A kizáró kulcsszavak szinte minden sikeres AdWords kampányban fontos szerepet játszanak. Míg a hagyományos kulcsszavak azt jelzik az AdWords rendszere számára, hogy hol jelenítse meg hirdetést, a kizáró kulcsszavak azt határozzák meg, hogy mely szavakat tartalmazó kereséseknél ne jelenjen meg a hirdetés. Egy kizárólag új kerékpárok árusításával foglalkozó kereskedő például megadhatja kizáró kulcsszóként a -használt kifejezést, hogy hirdetése a használt kerékpárokra vonatkozó kereséseknél ne jelenjen meg.

Miért érdemes használni a kizáró kulcsszavakat?

A kizáró kulcsszavakkal célzottabb kampányokat hozhatsz létre. E kulcsszavak megakadályozzák az olyan megjelenítéseket, amelyek kis valószínűséggel eredményeznek kattintást, és még kisebb valószínűséggel vezetnek értékes látogatóhoz. A kizáró kulcsszavak növelik az átkattintási arányt, javítják a hirdetés pozícióját, és csökkentik a CPC költségét.

Számos AdWords ügyfelünknek fenntartásai vannak a megjelenítések és kattintások számának a korlátozásával kapcsolatban, hiszen minél több felhasználót szeretnének elérni. Ha azonban kizáró kulcsszavakat adunk meg, azok csak az irreleváns, vagy esetenként egyenesen káros megjelenítéseket és kattintásokat hiúsítják meg. A kizáró kulcsszavak előnyei messze felülmúlják a megjelenítések korlátozásából eredő hátrányokat. Ezért javasoljuk, hogy kampány optimalizálása és a megtérülés maximalizálása érdekében alapvető stratégiaként alkalmazd a kizáró kulcsszavakat.

Hol használhatók a kizáró kulcsszavak?

A kizáró kulcsszavakat a hirdetéscsoportok és a kampány szintjén is lehet használni. Ez a lehetőség hasznos lehet, ha a kizáró kulcsszó egy kampány összes hirdetéscsoportjára érvényes, hiszen így nem kell azt minden egyes hirdetéscsoportban külön megadni. A Kulcsszóválasztó eszköz nagyon hasznos a kizáró kulcsszavak kereséséhez.

Ha például autó- és lakásriasztókat hirdetünk, de rágcsálóriasztók nem tartoznak a portfolióhoz, hasznos felvenni kizáró kulcsszavakként a következőket: -rágcsáló, -vakond, nyest.A múltheti online előadásunkon többek között a kizáró kulcsszavakról is volt szó; az előadás vágatlan felvétele itt tekinthető meg.