Azokon a piacokon, amelyeken kevésbé elterjedt az internetes vásárlás, fokozottabban érvényesül az úgynevezett ROPO-effektus (Research online - Purchase offline). Ekkor az internetezők a világhálón történő tájékozódás alapján hozzák meg a vásárlási döntést, maga a vásárlás viszont hagyományos módon, offline történik. Többek között ennek a mértékére és az okaira kerestük a választ a magyarországi internetezőkről készült első nyilvános kutatásunkkal, amelynek az összefoglalóját az alábbiakban közöljük.

Az egyes termék- és szolgáltatáskategóriák közül az utazással kapcsolatos szolgáltatásokra és a műszaki cikkekre jellemző leginkább a vásárlás/foglalás előtti online tájékozódás. A válaszadók 72 százaléka az interneten tájékozódik a szállásfoglalás, illetve a szervezett utak vagy a repülőjegyek kiválasztása előtt. A válaszadók mintegy fele (48%) esetében online tájékozódás után az interneten történik meg a vásárlás/foglalás is, a 24 százaléka internetes tájékozódás alapján hozza meg a döntést, viszont hagyományos módon vásárol/foglal. A megkérdezettek kétharmada online tájékozódik a műszaki cikkek vásárlása előtt, azonban a válaszadók 22 százaléka veszi meg a terméket az interneten.

Az utazáson és a műszaki cikkeken túl a gépjármű-felelősségbiztosításra jellemző nagy mértékben az internetes vásárlás: a megkérdezettek több mint háromnegyede internetes tájékozódás alapján választja ki a legjobb ajánlatot, és az online tájékozódók kétharmada fejezi be a tranzakciót az interneten. Az offline információszerzés és a hagyományos vásárlás leginkább a ruházati cikkekre, az egészségügyi termékekre, a személyes használati tárgyakra és a lakásbiztosításra jellemző.

A megkérdezettek túlnyomórészt (88%) internetes keresőket használnak a vásárlásokat megelőző online tájékozódásra, ezt követik a gyártók (54%) és forgalmazók (49%) weboldalai, az árösszehasonlító oldalak (48%) és az online árverések (44%).

Az online tranzakcióknál leginkább használt fizetési mód a kiszállításkori készpénzes fizetés (a megkérdezettek 78 százaléka használta már ezt a lehetőséget), ezt követi a banki átutalás (46%), majd jócskán lemaradva a bankkártyával történő online fizetés (17%). A válaszok alapján az online vásárlást legnagyobbrészt az internetes csalásokkal vagy a személyes adatok biztonságával kapcsolatos félelmek akadályozzák, de az online vásárlók 28 százaléka hiányolja a világos és használható termékleírásokat a honlapokon. Ami pedig a bizalmi faktort illeti: az internetes vásárlás iránti bizalom kiépítésében a megkérdezettek szerint a legfontosabb a magyarországi ügyfélszolgálati telefonszám és a magyarországi iroda vagy üzlet.

A további eredmények, a feltett kérdések és a kutatás módszertana az alábbi prezentációban érhetők el (válts teljes képernyős módra).