A dinamikus kulcsszóbeillesztés egy olyan funkció az AdWordsben, amely révén a kulcsszólistánkból a hirdetést éppen megjelenítő kulcsszót el tudjuk helyezni a hirdetésszövegben. Ez a funkció - megfelelően használva - nagyon nagy mértékben meg tudja növelni a hirdetések átkattintási arányát, mivel mind tartalmilag, mind pedig külsejében figyelemfelkeltőbb lesz tőle a hirdetés (a kereséshez relevánsabb hirdetésszöveggel találkozik a felhasználó, ráadásul a hirdetésszöveg dinamikus része félkövéren jelenik meg). Nem megfelelően alkalmazva viszont értelmetlen hirdetésszövegek születhetnek belőle, ami rossz felhasználói élményhez, kisebb CTR-hez, alacsonyabb minőségi mutatóhoz, végső soron pedig magasabb minimális licitekhez vezet. Ebben a bejegyzéssorozatban átvesszük a legfontosabb tudnivalókat, a leggyakoribb hibákat és néhány gyakorlati tippet is adunk.

A dinamikus kulcsszóbeillesztést elsősorban webshopokhoz ajánljuk, ahol a termékneveket, márkákat és típusokat/modelleket felvihetjük egy külön hirdetéscsoport kulcsszólistájára, és ebben a hirdetéscsoportban dinamikus kulcsszóbeillesztéssel ellátott hirdetéseket hozunk létre. A terméknevekere (például 8 GB iPod Nano 4. generation) érkező keresési forgalmat azért is érdemes maximálisan kihasználni, mert ezek a keresések a vásárlási ciklus végét jelzik, vagyis várhatóan nagy lesz a konverziós arány.

A dinamikus kulcsszóbeillesztés alkalmazásának lépései

1. Hozz létre egy olyan hirdetéscsoportot, amelynek a kulcsszólistájában a termékneveid szerepelnek. Példa:

motorola a760
motorola a835
motorola c330
motorola c350
motorola c380
motorola e398
motorola e360
motorola mpx200

(Ahogy látod, nem szükséges a kulcsszavakat nagy kezdőbetűvel írni.)

2. Készíts egy vagy több olyan hirdetésszöveget ebben a hirdetéscsoportban, amely megfelelően tartalmazza a dinamikus kulcsszóbeillesztés címkét. A címke a következő:

{KeyWord:default}

A hirdetésszövegben e címke helyére kerül be automatikusan az a kulcsszó, amely megjeleníti a hirdetést. Fontos: elképzelhető, hogy valamelyik kulcsszó nem tud megjelenni a szövegben. Ennek a leggyakoribb oka az, hogy a kulcsszóval a hirdetés túllépné az adott sorra vonatkozó karakterlimitet, de az alacsony minőségi mutatóval rendelkező, valamint a felnőtteknek szóló besorolás alá eső kulcsszavak szintén nem jelenhetnek meg a hirdetésszövegben. Ezekre az esetekre a címkében a kettőspont után, a default szó helyére egy alapértelmezett szöveget kell írni. Tehát maga a default szó nem szerepelhet a szövegben!

A hirdetésszöveg a címkével így néz ki az AdWords-fiókban:

{KeyWord:Mobiltelefonok} online
{KeyWord:Motorola} mobiltelefonok.
Online rendelés, ingyenes kiszállítás.
www.pelda.hu/motorola

...és így fog megjelenni a motorola e360 keresésre:

Motorola E360 online
Motorola E360 mobiltelefonok.
Online rendelés, ingyenes kiszállítás.
www.pelda.hu/motorola

Ha egy olyan keresési kifejezés jelenítené meg a hirdetést, amellyel a hirdetés címsora vagy a második sora túllépné a 25-ös illetve 35-ös karakterlimitet, akkor a következőképpen jelenik meg a hirdetés:

Mobiltelefonok online
Motorola mobiltelefonok.
Online rendelés, ingyenes kiszállítás.
www.pelda.hu/motorola

3. A dinamikus kulcsszóbeillesztés használatánál figyelj a következőkre:
  • Ne használd elírt vagy ékezet nélküli kulcsszavakhoz (az ilyen kulcsszavakat különálló hirdetéscsoportba tegyük, és abban a csoportban ne alkalmazzunk kulcsszóbeillesztést)
  • Gondolj a névelőkre és a toldalékokra
A dinamikus kulcsszóbeillesztés használatáról a kommentek között vagy a Súgófórumon várjuk a kérdéseket, a válaszokat pedig egy új bejegyzésben tesszük közzé. Ugyanígy új bejegyzést szánunk a leggyakoribb hibáknak is.