Egy korábbi bejegyzésben bemutattuk, hogy miképp lehet dinamikusan elhelyezni a hirdetést megjelenítő kulcsszót a hirdetésszövegben; most nézzük meg, hogy miképp lehet elrontani a kampányt a dinamikus kulcsszóbeillesztés helytelen alkalmazásával:

1. hiba: Dinamikus kulcsszóbeillesztés alkalmazása elírt kulcsszavakhoz

Egy korábbi algoritmusjavításnak köszönhetően a kulcsszavak csak egy bizonyos minőségi szint felett jelenhetnek meg a hirdetésben. Ha az alacsony minőségi mutató miatt nem kerül bele a kulcsszó a szövegbe, akkor a {KeyWords:default} címkében a default szó helyén megadott szó fog megjelenni.

Ha a dinamikus kulcsszóbeillesztést olyan hirdetéscsoportban alkalmazzuk, amelynek kulcsszólistájába felvettük a kulcsszavak ékezet nélküli vagy elírt változatait, azok nagy valószínűséggel nem fognak megjelenni ugyanilyen formában a szövegben - minőségi problémák miatt. Ha viszont (ideiglenesen) mégis megjelenik, az nem kedvez sem a hirdetett márkának, sem pedig a felhasználói élménynek. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a kampányon belül egy külön hirdetéscsoportba rendezd az elírt kulcsszavakat, és azokhoz ne használj dinamikus kulcsszóbeillesztést.

Felmerülhet, hogy az elírt kulcsszóra kereső internetezőknek úgysem tűnik fel az, ha ugyanez az elírás szerepel a hirdetés szövegében is, azonban az elírás sokszor tudatosan történik. Elég például arra gondolni, ha a felhasználó nehezített körülmények között, például nem magyar billentyűzetről vagy mobiltelefonról írja be a keresőszót - ilyen esetekben szinte biztos, hogy feltűnik a hiba a szövegben.

2. hiba: A default szó nem megfelelő használata

A {KeyWord:default} címke csupán egy sablon, a hirdetésben nem ugyanebben a formában kell alkalmazni. A címkében ugyanis a default szó helyére egy olyan alapértelmezett szót vagy kifejezést kell írni, amellyel a hirdetés ugyancsak értelmes és helyes. Erre azért van szükség, mert nem mindig tud dinamikusan megjelenni a kulcsszó a hirdetésszövegben (az alacsony minőségi mutató miatt, vagy például azért, mert túl hosszú a kulcsszó, és a hirdetés sora átlépné a karakterlimitet). Ilyen esetekben a default szó helyett megadott szó vagy kifejezés jelenik meg.

3. hiba: Toldalékozás, névelők

A toldalékok hangrendi illeszkedése és a határozott névelők (a, az) további nehezítést (és hibaforrást) jelentenek. A toldalékozást legjobb, ha kerüljük vagy feloldjuk. Ha a dinamikus kulcsszóbeillesztés előtt határozott névelőt szeretnél alkalmazni - és szeretnéd elkerülni a tipikus a(z) formulát, akkor a legjobb, ha a kulcsszólistát kettébontod, és az egyikbe a magánhangzóval kezdődő szavat gyűjtöd össze, a másikba pedig a mássalhangzóval kezdődőeket. Így már könnyebb lesz helyes hirdetésszöveget írni.

4. hiba: Dinamikus kulcsszóbeillesztés alkalmazása kevésbé átgondolt kulcsszólistához

Az átgondolatlanul összeállított kulcsszólisták tették indokolttá a minőségi küszöb bevezetését a dinamikus kulcsszóbeillesztéshez. Az ezekből származó hibás hirdetésszövegből itt és itt található néhány példa szemléltetésként. Kerüljük!