Mint minden területen, a tartalmi hálózaton is tudnunk kell, hogy teljesítenek hirdetéseink, vagyis hogy mennyire tudnak hasznot jelentő eladásokat és leadeket szerezni a vállalkozásunknak. Ma nézzük meg azt, hogyan követhetjük nyomon a tartalmi hálózaton futó kampányainkat, és hogyan építhetünk a kapott eredményekre.

Konverziókövetés - a Google tartalmi hálózatából származó eladások és leadek nyomon követése

Ha gyors és egyszerű módszerrel szeretnénk követni a hirdetésből származó eladásokat és leadeket, célszerű beállítani a Konverziókövetést. Ez az ingyenes eszköz annak a követésében segít, ha egy, a hirdetésen regisztrált kattintás az általunk értékesnek tartott felhasználói művelethez (vásárláshoz, feliratkozáshoz, e-mailes érdeklődéshez) vezet. Ha beállítjuk a konverziókövetést a fiókban, akkor az nem csak a Google keresőben futó kampányok eredményeit fogja nyomon követni, hanem a tartalmi webhelyeket célzó kampányokat is.

Konverzióoptimalizáló - AdWords CPA-ajánlattételi eszköz

Ha nyomon követjük a konverziókat, akkor olyan eszköz van a kezünkben, amellyel megvizsgálhatjuk, hogyan javíthatnánk az AdWords-szel kapcsolatos ráfordítások megtérülését. A Konverzióoptimalizáló az AdWords ingyenes konverzióalapú ajánlattételi eszköze, amelyben beállíthatjuk azt az ügyfélszerzésenkénti költségre vonatkozó ajánlatot (CPA-t), amelyet egy-egy eladásért vagy leadért szeretnénk fizetni. Az eszköz ezután igyekszik több konverziót kihozni a költségkeretből. A Konverzióoptimalizáló átlagosan 21%-os növekedést mutatott a konverziók számát illetően, miközben a CPA-ajánlatot a kontrollcsoporthoz viszonyítva akár 14%-kal is lehetett csökkenteni (Belső Google felmérés 2009).

A Konverzióoptimalizáló úgy működik, hogy a hirdetést a tartalmi hálózat olyan webhelyein helyezi el, amelyek az előzményadataink alapján jól teljesítettek a hirdetésünk és a velünk azonos kategóriába tartozó hirdetések esetén. Ha például a hirdetések az “A” webhelyen jó konverziós arányt érnek el, akkor a Konverzióoptimalizáló valószínűleg olyan magas CPC-ajánlatot állít be, amellyel a hirdetések biztosan megjelennek az adott webhelyen. Másrészt ha a hirdetések nem érnek el olyan sok konverziót a “B” webhelyen, akkor az eszköz csökkenti a CPC-ajánlatokat, hogy a hirdetés ne jelenhessen meg a “B” webhelyen, ahol nem valószínű, hogy konverziót érne el. Az eszköz ilyen módon megspórolja az ezen a webhelyen történő kattintás díját, és a költségkeretet megőrzi a több haszonnal kecsegtető kattintásokra.

Az Elhelyezési teljesítmény jelentés - állapítsuk meg, mely webhelyek működnek a legjobban számunkra

A Konverziókövetés segítségével megtudhatjuk, mennyi eladás és lead származik a ráfordításunkból. A Konverzióoptimalizáló segítségével annak függvényében tehetünk ajánlatokat, hogy egy-egy eladás vagy lead mennyire értékes a vállalkozás számára. De azt honnan lehet megtudni, hogy milyen jól teljesít a hirdetés a tartalmi hálózat különböző webhelyein?

Még egy szolgáltatást kínálunk a hirdetési költségkeret felhasználási módjának a finomítására - ez az Elhelyezési teljesítmény jelentés (Placement Performance Report - PPR). Ez a jelentés webhelyenkénti teljesítmény-mérőszámokat kínál a kontextus szerint célzott kampányainkról. Megnézhetjük pontosan mely releváns webhelyeken jelent meg a hirdetésünk, és webhelyenként, az URL-ek szintjén mérhetjük fel, mekkora eltérést mutatnak a különböző webhelyeken elért kattintási, költséggel kapcsolatos és konverziós eredmények. A Google konverziókövetési szolgáltatásával párosítva az Elhelyezési teljesítmény jelentés igen hatékony eszközzé válik: megjeleníti azokat a webhelyeket és elhelyezéseket, ahol elérjük a céljainkat és azokat, ahol némi teljesítményoptimalizálásra lehet szükség.

Miután megnyitottuk az Elhelyezési teljesítmény jelentést, egyszerűen optimalizálhatjuk a tartalmi hálózatról származó eladások és leadek mennyiségét. A hirdetésekkel jól teljesítő webhelyeken például érdemes növelni az ajánlatot és ezzel a hirdetés láthatóságát. Azokon a webhelyeken viszont, amelyeken rosszabbul teljesít, az ajánlatok csökkentésével vagy a "webhelyek és kategóriák kizárása" eszközzel minimálisra csökkenthetjük a láthatóságot.