Mivel a teljes értékű böngészővel felszerelt mobileszközökről lebonyolított keresések száma a 4-szeresére nőtt a tavalyi év során, nyilvánvaló, hogy óriási és mindegyre növekvő lehetőségek rejlenek az úton lévő felhasználók elérésében. Optimalizáltad a kampányaidat mobileszközökre? Az asztali számítógépes kampányoktól eltérő, kifejezetten mobileszközökre szánt kampányok létrehozása az egyik legbiztosabb módszer, amellyel a hirdetők növelhetik mobilos teljesítményüket. Azt tapasztaltuk, hogy a hirdetők átlagosan 11,5%-os növekedést érnek el mobilos átkattintási arányukban, ha külön mobilkampányt futtatnak és optimalizálnak, a kombinált mobil + asztali számítógépes kampányokhoz viszonyítva.

Miért hozzak létre különálló mobilkampányt?

Jelenleg nagyon sok hirdető futtat hibrid, asztali számítógépeket és mobileszközöket egyaránt célzó kampányokat. Ez megfelelő stratégia az elérés növelésére és a mobilhirdetés beindítására, de ha valaki előnyre szeretne szert tenni a versenytársaival szemben, és maximalizálni szeretné a mobilteljesítményét, annak érdemes külön mobilos AdWords kampányt létrehoznia. Ilyen módon kifejezetten a mobilplatformra optimalizálhatod a hirdetési stratégiádat, ugyanis több befolyásod lesz azokra a tényezőkre, amelyek közvetlenül befolyásolják a teljesítményt. Miután létrehoztad a különálló mobilkampányt, javasoljuk, hogy hajtsd végre az alábbi optimalizálási tippeket:

 • Alaposabb szabályozás, nagyobb rugalmasság: Ha külön mobilkampányt használsz, akkor jobban átláthatod a mobilspecifikus teljesítményedet, és pontosabban beállíthatod az ajánlatokat, a kulcsszólistákat és a hirdetéseket, anélkül, hogy az asztali számítógépes kampányok teljesítményét befolyásolnád.
 • Külön mobilos költségkeret és ajánlatok: A mobileszközök keresési eredményoldalain 5 hirdetési helyért folyik a verseny, szemben az asztali számítógépes hirdetésekkel, amelyek 11 hirdetési helyért küzdenek. Nagyon fontos az agresszív ajánlattétel alkalmazása, hogy hirdetéseid versenyképesek legyenek, és feltűnő helyen szerepelhessenek.
 • Szabd a hirdetéseidet mobileszközökre: Készíts mobilspecifikus hirdetéseket és cselekvésre ösztönző kifejezéseket (például "Kérjen árajánlatot telefonon"), amelyek jobban felkelthetik a mobilos fogyasztók figyelmét. Emellett a Hirdetések webhelylinkjeit és a hasonló szolgáltatásokat is testreszabhatod, hogy mobilos szempontból relevánsabb tartalomra, például a Boltkeresőre továbbíthasd a felhasználókat.
 • Hozd ki a lehető legtöbbet a mobilból: Élj a hatékony mobilspecifikus hirdetési szolgáltatásokkal, például a click-to-call funkcióval és a helyalapú szolgáltatásokkal, amelyek nagyobb relevanciát és több kényelmet kínálnak az úton lévő felhasználóknak.

Kezdő lépések a különálló mobilkampányokhoz

Ha külön mobilkampányt szeretnél létrehozni, akkor egy csak okostelefonokra célzott AdWords kampányt kell létrehoznod, és el kell különítened azt az asztali számítógépeket és laptopokat is célzó kampányoktól. Ezt a legegyszerűbben és leggyorsabban az AdWords Szerkesztővel lehet megtenni, amellyel kampányodat és kulcsszavaidat külön mobilkampányba másolhatod. Átmásolhatod a teljes kampányt, de arra is lehetőség van, hogy csak a mobilon legjobban teljesítő kulcsszavakat másold át.

Ha nem használod az AdWords Szerkesztőt, akkor kövesd az alábbi lépéseket új, kifejezetten mobilos kampány létrehozásához:
 1. Jelentkezz be az AdWords szolgáltatásba.
 2. Gyűjtsd össze a már meglévő kampányaidban lévő kulcsszavakat egy táblázatba vagy egy szöveges fájlba.
 3. Fiókod Kampányok lapján kattints az Új kampány gombra.
 4. A kampánybeállításokon belül görgess a "Hálózatok és eszközök" szakaszba, majd kattints az Eszközök alatti "Én szeretnék választani" lehetőségre, és töröld a jelölést az "Asztali számítógépek és laptopok" jelölőnégyzetből. A célzási beállítások ekkor úgy jelennek meg, hogy a Teljes internetböngészővel rendelkező mobil eszközök beállítás van bejelölve.
 5. Illeszd be a kulcsszavakat az új, kifejezetten mobilos kampány releváns hirdetéscsoportjaiba.
 6. A régi, másolt kampányok "Eszközök" pontjában válaszd az "Asztali számítógépek és laptopok" beállítást.
 7. A Megosztott bővítmények funkció használatával egyszerűen alkalmazhatod bármely meglévő bővítményedet (például a hely- és telefonbővítményeket) új mobilkampányaidban.
Reméljük, hasznosítani tudod majd ezeket a bevált mobilos módszereket, és hatékonyan tudod majd optimalizálni a mobilhirdetési stratégiádat!

Dai Pham, termékmarketing-menedzser, Google Mobilhirdetések