A mobilajánlat-korrekciók kiszámításáról szóló mai blogbejegyzés a bevált módszereket bemutató sorozatunk harmadik állomása. A korábbi blogbejegyzés témája: az eredmények javítása földrajzi hely szerinti ajánlatkorrekciókkal.

A felhasználók napjainkban folyamatosan kapcsolódnak az internethez, és átmenet nélkül váltanak eszközeik között. Adataink tanúsága szerint a rendszerünkben naponta végbemenő médiaelérések 38%-a mobileszközről történik. Ez olyan új lehetőségeket kínál a hirdetők számára, amelyek révén bármikor, bárhol, bármilyen eszközön keresztül elérhetik ügyfeleiket. A Google segíteni szeretne neked az ilyen lehetőségek kihasználásában és olyan üzleti stratégiák kidolgozásában, amelyek hozzásegítik üzleted a mobileszközöket használó ügyfelek sikeres eléréséhez. A mobilajánlat-korrekciók, amelyek az AdWords továbbfejlesztett kampányaiban használhatók, lehetővé teszik a hirdetők számára az ajánlatok optimalizálását az egyes eszközökön – mindezt egyetlen kampányból. A mai blogbejegyzésben bemutatjuk az olyan mobilajánlat-korrekciók kiszámításának módját, amelyek a mobilhirdetéseidből származó teljes konverziós értéket képviselik üzleted vonatkozásában.

Az asztali gépeken és mobileszközökön elért aktuális teljesítményed felmérése

A mobilajánlat-korrekció kiszámítása előtt egy AdWords-jelentést futtathatsz, amelynek használatával áttekintheted az asztali gépeken és mobileszközökön elért aktuális teljesítményed. Míg az online konverziók, az alkalmazásletöltések és a hívások egyszerűen követhetők az AdWords rendszerében, az egyéb konverziók, például a boltba betérő ügyfelek száma már nehezebben rendelhetők hozzá hirdetéseidhez. Az ilyen konverziók esetén előfordulhat, hogy meg kell becsülnöd értéküket. Minél pontosabban sikerül megbecsülni az ilyen konverziók értékét, annál optimálisabb ajánlatot lehet beállítani a mobileszközökre.

A mobilajánlat-korrekció kiszámítása

A mobilajánlat-korrekciók optimalizálásának legfontosabb mozzanata a mobileszközökhöz és az asztali gépekhez (a táblagépeket is beleértve) tartozó konverziós értékek egymáshoz viszonyított arányának megállapítása. Ennek kiszámításához a mobileszközökre vonatkozó kattintásonkénti értéket el kell osztani az asztali gépekre vonatkozó kattintásonkénti értékkel. Ezt a számítást az alábbi táblázat mutatja be. Tegyük fel, hogy ezek az adatok egy kiskereskedőhöz tartoznak, aki mobil és asztali eszközökre célzott webhellyel, illetve valós üzletekkel is rendelkezik. A múlt hónapban ez a kiskereskedő 10 000 kattintást kapott mobilhirdetéseire, és szintén 10 000 kattintást az asztali és a táblagépeken megjelenő hirdetéseire. A mobilhirdetéseiből származó bevétel a következőképpen alakul: 180 000 Ft bevétel származik a boltokba érkező hívásokból, 1 000 000 Ft bevétel az online értékesítésekből, valamint 1 000 000 Ft a boltokban végzett vásárlásokból. A teljes bevétel összege 2 180 000 Ft. Ugyanebben a hónapban az asztali és a táblagépeken megjelenő hirdetésekhez kapcsolható bevételek a következők: 20 000 Ft bevétel származik hívásokból, 2 000 000 Ft bevétel az online értékesítésből, és 400 000 Ft bevétel a boltokban végzett vásárlásokból. A teljes bevétel összege 2 420 000 Ft.
Ezen adatok alapján a kereskedő kiszámítja a kattintásonkénti értéket (a mobil és az asztali eszközökön) úgy, hogy a teljes értéket (tehát az összes konverziótípusból származó teljes bevételt) elosztja a kattintások teljes számával a hirdetések mindkét típusa esetén. Az itt bemutatott esetben a mobilkattintások értéke 218 Ft, az asztali kattintások értéke pedig 242 Ft. A kereskedő mobilajánlat-korrekciója a két érték aránya: elosztja a mobilkattintások értékét az asztali kattintások értékével, majd az eredményből kivon 1-et. Ebben az esetben a számítás (218/242) – 1, tehát az AdWords rendszerében -10%-os mobilajánlat-korrekció állítható be. Finomhangolás és tesztelés Az összes marketingtechnikához hasonlóan a mobilajánlat-korrekciókat sem szabad beállításuk után „magukra hagyni”. A gyakori finomhangolás és tesztelés segít alkalmazkodni a szezonális és az üzletmenetben történő változásokhoz. A mobileszközök sokféle kijelzőmérete miatt ajánlatos mindig figyelemmel kísérned a mobilmegjelenítési részesedést, hogy hirdetéseid mindig a legmagasabb pozíciókban jelenhessenek meg. 

További információ

A mobilajánlat-korrekciókkal kapcsolatban az AdWords Súgóban találhatsz további tájékoztatást, vagy nézd meg a következő hangoutról készült felvételt: „Továbbfejlesztett kampányok: A mobilstratégia optimalizálása”.  (angol nyelven)

A mobilajánlat-korrekciók használatához kampányaidat továbbfejlesztett kampányokká kell frissítened. 2013. július 22-étől kezdődően elkezdjük az összes kampány automatikus frissítését. A jövő héten részletekbe menően mutatjuk be a konverzióoptimalizálóhoz és az eCPC-hez hasonló eszközök használatát az ajánlatbeállítások meghatározott üzleti célok (például ROI) alapján történő automatikus meghatározására.

Írta: Andy Miller, a Mobilos keresési hirdetési megoldások vezetője