Az offline vásárlásokra jellemző vásárlási ciklus iskolapéldája alapján a először felébred bennünk az igény vagy az érdeklődés egy bizonyos termék iránt, majd az érdeklődés növekedésével, a termék iránti vágyon keresztül eljutunk annak megvásárlásáig. Tegyük fel, hogy Laci Karácsonyra meg akarja lepni a barátnőjét valamivel. Gondolkozik különféle ajándékötleteken, és úgy dönt, hogy szórakoztatóelektronikai cikkel örvendezteti meg a kedvesét. Aranyvasárnap Laci elhatározza, hogy egy hordozható MP3 lejátszó lesz az ajándék. Laci megkeresi a megfelelő paraméterekkel rendelkező márkát és típust, majd utánanéz, hogy hol és mennyiért lehet azt megkapni. A zárás előtti utolsó órában Laci megveszi az MP3-lejátszót, majd szenteste egy nyolcgigás iPod Nano kerül a fa alá.

Ez az offline vásárlási ciklus egy kicsivel gyorsabban lezajlik az online vásárlások során is, ráadásul a vásárlási ciklus egyes szakaszai gyönyörűen kitapinthatók a keresőkbe írt kifejezéseken. Laci és az MP3-lejátszó előbb felvázolt találkozását a keresőkifejezések sorrendjében valahogy így látja egy kereső:
  1. ajándékötletek
  2. szórakoztatóelektronika
  3. mp3 lejátszók
  4. mp3 lejátszó tesztek
  5. iPod Nano
  6. iPod Nano árak
  7. 8 GB iPod Nano 4. generation
Egy jól megkomponált keresőkampány a vásárlási ciklus minden szakaszában megpróbálja elérni a potenciális vásárlót, mégpedig az éppen megfelelő üzenettel. (A vásárlási ciklus elején nagyobb szerepet kap a tartalmi hálózat.) A kulcsszavak árazási stratégiájánál figyelembe kell venni, hogy a vásárlási ciklus legelején lévő internetező közel sem fog olyan valószínűséggel vásárlóvá konvertálódni, mint a ciklus végén, a konkrét terméktípusra kereső felhasználó, így az ajándékötletek kulcsszóra alacsonyabb maximális licitet ajánlott megadni, mint a konkrét típust tartalmazó kifejezésre. Azt, hogy pontosan legfeljebb mennyi pénzt érdemes kiadni egy kattintásért a különféle szavakra, az AdWords-fiókban a konverziókövetéssel, vagy az Analytics-fiókban a célok vagy az elektronikus kereskedelmi jelentések, valamint a Forgalom forrásai jelentések egybevetésével tudhatjuk meg.