A Google-nál úgy tekintünk az ügynökségekre, mint egyik legfontosabb stratégiai partnereinkre. Ők azok, akik összekapcsolják a hirdetőket a fogyasztókkal és értékes támogatást és szakértői segítséget nyújtanak. Ezáltal kulcsfontosságú szerepet játszanak a hirdetési piac növekedésében.

Az ügynökségek visszajelzései alapján ezért néhány, őket érintő nagyszabású globális és magyarországi változást eszközöltünk, melyek célja képzéseink és minősítési rendszerünk javítása, valamint az ügynökségi költségek csökkentése. Ezzel egyidőben könnybbé tesszük a hirdetők és az ügynökségek egymásra találását is.

A mai napon 4 fontos újdonságot jelentünk be:
1. Megváltozik a Google AdWords minősítési rendszere
2. Elindítjuk a Google Szakértőkeresőt, a Google AdWords minősített szakértőinek online, kereshető névjegyzékét
3. Meghirdetjük az új AdWords API díjszabást
4. Átfogó programot indítunk a magyarországi ügynökségeknek


1. Megváltozik a Google AdWords minősítési rendszere

A 2004-ben indított, AdWords fiókokat kezelő szakértőknek szóló GAP programot egy új minősítési rendszerrel helyettesítjük.

Íme néhány részlet a változások közül:
• Haladó szintű vizsgák, melyek tanúsítják a jártasságot a kereső-, képes- és videóhirdetések, valamint a jelentéskészítés és elemzés területén
• Gondolkodtatóbb vizsgák, melyek a tudás és bevált módszerek gyakorlati alkalmazásának képességét tesztelik, nem pedig azt, hogy a vizsgázó elő tudja-e idézni a megtanult elméletet
• Új tréninganyagok, melyek tükrözik a keresőmarketing és az AdWords változásait, átfogóbbak és jobban fókuszálnak a stratégiára
• Megújult, könnyen felismerhető és kattintható Minősített Partner embléma - a hirdető az emblémára kattintva felkeresheti a partner profiloldalát további információért.

Tudjon meg még többet az új rendszerről a program oldalán.2. Elindítjuk a Google Szakértőkeresőt, a Google AdWords minősített szakértőinek online, kereshető névjegyzékét

A Minősített partnerek bekerülhetnek a Google Szakértőkeresőbe, a Google AdWords Minősített Partnerek kereshető, online jegyzékébe. Az új eszköz célja, hogy segítsük az AdWords kampányaikhoz segítséget kereső hirdetők és a szakértők egymásra találását. Reményeink szerint a Szakértőkereső különösen a kis- és középméretű cégek számára bizonyul majd hasznosnak, hiszen előfordulhat, hogy ők korábban nem dolgoztak együtt ügynökségekkel.

A minősített ügynökségeknek profiloldalukon kell jelezniük, ha meg kívánnak jelenni a Szakértőkeresőben a potenciális ügyfelek számára, illetve meg kell adniuk néhány adatot.
Ezek alapján a hirdetők megtalálhatják és felkereshetik az igényeikhez (szektor, földrajzi elhelyezkedés, marketing költségvetés) leginkább illő szakértőt.

3. Meghirdetjük az új AdWords API díjszabást

A Google AdWords API-val a fejlesztők olyan alkalmazásokat készíthetnek, amelyek közvetlenül az AdWords felülettel kommunikálnak. Az ilyen alkalmazások nagy segítségére lehetnek az ügynökségeknek abban, hogy nagy AdWords kampányokat is eredményesen és kreatív megoldásokat használva tudjanak kezelni.

Május 26-tól lehet jelentkezni az új AdWords API díjszabásra, amely ingyenessé teszi az AdWords API használatát ügynökségeknek és keresőmarketing eszközöket fejlesztő cégeknek, amíg azok eleget tesznek a programban meghatározott követelményeknek. Ezek szerint minden olyan Google AdWords Minősített személy részt vehet a programban, aki AdWords fiókokat kezel és megfelel az AdWords API felhasználói feltételeinek.

Reményeink szerint ez a kezdeményezés ösztönözni fogja az ügynökségeket és a fejlesztőket abban, hogy új hirdetési stratégiákat próbáljanak ki, az eszközeik jelenlegi funkcióit bővítsék és több átfogóbb hirdetési kampányt építsenek, mindezt anélkül hogy ez bármilyen többlet költséggel járna.

Az új API díjazásról és a programban való részvételről a változásokat részletező oldalon olvashat. Jelentkezéseket május 26-tól fogadunk, de addig is érdemes átnézni a feltételeket és a jelentkezési űrlapot.

4. Átfogó programot indítunk a magyarországi ügynökségeknek: Google Magyarország az ügynökségekért

A fentiekkel egyidőben elindítunk egy programot a magyarországi interaktív- és marketingügynökségeknek, illetve webmesterek számára, mellyel ezen cégek növekedését kívánjuk támogatni. A kezdeményezéshez csatlakozó cégek képzéseken vehetnek részt, exklúzív tudásanyaghoz juthatnak hozzá és közvetlen segítséget is kapnak az ügyfélszerzéshez.

A programhoz csatlakozhatnak a Magyarországon működő SEO és SEM, marketing, interaktív és PR ügynökségek, valamint webmesterek, webfejlesztők. A csatlakozás feltétele az online regisztrációs űrlap kitöltése, mely után a regisztrálók hozzáférést kapnak a tudásanyagot és a program részleteit tartalmazó weboldalhoz.

A csatlakozók ezután első kézből értesülhetnek az újdonságokról, képzésekről és segítséget kapnak a Google hivatalos szakértői képesítésének megszerzéséhez is.

A Google termékek (AdWords, Analytics, Webmester Eszközök, Webhely-optimalizáló, Térkép, AdSense, stb.) használatával kapcsolatos tudásanyag megosztása mellett célunk az ügynökségek értékesítési képességeinek fejlesztése is. A képzések során arról is részletesen szó esik majd, hogy hogyan lehet meggyőzni az ügyfeleket innovatív megoldások kipróbálásáról. Az ügyfélszerzésben további támogatást jelent, hogy a programban részt vevő vállalkozások igényelhetnek ingyenes hirdetési kreditre feljogosító AdWords kuponokat is.

Az első rendezvényre május 13-án kerül sor Budapesten. A részvétel csak a programhoz csatlakozó cégek számára lehetséges.

Természetesen, mint mindig, most is szivesen látjuk a visszajelzéseket, melyek alapján rendszereinket, programjainkat tovább fejleszthetjük.

Kindli Erna, marketing csapat