Vajon hogyan történik az AdWords-hirdetések pozíciójának megállapítása? Mitől fordulhat elő, hogy néha legfelül jelenik meg a hirdetés, máskor pedig alsóbb pozíciókban? Háromrészes, kezdőknek szánt blogbejegyzés-sorozatunkban bemutatjuk:
  • a pozíciók megállapításának módját és a változó pozíciók okait;
  • a hirdetéspozíció javításának lehetőségeit; valamint
  • a hirdetéspozíció befolyásolásának módját a Pozíciópreferencia használatával.
A hirdetés pozíciójának meghatározása

A rendszer a keresés során beírt minden egyes kulcsszóra vonatkozóan megállapítja a hirdetés pozícióját mind a Google találati oldalain, mind a keresési hálózaton. A hirdetés pozíciója a kulcsszó kattintásonkénti költségre (CPC) tett ajánlatán és minőségi mutatóján alapul, összevetve azokat a többi hirdető AdWords-kampányaiban beállított kulcsszavankénti CPC-értékekkel és minőségi mutatókkal.

Egy keresés során az oldalon legfeljebb tizenegy hirdetés jelenik meg; maximum nyolc az ingyenes keresési eredményektől jobbra, és legfeljebb három a keresési eredmények felett. Ha több mint 11 AdWords-felhasználó ugyanazt a kulcsszót használja, és a minőségi mutató, valamint a CPC-ajánlat nem elég magas ahhoz, hogy a hirdetés megjelenjen az első eredményoldalon, akkor a hirdetés a további eredményoldalak valamelyikén fog megjelenni. A Google keresési partnereinek eredményoldalain megjelenített hirdetések száma változhat.

A hirdetéscsoport részleteit tartalmazó oldal "Átlagos pozíció" oszlopában látható az egyes kulcsszavakhoz tartozó átlagos hirdetéspozíció a Google oldalán és a keresési hálózaton. Az 1-es pozícióval rendelkező hirdetés az eredmények első oldalának tetején jelenik meg; a 9-es vagy 10-es pozícióval rendelkező hirdetés pedig a Google első eredményoldalának alján látható. Egy 1,5-es átlagos pozíciójú hirdetés általában az első vagy a második helyre kerül.

A minőségi mutató, s így a kulcsszóhoz tartozó hirdetéspozíció nagyban függ az adott keresési lekérdezéshez való hasonlóság mértékétől. Ha például "teniszütő" az egyik kulcsszó, és általános egyezés van beállítva hozzá, akkor a hirdetés a "használt teniszütő" és a "teniszütő-kölcsönzés" kereséseknél is megjelenik. Az ilyen keresések mindegyike esetében meghatározott CPC-ajánlattal és minőségi mutatóval rendelkező különböző hirdetések fognak megjelenni.

Példa

A következőkben egy konkrét példa látható a "teniszütő" kulcsszó működéséről:

"A" hirdető
Nyitóoldal: Különféle sporteszközök
Minőségi mutató: 6/10 (megfelelő)
Max. CPC: 40 Ft

"B" hirdető
Nyitóoldal: Teniszütő
Minőségi mutató: 9/10 (magas)
Max. CPC: 30 Ft

Bár az "A" hirdető nagyobb ajánlatot tett, mégis valószínűbb, hogy az övénél feljebb jelenik meg a "B" hirdető hirdetése, ugyanis ő magasabb minőségi mutatóval rendelkezik. Mivel a Google ajánlattételi rendszert használ, a tényleges CPC mindössze két forinttal lesz magasabb a konkurenciáéhoz képest.

A hirdetéspozíció változhat

A hirdetés pozíciója megváltozik olyankor, amikor megváltoztatod (vagy a többi AdWords felhasználó megváltoztatja) a kulcsszavak CPC-ajánlatát, vagy ha módosul egy kulcsszó minőségi mutatója. Bármikor megtörténhet, hogy egy versenytárs új hirdetést vesz fel, vagy az AdWords hirdetői optimalizálják hirdetéseiket, illetve megváltoztatják CPC-ajánlataikat. Továbbá a felhasználók keresési viselkedése is változhat. A kulcsszavak minőségi mutatója bármikor megtekinthető az AdWords-fiókban.

Mivel az AdWords az egyenlő versengésen alapul, ezért nem lehet pozíciót hosszú távon biztosítani, illetve megvásárolni.

Stekkelpak Zoltán, magyar AdWords csapat, Dublin