Az Analyticsszel a konkrét oldalakhoz kapcsolódó forgalom mérésén túl az egyes oldalakon történő különféle eseményeket is nyomon lehet követni. Ez jól jöhet például akkor, ha a weboldalunkról letölthető PDF-katalógus, külső oldalakra mutató linkek, Ajax-események vagy e-mail linkek forgalmát szeretnénk mérni.

Vegyük először az első példát, amiben a weboldalunkról letölthető PDF-fájl letöltési számát szeretnénk megtudni. A PDF-ben nem tudjuk elhelyezni a követőkódot, ezért annak a méréséhez a a PDF-fájlra hivatkozó link HTML-kódjában kell kiegészítő kódrészletet elhelyezni, amely az Analyticsben egy virtuális oldalletöltést eredményez. Alapesetben így néz ki például egy PDF-árlistára hivatkozó link:

<a href="http://www.pelda.hu/fajlok/arlista2009.pdf">
2009-es árlista letöltése</a>

A kódban el kell helyezni egy függvényt, amely meghíváskor virtuális oldalletöltést eredményez az Analytics-ben. Ennek a neve: _trackPageview() függvény, és a következőképp kell elhelyezni:

<a href="http://www.pelda.hu/fajlok/arlista2009.pdf" onclick="javascript:pageTracker._trackPageview('/2009_arlista')">2009-es árlista letöltése</a>

Az Analytics tartalmi jelentéseiben ez a letöltés /2009_arlista néven fog megjelenni. Ez a mérési módszer tehát virtuális oldalletöltést eredményez az Analytics-ben minden egyes alkalommal, amikor valaki az árlista linkjére kattint (akkor is, ha nem fejezi be a letöltést). Most tegyük fel, hogy van egy egyszerű honlapunk, és azon a látogatók egy belinkelt e-mail linkre kattintva vehetik fel velünk a kapcsolatot. Alapesetben az e-mail link így néz ki:

<a href="mailto:iroda@pelda.hu">
Küldjön e-mailt!</a>

A Küldjön e-mailt! linkre kattintva felugrik az alapértelmezettként beállított levelezőprogram, a címzett mezőben az iroda@pelda.hu címmel. Ahhoz, hogy az erre a linkre történő kattintásokat mérni tudjuk, itt is virtuális oldalletöltést kell rendelnünk ehhez az eseményhez. A _trackPageview() függvényt a mailto: hivatkozás forrásában kell elhelyezni a következőképpen:

<a href="mailto:iroda@pelda.hu" onclick="javascript:pageTracker._trackPageview('/email')"
>Küldjön e-mailt!</a>

Tudnunk kell, hogy ezzel a megoldással csak a linkre való kattintásokat mérjük, azok viszont kimaradnak a mérésből, akik például az e-mail cím kimásolásával írnak levelet. Továbbá ez a módszer nem mondja meg, hogy az, aki az e-mail linkjére kattintott, végül elküldte-e a levelet. A legjobb megoldás ezért a legtöbb esetben (és egyéb okokból is) az, ha az e-mail hivatkozást felváltjuk egy kapcsolatfelvételi űrlappal.

A _trackPageview() függvényt használhatjuk akkor is, ha a honlapunkon található, külső webhelyekre mutató linkek forgalmát szeretnénk mérni. Alapesetben így néz ki egy hivatkozás HTML-kódja:

<a href="http://www.pelda.hu">www.pelda.hu</a>

A _trackPageview() függvénnyel kitoldva pedig így fog kinézni:

<a href="http://www.pelda.hu" onclick="javascript:pageTracker._trackPageview('/www.pelda.hu')"
>www.pelda.hu</a>

Ha Ajax- események méréséhez szeretnénk felhasználni virtuális oldalletöltéseket, akkor ugyanígy kell eljárni. Ha például egy MouseOver-eseményhez akarunk virtuális oldalletöltést rendelni, akkor hasonló lesz a kódunk:

<a href="javascript:void(0);" onMouseOver="javascript:pageTracker._trackPageview
('/ajax/avatar');" >

A fenti példákban zölddel jelölt nevek helyett bármilyen elnevezést megadhatunk, az viszont fontos, hogy a név perjellel kezdődjön és idézőjelben legyen. Az Analyticsben ezután a mért linkekre történő kattintások a megadott néven fognak megjelenni a tartalom jelentésekben. Ha több esemény forgalmát szeretnénk mérni, a legjobb, ha egységesen nevezzük el és virtuális könyvtárakba rendezzük ezeket a virtuális oldalletöltéseket, például így:

/kulsolinkek/pelda.hu
/kulsolinkek/minta.hu
/fajlok/PDF/arlista_2009
/fajlok/PDF/katalogus_2009
/e-mail/irodai_e-mail
/e-mail/ertekesitoi_e-mail

Összetettebb Ajax-események követéséhez javasoljuk az Event Tracking funkciót, ennek anatómiájáról és felhasználási módjairól a Google Code oldalunkon található részletes info.

A fenti példák az újabb verziójú Analytics követőkódra (ga.js) érvényesek. Fontos még megemlíteni, hogy ha alkalmazzuk ezt a követési módszert, akkor a fő követőkódot nem a weboldal legvégén (a </body> címke elé közvetlenül), hanem virtuális oldalletöltést eredményező hívások előtt kell elhelyezni a HTML-kódban. Az Analyticsben természetesen a virtuális oldalletöltést is meg lehet adni célkonverzióként (sőt, ha olyan fontos a mért esemény, hogy virtuális oldalletöltést hozunk létre hozzá, akkor meg is kell!). Ehhez csak a célkonverziós oldal URL-mezőjében meg kell adni a virtuális oldalletöltés nevét (például /fajlok/PDF/arlista_2009).

Erről a funkcióról és az Analytics egyéb, haladó lehetőségeiről egyik korábbi online előadásunkon is szó volt, amelynek a vágatlan felvétele itt található.