Az AdWords-hirdetések ellenőrzése kiterjed a hirdetésben megadott céloldal ellenőrzésére is. Emiatt gyakran látjuk, hogy a céloldal vagy az egész honlap néhány kisebb-nagyobb javításával még egy erősen optimalizált kampány esetében is jelentősen lehetne javítani a hirdetések hatékonyságát.

Vállalkozásod online népszerűsítése során a legfontosabb dolog, hogy úgy tekints webhelyedre, mintha az egy valódi bolt lenne. Mi az, amit elvársz, ha besétálsz egy üzletbe? A vásárlók rendszerint több alapvető terméket keresnek, és mindenek előtt könnyen meg szeretnék találni azokat, ezért nagyon fontos a rendszerezés. Másodszor, az árakat és ajánlatokat egyértelműen fel kell tüntetni, és végezetül a vásárlók megfelelő kiszolgálást várnak el, ebben rendszerint egy áruházi kiszolgáló segít.

A fizikai világban a termékeket keresve többnyire körülnézünk az üzletben, azonban az online értékesítés során ennél sokkal nehezebb a vásárlókat az üzletben tartani. A látogatók rendszerint 8 másodperc alatt eldöntik, hogy az oldalon maradjanak-e vagy sem, a versenytársak hasonló ajánlatai pedig csak néhány kattintásra vannak. Az alábbiakban néhány olyan alapvető elemet sorolunk fel, amelyek automatikusan eltántoríthatják látogatóidat a céloldaladtól, ezért próbáld kerülni ezeket:
 1. Pop-upok: Nagyon fontos, hogy ne akadályozd látogatóidat oldalad megtekintésében és a tájékozódásban, és hagyd, hogy szabadon eldöntsék, merre lépnek tovább. (A céloldalon elhelyezett pup-up ellenkezik a Szerkesztői irányelveinkkel.)
 2. Hosszadalmas oldalbetöltés: Az online vásárlók türelmetlenek és kritikus természetűek, ezért célszerű annyira megkönnyíteni a dolgukat, amennyire csak lehet. Ennek egyik eszköze a gyorsan betöltődő oldal.
 3. Regisztráció: A felhasználók elrettentésének legjobb módszere, ha a webhely eléréséhez regisztrációt vagy fióklétrehozást kérsz tőlük. Amennyiben valóban szeretnéd, hogy felhasználóid regisztráljanak, ismertesd annak előnyeit, és biztosíts egyszerű folyamatot hozzá. Másik jó lehetőség lehet, hogy a vásárlásuk befejezését követően a felhasználók dönthetik el, kívánnak-e regisztrálni, amelynek fejében valamilyen előnyhöz juthatnak.
Most pedig lépjünk tovább a webhely teljesítményének három nagyon fontos tényezőjére. Ezek a következők: a kezdőlap kialakítása, a navigáció és a kategóriaoldalak.

A kezdőlap kialakítása
 • Helyezz el minden fontos információt, például a termékkategóriákat és a különleges ajánlatokat, az oldal tetején és az oldalhatár fölött.
 • Vedd figyelembe az "F" típusú megtekintést. 2006-ban a Nielsen Norman Group egy szemkövetési tanulmányt végzett, amelyben kimutatta, hogy a felhasználók "F" alakban pásztázzák végig a webhely tartalmát, különös figyelemmel kísérve a webhely bal oldali részét, amelyet két vízszintes sáv követ, ezek közül a felső hosszabb, mint az alsó. Bizonyos esetekben ez az "F" alakzat "E" alakzattá válik.
 • Tedd jól láthatóvá márkád és webhelyed célját: ez növelni fogja a márkahűséget, és biztonságot jelent a felhasználóknak. Kerüld a hosszú bemutatkozásokat.
 • Kerüld a zavaros információkat: Webhelyed legyen könnyen követhető, és az oldalszakaszoknak, például a termékkategóriáknak, a szállítási, kezelési vagy kapcsolatfelvételi információknak, első pillantásra fellelhetőknek kell lenniük.
 • Használd kezdőlapod a különböző promóciók tesztelésére, például az offline vagy idényszerű ajánlatokhoz (pl. anyák napja).
 • Helyezz el kezdőlapodon vonzó, cselekvésre ösztönző kifejezéseket (pl. "Minden megrendeléshez ingyenes, gyors házhozszállítás").
Navigáció - Használd a megfelelő célalt

Egy vásárlás nem ér véget azzal, hogy a felhasználók meglátogatják webhelyedet, miután AdWords hirdetéseidre kattintottak. Biztosítanod kell, hogy eljussanak a megfelelő oldalra. Annak érdekében, hogy a vásárlást egyszerűen végrehajthassák:
 • A termékspecifikus kulcsszavaknak és hirdetéseknek termékspecifikus oldalakra kell mutatniuk. Ezenkívül a termékoldalak ne legyenek 2 kattintásnál távolabb a vásárlási oldaltól.
 • Próbáld meg tükrözni hirdetésed címét a céloldaladon.
 • Vedd fel céloldaladra az összes értékesítési szempontot (ár, ajánlat, értékesítési lehetőségek), amelyek hirdetésed szövegében szerepeltek.
 • Egyértelmű címkék és címek
A navigálás megkönnyítése érdekében a jól látható termék- és szolgáltatási kategóriákkal segítsd a látogatóidat. Ezt egyértelmű címkék és címek használatával érheted el. Olyan navigálási szerkezetet kell biztosítanod, amely magától értetődik, és nem kell gondolkodni a működésén.

Könnyen érthető terminológia

Ahol csak lehetséges, kerüld a szakzsargont, és győződj meg arról, hogy az ügyfelek minden kifejezést értenek webhelyeden, még akkor is, ha a kínált termék igen speciális.

Link a kezdőlapra és folyamatjelzők

Oldalad tetején biztosíts folyamatjelzőket, valamint egy linket a kezdőlapra. Továbbá egyértelmű elemekkel mutasd meg felhasználóidnak, hogy merre léphetnek tovább - például webhelyen belüli keresési mezővel, oldalsó vagy felső navigációs elemekkel vagy terméklinkekkel.

Hamarosan folytatjuk a webdizájnnal kapcsolatos következő blogbejegyzésünkkel. További tájékoztatásért olvasd el elektronikus könyvünket (angol nyelven) a Google Tanfolyam a konverziókról oldalán (ez utóbbi magyarul is elérhető).