A mobileszközök térhódítása már nem csak a küszöbön áll. Már bekövetkezett.
  Évente több billió keresést végeznek a Google webhelyén, és a keresések több mint felét mobileszközről indítják. A Google Analytics szolgáltatást használó webhelyek millióira tekintve pedig azt látjuk, hogy a teljes webes forgalom több mint fele immár okostelefonokról és táblagépekről érkezik.   Amikor megkérdeztük az embereket, hogy milyen szerepet játszik az okostelefon az életükben, olyan kifejezéseket használtak, mint „hozzá van nőve az oldalamhoz”, „komornyik” és „mentőöv”. Az okostelefon az a társ, akihez fordulnak, ha valamit tudni szeretnének, valahova menni akarnak, vagy valamit vásárolnának a mindennapjaik során.   Hogy elősegítsük a marketingszakemberek sikeres tevékenységét a mobilközpontú világban, teljesen újraterveztük az AdWords rendszert, és mindent átdolgoztunk a kreatívoktól kezdve az ajánlattételen át a munkafolyamatokig és a mérési módszerekig.  Eközben a digitális és a fizikai világ közti szakadék áthidalását is megkönnyítjük a marketingszakemberek számára.   A helyekkel kapcsolatos mobilkeresések száma 50%-kal gyorsabban nő az összes mobilkeresésnél. Ez a tény egyértelműen rámutat, hogy a fogyasztók nehézségek nélkül járnak át az online és az offline felületek között. Ezért fontos, hogy a marketingszakembereket is hozzásegítsük az ily módon való gondolkodáshoz.   Hihetetlenül izgalmas volt megosztani az új innovációkat a hirdetőkkel ma reggel a Google Performance Summit rendezvényen. Alább olvashatók mai bejelentéseink fontosabb pontjai. A teljes program itt tekinthető meg.   Az AdWords újragondolása a mobilközpontú világ követelményeinek megfelelően   Az elmúlt évek során felismertük, hogy a mobil egyszerű figyelembe vétele teljesen más, mint a mobilközpontú tervezés. Ezért formáltuk át teljes mértékben az AdWords szerepéről alkotott felfogásunkat, illetve a szolgáltatás tervezési szempontjait.   Hogy néznek ki a szöveges hirdetések a mobilközpontú világban? A mobileszközök forradalmasították a felületet, ahol a hirdetések megjelennek. Az idei év során eltávolítottuk az asztali gépes hirdetéseket a találatok jobb oldaláról, hogy pozitívabb keresési tapasztalatokat biztosítsunk, és egyúttal egységesebbé tegyük őket az egyes eszközök között. Ez utat nyitott a szöveges hirdetések az AdWords 15 évvel ezelőtti indulása óta végrehajtott legjelentősebb átalakításának.   Az AdWords új, kibontott szöveges hirdetései optimalizáltak a legnépszerűbb okostelefonok kijelzőméretére és nagyobb hirdetési területet kínálnak, hogy a hirdető több információt közölhessen a termékről vagy a szolgáltatásról a kattintást megelőzően. Íme a legfontosabb változások:

Továbbfejlesztett hirdetés-összetevők
Jelenlegi
2016 későbbi felében használható
Hangsúlyosabb címsorok
Egyetlen 25 karakteres címsor
Két 30 karakteres címsor
Hosszabb leírássor
Két 35 karakteres leírássor
Egyetlen összevont, 80 karakteres leírássor
Releváns megjelenített URL
Manuálisan megadott megjelenített URL. A megjelenített és a végső URL, illetve a céloldal URL-je közötti bármilyen eltérés a hirdetés elutasításához vezet.
A pontosság biztosítása érdekében a végső URL-ből automatikusan kinyert domain. Az URL-útvonal személyre szabható.

Ezek a fejlesztések mind azt szolgálják, hogy a hirdetések jobb teljesítményt nyújtsanak a különféle képernyőkön, különösen az állandóan mozgásban lévő, mobilt használó fogyasztó esetében, aki pontosan tudni akarja, hogy mit kínálnak neki, mielőtt felkeresi a webhelyet.
  A kezdeti tesztek során egyes hirdetők az átkattintási arány akár 20%-os emelkedéséről számoltak be a meglévő szöveges hirdetésekhez viszonyítva, ezért arra biztatjuk, hogy készüljön fel erre a fejlesztésre, mielőtt az év későbbi felében ezt bevezetjük.   Hogy néznek ki a vizuális hirdetések a mobilközpontú világban? A webhelyektől az alkalmazásokon át a videókig: a mobilvilág a fogyasztók elérésének új univerzumát nyitotta meg. A reszponzív vizuális hirdetések alkalmazkodnak a Google Display Hálózat (GDN) több mint kétmillió megjelenítői webhelyén és alkalmazásában fellelhető különféle tartalmakhoz, alakzatokhoz és méretekhez. Ezenkívül az új natív készletet is rendelkezésre bocsátják, így Ön olyan hirdetésekkel kötelezheti el a fogyasztókat, amelyek illeszkednek a megtekintett tartalom kinézetéhez és hangulatához. Mindössze adja meg a hirdetés főcímét, szövegét, egy képet és az URL-t – majd a Google automatikusan megalkotja ezeket a csodálatos reszponzív hirdetéseket.
Reszponzív display hirdetések alkalmazkodnak bármely alkalmazáshoz vagy webhelyhez a GDN hálózaton

