A Google ingyenes térképes szolgáltatása, a Maps mától bővített magyar tartalommal érhető el, Google Térkép néven. Az új funkciók által az adott szolgáltatást vagy terméket keresők és -kínálók könnyebben egymásra találhatnak.

Magyarországon az internetező lakosság 92%-a online tájékozódik vásárlás előtt, azonban a vásárlások zöme egyelőre nem az interneten történik. Ezért is tartjuk a helyi cégek szempontjából fontos fejleménynek , hogy a mai naptól az Arany Oldalak, az itthon.hu és a port.hu adatbázisa elérhető a Google Térképen.
A fejlesztésnek köszönhetően a Térképen már nem csak címekre, de vállalkozásokra, üzletekre, szolgáltatásokra is kereshetnek a felhasználók. Mi több, a térképes eredmények a google.hu keresési találatai között is megjelennek. Például az "étterem Budapesten" keresés eredményeképpen megjelenik egy kis térkép, budapesti éttermekkel.

A cégtulajdonosok a Helyi Vállalkozások Központjában feltölthetik saját adataikat, ami egyrészt azt jelenti, hogy kontrollálni tudják a saját üzletükhöz tartozó bejegyzést, másrészt sokkal részletesebb, gazdagabb információt jeleníthetnek meg magukról a térképen (fotók, videók, nyitvatartási idő, elfogadott fizetési módok, stb.).

A felület használata egyszerű és intuitív. Mindössze meg kell adni a megfelelő adatokat, majd ellenőrzést kérni a megadott telefonszámra. Nagyobb üzletláncok esetén ajánlott a csoportos feltöltést választani, ahol egy Excel táblával egyszerre több üzlet adatait lehet bevinni a rendszerbe. (Csoportos feltöltés esetén a rendszer szinkronizálja az új adatokat a Térképen már megtalálható bejegyzésekkel, így a jóváhagyás és az élesítés több napot vehet igénybe.)

Az adatok elküldése (azaz a Befejezés gomb megnyomása után) egy automata hívja a megadott telefonszámot. Az így kapott PIN kód megadásával a rendszerbe felvitt vállalkozás aktiválódik.

A szolgáltatás ingyenes, függetlenül a feltöltött vállalkozások számától. Sőt, a fiókban nyomon követhetőek a feltöltött bejegyzések látgatottsági statisztikái is, melyek segítenek a fogyasztók viselkedésének jobb megértésében.


Kindli Erna, marketing csapat