A márkahirdetők évek óta igyekeznek elérni, hogy az általuk futtatott online hirdetéseket valóban megnézze a megcélzott közönség. Ez gyakran nehézségekbe ütközik – a vizuális hirdetések 56%-a és a videohirdetések 46%-a* nem látható, mert a hajtás alatt vagy egy háttérben megnyitott lapon jelenik meg, illetve görgetés közben kikerül a képből. Évek óta dolgozunk azon, hogy segítsünk a hirdetőknek leküzdeni ezt az akadályt, és ma örömmel mutatjuk be erőfeszítéseink eredményét. Három kulcsfontosságú változás várható: az összes CPM-kampányt továbbfejlesztjük látható CPM-kampánnyá, bevezetjük a látható megjelenítésekre vonatkozó gyakoriságkorlátozást, valamint új, a láthatósági követelményekre épülő mutatókkal bővítjük a jelentéskészítési lehetőségek körét.
A CPM-kampányokat felváltják a látható CPM-kampányok
Szeptemberi bejelentésünknek megfelelően továbbra is elkötelezetten dolgozunk azon, hogy a láthatóságot a digitális hirdetés világának alapvető mértékegységévé tegyük, ezért a GDN összes CPM-kampányát látható CPM-kampánnyá (vCPM-kampánnyá) fejlesztjük tovább. A most végrehajtott fejlesztésnek köszönhetően a Google Display Hálózat (GDN) azon kevés médiaplatformok egyike lesz, amelyeken a hirdetőknek csak akkor kell fizetniük a hirdetésmegjelenítésért, ha azt valóban látták is a felhasználók.
A látható CPM (vCPM) 2013 óta áll az AdWords-hirdetők rendelkezésére. Azért vezettük be, hogy a hirdetőknek lehetőségük nyíljon csak azokért a vizuális- és videohirdetés-megjelenítésekért fizetni, amelyek megfelelnek az MRC által meghatározott, ágazati standardnak tekintett láthatósági követelményeknek. A hirdetés legalább 50%-ának meg kell jelennie a képernyőn – vizuális hirdetések esetében legalább 1, videohirdetéseknél pedig legalább 2 másodpercig. A mérésről a Google „Aktív megtekintés” technológiája gondoskodik. Idén több tízmilliárd olyan megjelenítést szűrt ki a rendszer az AdWords-hirdetőknek való kiszámlázás előtt, amelyek nem feleltek meg ezeknek a követelményeknek.
A látható CPM segít a márkahirdetőknek a költségkeret még hatékonyabb felhasználásában és a kampánycélok megvalósításában: A párizsi székhelyű, hangtechnikára specializálódott Devialet szerette volna növelni az általa forgalmazott hangszórók és erősítők ismertségét. Annak érdekében, hogy még szélesebb közönségréteget érjen el, a Devialet vCPM-kampányokra cserélte a CPC-kampányait. Ezáltal az egy dollárra eső látható megjelenítések számát 49%, a felhasználók által a webhelyen töltött időt pedig 50%-kal sikerült növelnie.
Az új, látható megjelenítésekre vonatkozó gyakoriságkorlátozás jóvoltából a hirdetők még teljesebb irányítást élvezhetnek
A gyakoriságkorlátozással meghatározhatja, hogy a hirdetések legfeljebb hányszor jelenjenek meg ugyanannak a felhasználónak. Ha a gyakoriságkorlátba a nem látható megjelenítések is beleszámítanak, lehetséges, hogy a felhasználók a tervezettnél kevesebb alkalommal látják a hirdetést.
Az AdWords az elkövetkezendő hetektől kezdve csak a látható megjelenítéseket számítja bele a gyakoriságkorlátozásba a vizuális és a videokampányok esetében. A hirdetők ezáltal pontosabban szabályozhatják, hogy a felhasználók hányszor lássák az egyes hirdetéseket. A Súgóban további információ olvasható a gyakoriságkorlát beállításával kapcsolatban.
A jelentések új mutatói pontosabb képet nyújtanak a kampányteljesítményről
Szeretnénk, ha a hirdetők teljesebb képet kapnának a vizuális és a videokampányok teljesítményével kapcsolatban, ezért a láthatósági standardra épülő új mutatókkal egészítjük ki a jelenlegi jelentéskészítési eszköztárat. A következő mutatókat vezetjük be:
              •      a látható megjelenítések összesített számát;
              •      a látható megjelenítések százalékos arányát;
              •      az olyan látható megjelenítések százalékos arányát, amelyekre kattintás érkezett.

Az új mutatóknak köszönhetően a hirdetők pontosabban felmérhetik, hogy láthatóságuk esetén melyik elhelyezések és hirdetések a leghasznosabbak a kampányteljesítmény szempontjából. Régóta érvelünk a láthatóság középpontba helyezése mellett, amelynek köszönhetően a marketingszakemberek és a megjelenítők közös munkáját az áttekinthetőség, a hatékonyság és az elszámoltathatóság jellemezhetné. Ma újabb fontos lépést tettünk meg a helyes irányba.
Közzétette: Glenn Wilson, AdWords-termékmenedzser *A Google tanulmánya, 2014