Örömmel jelentjük be az Intelligens CPC bevezetését. Ez egy új automatikus ajánlattételi funkció, amely segítséget nyújt a maximális CPC-alapú kampányok befektetési megtérülésének (ROI) javításában. Valahányszor hirdetésed megjelenik, az Intelligens CPC funkció automatikusan módosítja a maximális CPC-ajánlatot a hirdetés konverziójának valószínűsége szerint. Ennek alapjául a kampány korábbi konverziókövetési adatai szolgálnak. Ezzel a funkcióval több konverziót érhetsz el ugyanakkora vagy kisebb teljes CPA (ügyfél-szerzésenkénti ajánlat) mellett, és remélhetőleg kevesebb időt kell eltöltened a maximális CPC-ajánlatok kezelésével.

Hogyan működik ez a funkció?

Nézzünk végig egy példát. Sándor repülőmodell-építő készleteket árusít, és bekapcsolta az Intelligens CPC funkciót egy olyan kampánynál, amely a következő kulcsszavakat tartalmazza: repülőmodell, modellépítő készletek és repülőmodellek építése, minden kulcsszó maximális CPC-ajánlata 60 Ft. Ha egy felhasználó a "modellépítő készletek" kulcsszóra keres rá, az AdWords felismeri, hogy ez a kifejezés korábban konverziókat eredményezett Sándornál, ezért 64 Ft-ra emeli a maximális CPC-ajánlatot az adott aukcióban. Ha egy konverzió valószínűsége nagyon nagy, az Intelligens CPC legfeljebb 30%-kal növeli meg az ajánlatot a maximális CPC-hez képest. Ez azt jelenti, hogy Sándornak legfeljebb 78 Ft-ot kell fizetnie egy kattintásért.
Ha viszont egy felhasználó az általánosabb "repülőmodell" kifejezést használja, az AdWords felismeri, hogy ez korábban nem vezetett sok konverzióhoz, ezért 40 Ft-ra csökkenti a maximális CPC-ajánlatot az adott aukcióban. Azáltal, hogy az AdWords átállítja az ajánlatokat Sándor konverziós adatai alapján, elősegíti az értékesítések növelését az átlagos konverziónkénti költség szinten tartása vagy csökkentése mellett.

Az Intelligens CPC egyedülálló módon többféle tényezőt is figyelembe vesz a konverziók valószínűségének előrejelzése során. Az alábbiakban felsorolunk néhány példát arra, hogy az Intelligens CPC hogyan működik:
  • Módosítani tudja az ajánlatot aszerint, hogy korábban milyen konverziós eredményt hozott egy adott keresési vagy display partnerwebhely a Google Hálózatban.
  • Felismeri, hogy egy kulcsszó adott szava (például a "készletek") sok konverziót eredményez-e, és módosítja az ajánlatot, ha a felhasználók ilyen szavakat tartalmazó kifejezésekre keresnek rá (például "modellépítő készletek gyerekeknek").
  • Felismer különféle attribútumokat, például a felhasználó tartózkodási helyét, nyelvi beállításait, böngészőjét és operációs rendszerét, és elemzi, hogy ezek az attribútumok hogyan befolyásolhatják a hirdetés konverziójának valószínűségét.

Az első lépések

Ha használni szeretnéd az Intelligens CPC funkciót, aktiválnod kell a konverziókövetést a kampányaidhoz. A konverziókövetés egyrészt lehetővé teszi az ROI javítását segítő funkciók, például az Intelligens CPC használatát, emellett értékes információkkal szolgál arról, hogy hirdetéseid milyen gyakran eredményeznek vásárlást, és hogy mennyit kell fizetned ezekért a konverziókért.

Ha már használod a konverziókövetést, akkor nagyon egyszerű dolgod van. Keresd meg a kampány beállításait tartalmazó lap "Ajánlattétel és költségkeret" szakaszát, és jelöld be az "Intelligens CPC" felirat alatti jelölőnégyzetet.

Ha választani szeretnél az ROI-t segítő Intelligens CPC és Konverzióoptimalizáló között, a GYIK-ben bővebben olvashatsz arról, hogy miben különbözik a két eszköz.

Súgónkban további információkat kaphatsz az Intelligens CPC-ről, és megtekintheted a konverziókövetésre vonatkozó útmutatást.

Petlyánszki Gábor