A cég chicagói irodájában Brian Fitzpatrick vezetésével működik egy maroknyi mérnökből álló csapat, ami azon dolgozik, hogy a különféle Google-termékeknél (mint a Gmail, az App Engine, Dokumentumok stb) biztosítsa a felhasználóknak az adatok egyszerű exportálását arra az esetre, ha azokat más szolgáltatóhoz szeretnék vinni. A csapat az Adatfelszabadítási front (Data Liberation Front) nevet adta a kezdeményezésnek. Bár az adatok bebetonozásával első ránézésre, rövid távon a felhasználókat is maradásra lehet ösztönözni, Brian a következő példával szemlélteti a kezdeményezés küldetését:

Képzeld el, hogy egy lakást bérelsz a belvárosban, és el akarsz onnan költözni. A bérleti szerződés szerint ezt bármikor megteheted, de a személyes tárgyaidat nem viheted magaddal; a ruháid, a fényképeid és a könyveid mind a főbérlőnél maradnak. Ez, azon túl, hogy elszomorítóan hat a bérlőre, hátrányosan befolyásolja a bérlakáspiacot is - kevesebb és kevésbé jó minőségű lakás fog épülni.

Mit jelent ez egy internetes szolgáltatás esetében? Azt, hogy ha szükségét érzed és másik szolgáltatóhoz szeretnéd vinni az adataidat (tárolt képek, dokumentumok, kulcsszólisták, hirdetésszövegek stb), azt könnyedén megteheted az adatok egyszerű kimentésével. A legjobb ügyfélmegtartó erő mégiscsak az, hogy jobbnál jobb és egyre innovatívabb termékeket készítünk, nem pedig az, hogy bebetonozzuk a felhasználókat.

Nézzük, hogyan működik az adatok kinyerése az AdWords esetében. Az ingyenesen elérhető AdWords Szerkesztő programmal a teljes AdWords-fiókot, de annak egy vagy több kampányát vagy hirdetéscsoportját is lehet exportálni, például HTML és CSV formátumban. Ha csak a kulcsszólistára vagy a hirdetésszövegekre van szükségünk, akkor azt a Szerkesztőből egy-két kattintással át lehet másolni például egy táblázatkezelőbe (ami most a példa kedvéért legyen Excel). A teljesítményadatok kimentésére szintén van lehetőség. Ha mindez túl fárasztónak és időigényesnek tűnne, akkor az AdWords API is rendelkezésre áll - ez utóbbinak jobbára fejlesztők veszik hasznát. Ha pedig az AdWordsbe szeretnél külső adatokat importálni, azt bármely táblázatkezelőből meg lehet tenni.

Az Analytics esetében is megoldott az adatok exportálásása a következő formátumokban: XML, CSV és TSV. Az Analyticsbe történő importálás lehetősége viszont egyelőre elég korlátozott, az Analytics API és annak segítségével írt alkalmazások megkönnyíthetik a folyamatot.

Annak, aki komolyabban bele szeretné ásni magát az Adatfelszabadítási front tevékenységébe, ajánlom a csapat weboldalát, valamint a Google Moderator platformon működő fórumot, ahol a feljesztők várják a javaslatokat a projektjükkel kapcsolatban. Brian Fitzpatrick csapata csiripel is, a Twitter-csatornájuk itt érhető el.