Ezen a blogon sokszor lesz szó a hirdetések minőségéről, a minőségi mutatóról, és arról, hogy a minőség javításával hogyan lehet kevesebb pénzből értékesebb forgalmat hozni a hirdetett weboldalra. Mielőtt azonban rátérnénk a hirdetésminőség összetevőire és arra, hogy miként lehet javítani rajtuk, nézzük meg, hogy miért fektetünk nagyon nagy hangsúlyt a hirdetések minőségére.

A hirdetési rendszerünkben az internetezők, a hirdetők és a hirdetések megjelenítői egy ökoszisztémát alkotnak, és ebben az ökoszisztémában olyan  incentívekre van szükség, amelyek hosszú távon biztosítják a hirdetési hálózat minőségét és fenntarthatóságát.

Az ökoszisztéma mindhárom szereplőjének megvan a saját racionális célja.

Az internetezők szeretnék megtalálni a számukra legrelevánsabb információt, mégpedig azonnal. Ez azt eredményezi, hogy a keresésekhez leginkább kapcsolódó hirdetések megjelenítésére törekszünk. A hirdetések iránti bizalom szintúgy fontos, vagyis azt szeretnénk, hogy az internetezők az általunk kiszolgált hirdetésekre ne mint zavaró reklámokra, hanem hasznos információforrásként tekintsenek. Ennek érdekében például nem jelenítünk meg hirdetést az olyan kereséseknél, amelyeknél annak a valószínűsége, hogy a hirdetés felkelti az internetező figyelmét, egy bizonyos szint alá süllyed.

A hirdetők célja ebben az ökoszisztémában az, hogy minél több és minél értékesebb potenciális vásárlót (nem kattintást!) hozzanak a weboldalra, és ezt minél olcsóbban.

A hirdetések megjelenítői (ideértve természetesen a Google-t és a teljes tartalmi hálózatot) pedig azt szeretnék, hogy a felhasználóik hasznosnak találják a weboldalukon töltött időt, visszatérjenek, ezen túl pedig a hirdetések megjelenítéséből származó jövedelem maximalizálására törekednek.

A hirdetési ökoszisztémában tehát nagyvonalakban a következő játszódik le:
  1. A Google a minőségi hirdetések kiszolgálására törekszik
  2. Az internetezők bíznak a hirdetésekben és hasznos információforrásnak tartják azokat, így egyre gyakrabban veszik igénybe a keresőt és egyre gyakrabban kattintanak a szponzorált linkekre is, ami...
  3. ... a hirdetőknek egyre több célzott forgalmat jelent,
  4. a megjelenítők pedig maximalizálják bevételüket a nagyobb forgalomból, ami a tartalmi hálózat esetén a hálózat növekedését is előidézi.
  5. A hirdetési hálózat növekedése a megjelenítő oldalak változatosságának növekedésével is jár, ami jobb célzást tesz lehetővé (az eredmény tehát nagyobb és célzottabb forgalom).
  6. A célzottabb forgalom miatt növekszik a hirdetésekre költött pénzek megtérülése, ami a keresési és a megjelenítési forgalom növekedésével az AdWords-büdzsé racionális növelésére ösztönzi a hirdetőket.
  7. A hirdetésekből származó magasabb bevétel pedig végső soron arra ösztönöz bennünket, hogy tovább dolgozzunk a minél jobb minőségű hirdetések kiszolgálásán. 

Az ökoszisztéma fenntartása érdekében tehát az AdWords-hirdetőknél olyan incentíveket alkalmazunk, amelyek a jó minőségű, releváns hirdetések létrehozására ösztönzik őket. Ennek részeként anyagi előnyhöz juttatjuk a jó minőségű hirdetéseket a rosszabb minőségűekkel szemben a hirdetési pozíciókért folytatott licitálásban. Ez konkrétan azt jelenti, hogy minden egyéb feltétel változatlansága esetén a Google hálózatán kevesebbe kerül a jól célzott kampányok futtatása, mint a kevésbé jól célzottaké.

Hamarosan részletesen is megnézzük a hirdetésminőség összetevőit.