% pedig legalább heti rendszerességgel talál valami okot arra, hogy online legyen. Három évvel ezelőtt viszont még csupán 30%-nak volt hozzáférése (2,5 millió fő) és annak csak a negyede volt napi szintű felhasználó. Kis fejszámolás után kiderül, hogy 3 év alatt 1,5 millió fogyasztóval bővült azoknak a köre, akiket el lehet érni online. Illetve akár mondhatnánk is, hogy ennyivel bővült azoknak a köre, akiket online lehet elérni.

Ezek az emberek ráadásul többnyire magasabb iskolai végzettségűek, nagyobb jövedelemmel rendelkeznek és többet fogyasztanak, mint offline társaik. A statisztikák szerint kiegyenlítődött a nemek aránya, egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a középkorúak, illetve egy friss Gfk statisztika szerint az internetezők 60%-a vásárolt már online.

Ezek a felhasználók akkor is az online felületek felé fordulnak majd, ha szűkösebb időszak következik, sőt az eddig megtanult dolgokat most fogják majd igazán kihasználni. A világ nagy részén, de Magyarországon is népszerűek az árösszehasonlító oldalak. Bármilyen témában ma már a tájékozódás alapvető eszköze a Google keresés, a közvetítői költségek miatt pedig az online kereskedések jobbára alacsonyabb árat képesek tartani.

A kereskedő feladata a gazdasági válsággal terhelt fogyasztói forradalomban pedig az, hogy a hullám tetején maradjon és ne azok közé kerüljön, akiket elsodor. Nem megengedhető, hogy feleslegesen ömöljenek a hirdetési pénzek olyan helyekre, ahol a hatás, az eredmény kétséges. Nem lehet bőkezűnek, nagyvonalúnak lenni, amikor a fogyasztás csökkenése a legtöbb cégnél a profitot viszi el. Honnan tudhatná a hirdető, hogy a kifizetett rádió/tv hirdetése mennyivel növelte az eladásokat? Hogyan lehet biztos valaki abban, hogy egy újságoldal megvásárlása élénkíti-e a forgalmát?

A lassulásban azok fognak gyorsulni, akik észreveszik, hogy a potenciális vevőiket képesek megtalálni és pontosan megcélozni. Akár kicsi, akár nagy vállalatról van szó, akár egyedi akcióról, akár globális kampányról, stratégiát kell alkotni. A Google saját sikerét azzal alapozta meg, hogy sikeressé tette az ügyfeleit. Nem meglepő, hogy a fejlett ekereskedelemmel rendelkező Egyesült Királyságban a becslések szerint 2011-re a teljes hirdetési torta egyharmadát online költik el.

A Google AdWords rendszere lehetővé teszi, hogy a kereskedő pontosan és valós időben lássa, hogy a hirdetései hányszor jelentek meg, hányszor klikkeltek rá, mennyibe került a kampány. Nincs minimum díj, nem kell a meddőszórásért fizetni, hiszen a Google tartja filozófiáját, hogy csak azért kér pénzt, ha elviszi a látogatót a megrendelő oldalára, onnantól a siker már a kereskedőn múlik. Az online jelenlét növelése előre menekülés, egy új lehetőség, amivel elkerülhető a piacvesztés, azok kárára, akik nem reagálnak kellően gyorsan a fogyasztói szokások változására. Szereplők eltűnhetnek, feltűnhetnek, ahogy az megtörtént a világtörténelem során számtalanszor.

Ráadásul a válság szempontjából egy teljesen szűz terület az online kereskedelem, hisz ez az első sokk mióta a fejlett internet létezik. Elég számolgatni egy keveset, körülnézni, megvizsgálni, hogyan váltak mások hirtelen nagymenővé. Itthon jelenleg a könyv, multimédia, műszaki cikk trió viszi a pálmát az online eladásokban, de egyre szélesedik a kör.

A Google pedig nem elégszik meg annyival, hogy pontos statisztikákat szolgáltat a hirdetésmegjelenítésről, erre sokan képesek. Azért, hogy a Google-ügyfelek minél sikeresebbek lehessenek és a nagyobb bevételeik, a növekedés révén még többet tudjanak hasznos hirdetésre fordítani, egyfajta online marketing svájci bicskát ad ingyenesen a kezükbe.

Az Insights egy olyan eszköz, mellyel kiértékelhetőek a keresési trendek a weben, a kereskedő képes felmérni, hogy az általa célzott fogyasztók mit keresnek az interneten, milyen igényeik vannak. Ezáltal a hirdetési kampánnyal nem kell szórni a piacot, hanem pontosan tudni lehet, hová érdemes fókuszálni.

A saját oldallal rendelkező ügyfelek még többet tudhatnak meg a látogatóikról, mint eddig. Komplex statisztikákat nyújt arról, hogy a felhasználó mit is csinál a weboldalunkon. Látszani fog, hogy mi érdekelte, mit keresett az oldalon, vagy éppen, hogy hol akadt el a vásárlás során, mit lehetne fejleszteni. Az eredményekkel felvértezve könnyebb olyan hirdetéseket gyártani, ami valóban arra hívja fel a fogyasztó figyelmét, ami vásárlásra öszönzi.

A Website Optimizer egy egyszerűen használható eszköz a webszájtok és azok tartalmának tesztelésére. A különböző előzetes verziók összehasonlításával valós eredmények alapján dőlhet el, hogy mi legyen a végeredmény. El lehet felejteni a megérzéseket.

Google Ad Toolkit (angol nyelven)
Az online marketingben kevésbé járatos ügyfelek számára a Google csokorba szedte az esszenciális tudnivalókat és megoldásokat, amivel magabiztosan indíthatja be bárki a gépezetet. 

A lassulás és a veszteségek lenyelése helyett inkább élni kell azokkal a lehetőségekkel, amiket tálcán kínálnak. Egy egyszerű regisztráció után indulhat a tervezés, s jöhetnek az ügyfelek, legyen a hirdető kőműves, fodrász, zenész, utazási iroda, webáruház vagy valamilyen más szolgáltató.

Peresztegi Zoltán, Google Magyarország