Az AdWords használatában elért sikerekhez kulcsfontosságú a beruházási/ráfordítási megtérülés (ROI - Return on Investment) fogalmának a megértése, ami nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy jól megalapozott döntéseket tudj hozni AdWords kampányaiddal, és összességében a cég online marketingjével kapcsolatban.

Mi az a beruházási megtérülés?

Az AdWords beruházási megtérülése (ROI) azt fejezi ki, hogy az AdWords-hirdetésekre fordított összeg milyen mértékű hasznot termel a hirdetőnek. A beruházási megtérülés megállapításához először meg kell határozni a hirdetés céljait. Néhány gyakran előforduló cél:
  • (Online vagy offline) eladás
  • Ügyfelek generálása a terméked/szolgáltatásod iránti érdeklődőkből
  • A márkatudatosság vagy a termékek és szolgáltatások ismertségének a növelése
Hogyan számítható ki a beruházási megtérülés?

Ha tisztában vagy a céljaid értékével (például egy eladás haszonkulcsával), és tudod, mennyit költöttél az AdWordsben a cél elérésére, akkor meg tudod határozni a beruházási megtérülését:

ROI (%) = [(Az AdWordsből származó haszon - AdWords költségek) / AdWords költségek] x 100

Példa: Tegyük fel, hogy egy könyvkereskedő az AdWordsön keresztül hirdeti új szakácskönyvét. A könyvek haszonkulcsa 500 forint, és naponta 25 könyvet ad el az AdWords közvetítésével. Ez azt jelenti, hogy a bruttó haszon 12 500 forint. Ha a kampány napi költsége 5000 forint, akkor beruházási megtérülése a következők szerint alakul: (12500-5000)/5000 = 1,5 vagy 150%
Ez azt jelenti, hogy az AdWords kampányba fektetett minden 500 forinttal 750 forintot keres. Ha a beruházási megtérülés értéke pozitív, akkor hirdetési tevékenység nyereséges.

Hogyan követheted nyomon az AdWords megtérülését?

A Google két ingyenes eszközzel segít az AdWordsben elért beruházási megtérülés mérésében:
  • A Konverziókövetés segítségével könnyedén nyomon követheted AdWords kampányaid eredményességét: az eszköz tájékoztat arról, hogy hány leadet vagy értékesítést generált egy-egy kulcsszó, hirdetésszöveg vagy elhelyezés. Ezenkívül az egy ügyfélszerzésre eső költséggel) kapcsolatos adatokról is felvilágosítást nyújt.
  • Az Analytics részletes tájékoztatást nyújt a felhasználók által a webhelyen végrehajtott műveletekről – arról, hogy a felhasználók honnan érkeztek, meddig maradtak, milyen oldalakat néztek meg stb. Az Analyticsben emellett a kívánt műveletek ("célok") definiálására, majd a fenti mutatókkal történő összevetésére is lehetőség van. Ez nagyon sokat segíthet a webhelyed beruházási megtérülésének a javításában.
Hogyan lehet javítani az AdWords-ráfordítások megtérülését?

Ha már ismered a Konverziókövetés és/vagy az Analytics adatait, kampányaidban nekiláthatsz a beruházási megtérülés javítására törekvő optimalizálásnak. A beruházási megtérüléssel kapcsolatos stratégiákat ezen a blogon is részletesen be fogjuk mutatni. Az AdWords súgójában addig is számos, a beruházási megtérülés növelését elősegítő tippet találhatsz.

A figyelmedbe ajánljuk két másik ingyenes eszközünket is, amelyek szintén kifejezetten a beruházási megtérülés javításában segítenek:

  • A Konverzióoptimalizáló automatikusan kezeli a CPC-ket, hogy minél több konverziót érhessen el a kampány. Csupán a kívánt ügyfélszerzésenkénti költséget kell beállítani (a költségek elszámolása kattintás alapon történik).
  • A Google Webhely-optimalizáló segítségével tesztelheted a webhelyed tartalmának és elrendezésének különböző változatait a konverziók számának a növelése érdekében.