Az automatikus ajánlattételi stratégiák teljesítményét egyszerűen felmérheti, ha tudja, hol keresse az adatokat. Az immár három rendelkezésre álló jelentéskészítési funkcióval teljes mértékben átláthatóvá teheti az ajánlattételt, és gyorsabban megoldhatja a teljesítményt negatívan befolyásoló esetleges problémákat.
Az ajánlattétel működésének megismerése

Az automatikus ajánlattételt használó hirdetők minden aukcióhoz egyszerre, nagy tételben optimalizálhatják az ajánlatokat, amivel hetente akár több órát is megtakaríthatnak; ugyanakkor az ajánlattételi stratégiák nyomon követése is fontos, hiszen időnként szükséges a beavatkozás. Az állapottal kapcsolatos új megjegyzésekkel átláthatóbbá tehető az ajánlattételi stratégiák állapota: a további információk segítenek eldönteni, hogy szükség van-e beavatkozásra (és ha igen, mit kell tenni). 

Ha a stratégia például „tanulási” állapotban van (mert a közelmúltban hozta létre, esetleg módosította a kampányok körét), akkor a „tanulás végéig hátralévő, becsült idő” is megjelenik. Ez azt jelenti, hogy az ajánlattételi algoritmusok pontosítása még folyamatban van, valamint azt is megmutatja, hogy hozzávetőlegesen mennyi időt érdemes várni a további módosításokkal, illetve az alapteljesítmény értékelésével. 


Ha egy ajánlattételi stratégia állapota – a minimálisként vagy maximálisként meghatározott ajánlat miatt – „Korlátozott (ajánlattételi korlátok)”, akkor láthatja, hogy a megjelenítések, illetve a kiadások mekkora hányadát érinti a korlátozás, így pontosabban megállapíthatja a teljesítményre gyakorolt hatását. 


A teljesítmény változásai könnyen összekapcsolhatók az állapot vagy a célzás módosulásával
Az állapot időbeli alakulását bemutató jelentésben, a teljesítménydiagram alsó részén látható az ajánlattételi stratégia állapota. Ennek segítségével pontosabban megállapítható, hogy a kijelölt dátumtartományban milyen tényezők befolyásolhatják az ajánlattételi stratégiák működését. Ha például egy ajánlattételi stratégia állapota „Korlátozott (nincs elég adat)”, a kiadások mégis nőnek, akkor ez azt jelezheti, hogy Ön a kampány költségkeretének növelésével próbált több konverziót elérni, így az algoritmusok több adatot tudtak felhasználni az ajánlatok pontosabb optimalizálásához.

A célzás időbeli alakulását bemutató jelentés a célelőzmények teljesítményadatokhoz történő leképezésével biztosít további információkat. Ha a trendvonal a konverziók számának csökkenését mutatja, akkor általában célszerű további lépéseket tenni. Ha azonban ezzel a tendenciával párhuzamosan a cél-CPA is csökkent, akkor ez is magyarázhatja a teljesítmény romlását.

Ha a Megosztott könyvtárban az ajánlattételi stratégiákra kattint, mindkét említett jelentéskészítési lehetőséget igénybe veheti.


Reményeink szerint az automatikus ajánlattétellel kapcsolatos jelentések fejlesztései száműzik a bizonytalansági tényezőket a teljesítmény értékeléséből. Az AdWords automatikus ajánlattételi funkciójáról a Súgóban, illetve az ajánlattétel bevált módszereit ismertető cikkben talál további információt.

Közzétette Jonathan Wang, Product Manager, AdWords Bidding