Ma Katja és Jasmin, a lipcsei Projecter onlinemarketing-ügynökség két munkatársának vendégbejegyzését olvashatjátok. Egy korábbi bejegyzésünkben megkíséreltük tisztázni az AdWords hirdetői által tapasztalt tévhitek egy részét, ma pedig Katja és Jasmin jóvoltából pontosabb képet kaphatunk azokról a tévhitekről és hiedelmekről, amelyekkel ügynökségi partnerekként találkoztak az AdWords használata során.

Onlinemarketing-ügynökség és keresőmarketing-szolgáltató lévén nap mint nap találkozunk a Google AdWordsszel kapcsolatban elterjedt féligazságokkal és tévhitekkel. Ezek egy részét az olyan állítások teszik ki, mint például: "senki sem kattint a hirdetésekre"; máskor a keresőmarketing és a keresőoptimalizálás közötti fogalmi zavarral találkozunk. Ebben a blogbejegyzésben tisztázni kívánjuk a keresőmarketinggel kapcsolatos leggyakoribb félreértéseket és hamis híreszteléseket.

"Keresőoptimalizálás = AdWords, nem?"

Amikor telefonon érdeklődnek nálunk, gyakran kapunk kérdéseket a keresőoptimalizálással kapcsolatban, annak ellenére, hogy az ügyfél valójában a keresőmarketingre, azaz a keresőmotorokon belüli reklámozásra gondol. A keresőmarketing rövidítése az SEM (az angol "search engine marketing" kifejezés alapján), míg a keresőoptimalizálásé az SEO ("search engine optimization"). Az utóbbi a webhelyek természetes (azaz ingyenes, nem fizetett) keresési eredmények közötti rangsorának növelésére utal. Ebből kifolyólag a keresőoptimalizálásnak semmi köze sincs a Google AdWords hirdetésekhez.

"Megjelenítésenként kell fizetni a hirdetésekért, nemde?"

A keresőkben való hirdetés előnye a kattintásonkénti fizetési modell. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél a hirdetésére leadott kattintásokért fizet, a hirdetésmegjelenítésért nem. Ellentétben a "hagyományos" online hirdetésekkel, amikor a fizetés általában a megjelenítések száma alapján történik, az AdWords ügyfeleinek csak akkor kell fizetniük, amikor egy potenciális ügyfél (a keresést végző személy) ténylegesen rákattint a hirdetésre. Nagy előny: csak a webhelyet valóban meglátogató felhasználók után kell fizetni, nem pedig a hirdetésnézettség nehezen mérhető hatásai után. A kattintásalapú fizetést alkalmazó hirdetési forma különösen népszerű azon hirdetők körében, akik előnyben részesítik a közvetlen válaszokat, például az értékesítéseket vagy a leadeket.

Másrészről azonban a megjelenítésalapú fizetést alkalmazó hirdetések előnyösek az olyan hirdetők számára, akik a márkaismertségüket szeretnék növelni. Ebben az esetben az ügyfelek általában vizuális hirdetéseket használnak, amelyek a Google Display Hálózaton jelennek meg. Az AdWordsben nemrég bevezetett, kattintás nélküli konverziókat számláló jelentés lehetővé teszi az ilyen jellegű hirdetések sikerességének mérését. Ezáltal megszűnik az a régi probléma, miszerint a megjelenítések alapján fizetett hirdetések sikeressége nehezen mérhető.

"A webhelyem az ingyenes keresési eredmények első oldalán látható, úgyhogy nincs szükségem keresőmarketingre"

A természetes keresési eredmények között nagyon magas rangsort elérő webhelyek tulajdonosai gyakran meg vannak győződve arról, hogy nincs szükségük e mellé AdWords hirdetésekre is. Hadd hívjuk fel figyelmét azonban a "10 + 20 = 60" szabályra. A "legfelül effektus" miatt egy webhely forgalma sokkal magasabbá válik akkor, ha az adott webhely egyszerre szerepel mindkét csatornában (SEO és SEM), és nem pedig külön van jelen ezekben. Ez azért van, mert a potenciális ügyfelek még nagyobb bizalmat éreznek egy adott webhely iránt, ha az a természetes és a fizetett keresési eredmények között egyaránt szerepel.

"Hamar kimerült a költségkeret, és semmilyen eredményt nem tapasztaltam!"

Számos ügyfelünk korábban már "eljátszogatott" az AdWordsszel. Tapasztalat, valamint nyomon követési és optimalizálási ismeretek híján a költségkeret hamar kimerült. Éppen ezért nehéz volt rámutatni a sikerekre, és így gyorsan arra a következtetésre jutnak az ügyfelek, hogy a csatorna nem hoz hasznot. Azonban a konverziókövetés révén a keresőmarketing olyan sikermérési lehetőséget nyújt, amelyet más csatornák nem.
Másik probléma az, hogy ügyfeleink gyakran nagyon alacsony összegeket alkalmaztak költségkeret gyanánt. Ha valaki olyan iparágban akar részt venni a hirdetésaukcióban, amelyben elég nagy a versengés, akkor pusztán 20 000 Ft után általában lehetetlen objektív következtetésre jutni a csatorna jövedelmezőségéről.

A vendégbejegyzés szerzői: Jasmin Schindler és Katja von der Burg, Projecter onlinemarketing-ügynökség

A Projecter rendszeresen szembe találja magát a fent bemutatott négy tévhittel. Második bejegyzésükben folytatják ezt a sorozatot, és eloszlatnak néhány további hiedelmet. Nézz vissza később!