A célzott keresőhirdetések hatékonyságában nagy jelentősége van annak, hogy a hirdetésre kattintó internetező a webhelyünkön belül melyik aloldalra kerül, és onnan merre folytatja az útját. A keresőből érkező látogatók túlnyomó része nagyon céltudatos, ha az első néhány másodperc alatt nem találja meg, amit keresett, nagy a veszélye, hogy a böngésző vissza gombjára kattintva elhagyja a céloldalt. (Hasznos kapcsolódó cikk: az NRC szemkamerás vizsgálatának eredményei.)

Tegyük fel, hogy Laci Tunéziába, Djerba szigetére szeretné elvinni párját, és rákeres az „üdülés Djerba Tunézia” kifejezésre. Az organikus (hagyományos, ingyenes) találatok mellett valószínűleg azok a hirdetések keltik fel a figyelmét, amelyek konkrétan említik a djerbai úticélt. Ha a hirdetés a webhely kezdőoldalára van linkelve, akkor Lacinak először át kell látnia az oldalt, használnia kell a menüt és el kell navigálnia a keresett ajánlatokhoz. Ekkor Laci úgy dönt, hogy nem vesztegeti az idejét a navigációval, és a böngészőben a vissza gombra kattintva visszamegy a találati oldalra, ahol még több ígéretes találat és hirdetés várja. Ebben a példában Laci villámlátogatása ugyanannyiba került a hirdetőnek, mintha Laci megismerkedett volna a konkrét djerbai üdülések időpontjaival és áraival, de így a kattintásra fordított összeg kidobott pénz volt.

Ha Laci egy ilyen hirdetésre kattintva közvetlenül a Djerbára vonatkozó ajánlatok oldalára kerül, akkor kisebb az esélye annak, hogy anélkül hagyja el az oldalt, hogy megismerkedett volna az ajánlatokkal. Azzal tehát, hogy a hirdetéseket a konkrét ajánlatot tartalmazó oldalra linkeljük, értéktelen kattintásoktól kímélhetjük meg a marketingbüdzsét.

Az AdWords-ben a hirdetések mélylinkelése azzal kezdődik, hogy egy kampányon belül különálló hirdetéscsoportokat készítünk az egyes úticéloknak. A példánál maradva: a Tunézia kampányon belül készíthetünk egy-egy hirdetéscsoportot a tunéziai ajánlatoknak (Djerba, Sousse, Tunis), és ezek mindegyikébe a konkrét ajánlatokkal kapcsolatos kulcsszavakat gyűjtjük össze. A hirdetéscsoporthoz írjunk olyan hirdetésszövegeket, amelyek a címben is megemlítik a konkrét úticélt, a cél URL mezőben pedig közvetlenül azt az aloldalt tüntessük fel, amelyik már a konkrét ajánlatot tartalmazza (például: www.példautazásiiroda.hu/tunezia/djerba).

Egyszerűbb kampányoknál a kulcsszavak szétválogatása különálló hirdetéscsoportokba, valamint a linkek átírása nagyjából 30-45 percet vesz igénybe.