Amikor hirdetőink fiókjainak optimalizálásán, azok hatékonyságának növelésén fáradozol, sokféle kihívással találhatod szemben magad. Bár ezen kihívások jelentős része egyedi, különleges, legtöbbjük mégis általános módszerek alkalmazásával hárítható el. Ezen cikk célja a fiókkal kapcsolatos azon szempontok tömör felvázolása, amelyek az optimalizálás kezdeti fázisában kiemelt szerepet kapnak. Az alábbiakat elolvasva minden hirdető a saját fiókjának alapvető beállításait elvégezni képes optimalizálási szakembernek érezheti magát.

1. A fiók szerkezete

Az 1. kampány és az 1. hirdetéscsoport. A fiók szerkezete legtöbbször itt kezdődik. És ugyanúgy itt is végződik, pedig a megfelelő fiókszerkezet létrehozása alapvető fontosságú lenne. A megfelelő szerkezet nélkül nincs értelme a további optimalizálásnak. A házépítést nem lehet a tetővel kezdeni. A további lépések előtt ezért győződj meg az alábbiakról:
● A hirdetési kampányt úgy érdemes elképzelni, mint egy, a webhelyedre nyíló "ablakot", amely a kínált termékek és szolgáltatások fajtáit mutatja be.
● A Kampány szintjén beállítottad a globális paramétereket (például a célzást és a költségkeretet).

Az első pont nyomán külön hirdetéscsoportokat érdemes tehát létrehozni, melyek mindegyike kizárólag egy termékkel foglalkozik. Az adott témával rendelkező hirdetéscsoportok egy adott látogatócsoport számára jelennek meg, és a kampány szintjén csoportosíthatók. Ne aggódj, ha rengeteg hirdetéscsoporttal rendelkezel, hiszen ez a hatékony fiókok jellemzője.

2. Hirdetések

A hirdetők gyakran kérdezik: "Ezt nézd meg. Szerinted jó ez a hirdetés?" A kérdést nehéz objektív módon megválaszolni. A hirdetések írása egy kreatív folyamat. Az AdWords hirdetéseinek egyedülállósága teszi érdekessé az egyes hirdetéseket a látogatók és a hirdetők számára egyaránt. Ugyanakkor ügyelned kell arra is,
● hogy hirdetésed egyszerű, mégis professzionális legyen. A jól érthető jelentés, a helyes nyelvtan és az egyedi benyomás együttesen teszi érdekessé és vonzóvá a hirdetést a látogatók számára.
● Minden egyes hirdetéscsoportban hozz létre két-három hirdetést, majd egyenként jelenítsd meg azokat. Ezzel kiértékelheted az egyes hirdetések hatékonyságát.
● Használj figyelemfelkeltő kifejezéseket, például az "Ingyenes házhozszállítás" ajánlatot. Ugyanakkor ügyelj ígéreteid betarthatóságára.
● Amennyiben az Oroszországi Föderációt, Ukrajnát vagy néhány egyéb országot célzol, akkor a szabványosnál hosszabb hirdetéseket is létrehozhatsz. Ehhez az új szöveges hirdetés létrehozása során ki kell választanod a megfelelő beállítást a meglévő hirdetéscsoporton belül. Használd ki ezen lehetőség előnyeit!
● Általában a hirdetések hatékonyabbak, ha a céloldal URL-címe a hirdetésben foglalt termékre mutat és nem a webhely kezdőlapjára. Ha a látogató hűtőszekrényt keres, akkor nem biztos, hogy kíváncsi a vasalódeszkákra.

3. Kulcsszavak

A kulcsszavak hidalják át a látogató és a hirdetésed, illetve a webhelyed közötti távolságot. Ezért a hatékony kulcsszólista garantálja, hogy hirdetésed csak az olyan látogatók számára jelenik meg, akik számára az valóban érdekes lehet. A kulcsszó minőségi mutatója ezenkívül közvetlen hatással van a kattintásonkénti költségre: minél magasabb a minőségi mutató, annál alacsonyabb a kattintásonkénti költség. Ez kivétel nélkül mindig így van. Ezért a kulcsszólista létrehozása során az alábbiakra kell figyelned:
● A legtöbb esetben nincs indok arra, hogy hirdetéscsoportod 10-20 kulcsszónál többet tartalmazzon. Ha kulcsszólistád ennél jelentősen több elemből áll, akkor ez azt jelzi, hogy hirdetéscsoportod nincs elég pontosan meghatározva. Az ilyen csoportokat érdemes lehet két- vagy háromfelé osztani.
● Elsőként saját webhelyedről vagy korábbi tapasztalataidból meríthetsz ötleteket a kulcsszavak létrehozásához. Képzeld magad a látogatók helyébe, és gondold át, hogy milyen szavakat használnának termékeid kereséséhez. Ha kifogysz az ötletekből, a "Kulcsszóválasztó eszköz" további javaslatokkal szolgálhat (Jelentések és eszközök lap).
● A kizáró kulcsszavak hasznosak. Segítenek kiszűrni a haszontalan kereséseket, így pénzt takarítanak meg számodra. A Kulcsszavak lap "A keresési kifejezések megjelenítése…" szolgáltatásának használatával megismerheted a nem releváns keresési kifejezéseket, amelyeket kizáró kulcsszavakként vehetsz fel. Ennek során további ötleteket szerezhetsz a kulcsszavak létrehozásához. A keresési kifejezések kiszűrése nemcsak az optimalizálási műveletek alapvető része, hanem rendszeresen elvégzendő rutinművelet, amelyet egyszerűen nem érdemes kihagyni.

A fenti feladatok végrehajtásával stabil alapokat hozunk létre: egy olyan strukturált fiókot, amely hatékony hirdetésekkel és kulcsszavakkal rendelkezik. A következő cikkekben a földrajzi célzásról, az ajánlattételről és a költségkeret-kezelésről, a hirdetések elhelyezéséről, valamint a kampányok teljesítményének nyomon követéséről olvashatsz.

Írta: Alekszej Petrov, AdWords csapat