A GDN-remarketingkampányok elérését is kiterjesztjük azzal, hogy hozzáférést biztosítunk a külső hálózatokat bevonó készlethez, amely lehetővé teszi, hogy még több webhelyet és alkalmazást érjen el szerte a világban. Ezzel a készlettel a SAS európai légitársaság mintegy 20%-kal több konverziót ért el a remarketing kampányaiban megőrizve a korábbi CPA-szintet. További információ   Hogy néz ki az ajánlattétel a mobilközpontú világban? A marketingszakembereknek több beállítási lehetőségre és nagyobb rugalmasságra van szükségük ahhoz, hogy specifikus eszközökre optimalizálhassák az ajánlatokat. Az elkövetkező néhány hónap során lehetősége lesz rá, hogy egyéni ajánlatkorrekciókat állítson be az egyes eszköztípusokhoz (mobileszköz, asztali gép és táblagép). Ily módon az alap-kulcsszóajánlatot a vállalkozás számára legértékesebb eszköz igényeinek megfelelően rögzítheti, azután pedig ajánlatkorrekciókat állíthat be az egyes további eszközökhöz. Emellett szélesebb tartományban is korrigálhatja majd az ajánlatokat: akár +900%-os mértékben. A részletesebb beállítási lehetőségek révén nagyobb pontossággal optimalizálhat, mégis mederben tarthatja az ezzel járó feladatokat, hiszen elegendő egyetlen kampányt kezelnie, amely többféle eszközön is eléri a fogyasztókat.   A mobiltevékenység helyi tevékenység, és ezzel áthidalja a marketingszakemberek számára a digitális és a fizikai világ közötti szakadékot   A mobilkeresések közel harmada helyhez kötődik. Az emberek online és offline világa összeér: ez így van akkor is, ha étteremjavaslatokat szeretnének péntek estére, vagy ha a megfelelő méretű gumicsizmát árusító üzletet keresik.   Annak érdekében, hogy a hirdetők könnyebben elérhessék a vállalkozások fizikai helyét kereső fogyasztókat, bevezetjük a helyi keresési hirdetéseket a Google.com webhelyen és a Google Térképen. A helybővítményeket használó hirdetők hatékonyabban hívhatják majd fel a figyelmet a vállalkozásuk helyére, amikor a fogyasztók például a „cipőbolt”, az „autószerviz a közelben” vagy hasonló kifejezésekre keresnek. További információ   További törekvésünk, hogy világosabban márkázott, személyre szabottabb felületet biztosítsunk a vállalkozások számára a Google Térképen. Ezzel az a célunk, hogy elősegítsük a bolti látogatások számának növekedését. Elsőként különféle olyan térképes hirdetésformátumokkal fogunk kísérletezni, amelyek megkönnyítik a felhasználók számára, hogy rátaláljanak a vállalkozásokra, miközben a környéken navigálnak. A Térkép felhasználói például promotált gombostűket láthatnak majd, amelyek a környékbeli kávéházak, benzinkutak vagy éttermek helyét mutatják az autós útvonal mentén. A helyi vállalkozások oldalai szintén vadonatúj kinézetet kapnak: új funkciókkal látjuk el őket, amelyek arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy még az odaérkezés előtt felfedezzék a boltot. Ezt szolgálják majd többek között az akciós ajánlatok, illetve a termékkészletben való böngészés lehetősége.

Hirdetések a Google Térképen: promotált gombostű és a vállalkozás oldala

Hogyan mérhető az online hirdetéseknek a fizikai üzlethelyiséget felkereső fogyasztók létszámára gyakorolt hatása?
Az AdWords a legnagyobb online–offline hirdetésmérési megoldás a világon. Az AdWords bolti látogatások két évvel ezelőtti bevezetése óta a hirdetők több mint 1 milliárd bolti látogatást mértek világszerte.   A különféle iparágakban és a világ különböző pontjain működő vállalkozások az AdWords bolti látogatások statisztikái alapján mérik fel az online hirdetések offline tevékenységre gyakorolt hatását. A Nissan Egyesült Királyság úgy tapasztalta, hogy a mobilhirdetésekre leadott kattintások 6%-a vezet a kereskedés felkereséséhez, mintegy 25-szörös befektetésarányos megtérülést biztosítva.   Sikeres marketingtevékenység a mobilközpontú világban   Mivel a fogyasztók egyre inkább online élik az életüket, és ezzel elmossák az online és az offline közötti határvonalat, minden eddiginél fontosabb, hogy vállalkozását a mobileszközökre alapozza. A Google-nál szintén erre a mobilközpontú világra készülünk, és nagy izgalommal várjuk, hogy együtt járhassuk be az utat.   A ma bejelentett hirdetési és analitikai innovációk teljes körét megismerheti, ha ide kattintva megtekinti a Google Performance Summit angol nyelvű nyitóelőadását. Az AdWords Marketing Goals webhelyen azt is megtudhatja, hogyan érheti el az üzleti célkitűzéseket a hirdetési megoldások segítségével.   Írta: Sridhar Ramaswamy, a kereskedelemért és hirdetésekért felelős vezető