A mai napon elindítjuk a felújított AdWords-öt; ennek keretében elindítottuk „továbbfejlesztett kampányainkat”. A továbbfejlesztett kampányok alapvető segítséget nyújtanak ahhoz, hogy kampányaid kezelése egyszerűbb és okosabb legyen alkalmazkodva ezzel a mai világhoz, amelyben mindenki több készüléket használ.

Miért érdemes a továbbfejlesztett kampányokat választani?

Napjainkban az emberek folyamatosan, készülékről készülékre váltva kapcsolódnak az internethez – a kommunikáció, a vásárlás és a szórakozás egyaránt így zajlik. Egy, a közelmúltban végzett tanulmány szerint a fogyasztók 90%-a vált a nap folyamán eszközről eszközre és tovább. Emellett az új eszközök – személyi számítógépek, laptopok, táblagépek, okostelefonok, hibrid eszközök, mini táblagépek, televíziók stb. – egyre elterjedtebbek. A jövőben még több digitális képernyő és eszköz megjelenése várható, és ezzel együtt a közöttük lévő határvonalak egyre inkább elmosódnak. Például, ahogy az eszközök közötti határok eltűnnek, úgy a felhasználók is egyre inkább hasonlóan használják a táblagépeket és az asztali számítógépeket.  

Ez nagy lehetőségeket rejt a vállalkozások, cégek számára, de ezzel egy időben a marketingtevékenység összetettebbé és időigényesebbé válhat. Például egy pizzéria valószínűleg más hirdetést szeretne megjeleníteni egy olyan fogyasztó számára, aki 13 órakor asztali számítógépéről, a munkahelyéről keres a [pizza] kulcsszóra (ebben az esetben célszerű egy online megrendelési űrlapra vagy az étlapra mutató linket szerepeltetni), mint egy olyan fogyasztó számára, aki az étteremtől fél kilométerre, este 8-kor keres rá táblagépén a [pizza] kulcsszóra (ebben az esetben pedig célszerű egy kattintásra hívható telefonszámot és egy térképet szerepeltetni). Az olyan információk, mint a helyszín, napszak, valamint az egyes eszközök jellemzői egyre fontosabbak ahhoz, hogy a megfelelő hirdetés legyen megjeleníthető a felhasználók számára.  

A továbbfejlesztett kampányoknak köszönhetően - ahelyett hogy több különálló kampány, jelentés és bővítmény egymásra halmozásával és összehasonlításával kellene bajlódnia - a pizzéria mostantól egyetlen helyen kezelheti a hirdetéseit. A továbbfejlesztett kampány segítségével a megfelelő hirdetéseket jelentetheted meg a fogyasztók számára tartózkodási helyük, a napszak és az általuk használt eszközök alapján anélkül, hogy számos különböző kampányt kellene létrehoznod és kezelned.(Egyelőre csak angol nyelven elérhető.)

A legfontosabb jellemzők

Íme egy áttekintés a legfontosabb jellemzőkről.  

1. Hatékony marketingeszközök a többféle eszközről történő internetelérést követve
Az emberek az adott helyzetüknek – eszközüknek, tartózkodási helyüknek és a napszaknak – megfelelő keresési eredményeket szeretnének látni. A továbbfejlesztett kampányok segítségével hatékonyabban kezelheted kampányaidat és költségkeretedet napjaink többkészülékes világában. Az „ajánlatmódosítások” révén egy kampányon belül kezelheted a különböző eszközökre, helyszínekre, napszakokra stb. szabott hirdetéseidhez tartozó ajánlatokat.

Példa: Egy kávézó azokat a fogyasztókat szeretné elérni, akik a közelben okostelefonjukon a [kávé] vagy a [reggeli] kulcsszavakra keresnek rá. Az ajánlatmódosítások segítségével a kávézó három egyszerű bejegyzéssel 25%-kal magasabb ajánlatot adhat meg a fél kilométeren belül kereső fogyasztók, 20%-kal alacsonyabb ajánlatot a délelőtt 11 óra után keresők, és 50%-kal magasabb ajánlatot az okostelefonjukról kereső fogyasztók számára. Az ajánlatmódosítások minden hirdetésre és kulcsszóra vonatkozhatnak egy kampányon belül.

2. Intelligens hirdetések a különböző felhasználói kontextusok szerint optimalizálva
Az úton lévő vagy az adott üzlet közelében tartózkodó személyek valószínűleg más dolgokra keresnek rá, mint az otthonról internetezők. A továbbfejlesztett kampányok segítségével hirdetésed az egyes eszközökön a megfelelő szöveggel, belső linkkel, alkalmazással vagy kiterjesztéssel jelennek meg, és ehhez nem szükséges kampányaidat külön-külön az eltérő eszközökhöz, helyszínekhez és napszakokhoz szabnod.

Példa: Egy üzletekkel és webodallal egyaránt rendelkező országos kereskedő az okostelefonról kereső fogyasztók számára kattintással hívható telefonszámot és üzletkereső funkciót tartalmazó hirdetést jeleníthet meg, míg az asztali számítógépről kereső fogyasztók számára e-kereskedelmi webhelyét is megjelenítheti – mindezt egy kampányon belül.

3. Továbbfejlesztett jelentések az új típusú konverziók méréséhez
A technológia révén az emberek újfajta módokon reagálnak hirdetéseidre. Előfordul, hogy a lehetséges ügyfelek megtekintik hirdetésedet és letöltik alkalmazásodat, vagy az is, hogy felhívnak. A marketingszakemberek számára nem mindig könnyű feladat az interakciók mérése és összehasonlítása. Annak érdekében, hogy kampányaid értékét könnyebben mérhesd, a továbbfejlesztett kampányok lehetővé teszik az alkalmazás-letöltések és a konverziók számlálását AdWords jelentéseidben. Dolgozunk azon is, hogy a hívásokat is mérni lehessen.   

Példa: Nemsokára
lehetőséged lesz arra, hogy konverziós eseményként lemérd a click-to-call hirdetések eredményeképpen létrejövő, legalább 60 másodpercig tartó hívások számát AdWords jelentéseidben, majd ezt összehasonlítsd más konverziókkal, például leadekként, értékesítésként vagy letöltésekként.

Átváltás a továbbfejlesztett kampányokra

A továbbfejlesztett kampányok a következő néhány hétben választható lehetőségként jelennek meg hirdetőink számára, 2013 közepére pedig terveink szerint minden kampányt továbbfejlesztett kampánnyá alakítunk át.

A továbbfejlesztett kampányok célja a hirdetések hatékonyságának fokozása a többképernyős világban, de tisztában vagyunk vele, hogy az átállás kezdetben több változást okozhat. Íme néhány hasznos forrás:
 

·     Webhely
·     Súgó
·     A frissítés folyamatát bemutató videók és útmutatók

·     AdWords Közösség


A következő hetekben részletesen is bemutatjuk az új jellemzőket, valamint ötleteket és bevált módszereket teszünk közzé az Inside AdWords blogban és G+ oldalunkon.  Kíváncsiak vagyunk véleményedre!

Közzétette: Sridhar Ramaswamy, mérnöki tevékenységekért felelős alelnök