Az előző blogbejegyzésben a Projecter bemutatott négy olyan hiedelmet, amelyekkel az ügynökségek rendszeresen találkoznak a potenciális ügyfelek részéről. Ma ennek a vendégbejegyzés-sorozatnak a második, befejező részét olvashatjátok.

"Nincs pénzünk az interneten hirdetni"

Ez hasonlít az előző blogbejegyzésben ismertetett, költségkerettel kapcsolatos tévhitre. A Google AdWords számos, nagyon pontos szabályozási mechanizmust biztosít. Mindezek az AdWords kampányok a webhelyen vágyott művelet (például regisztráció, vásárlás, letöltés stb.) költségére optimalizálható. Miután megállapításra kerülnek a hirdetések marketingcélú költségei, valamint a cél CPA (CPA = ügyfél-szerzésenkénti költség), a kampány optimalizálható arra, hogy elérje vagy meghaladja a cél CPA-t. A legideálisabb esetben a költségkeret folyamatosan növekedhet, mindaddig amíg a ROI (beruházás megtérülése) megfelelő szinten van tartva.

"Mi csak ajánlás révén szerzünk új ügyfeleket. Ezért nincs szükség a webhelyünk reklámozására."

Ki tudja, hogy mennyi offline ajánlást kapnak napjainkban azok, akik ezt a nézetet vallják! Mostanság inkább ez a mottó az igaz: "ha egy vállalkozás nem található meg az interneten, akkor az nem is létezik". Nyilván, ha az offline ajánlások jelentik az új jövedelemforrások szerzésének egyetlen módját, akkor a vállalkozó érthetően nagyon fontosnak tartja azokat. Mindezek ellenére nem érdemes alábecsülni az online reklámozás erejét.

"Tehát az emberek mindig ugyanazt a hirdetést látják?"

Sokan azt hiszik, hogy csak egyetlen AdWords hirdetés hozható létre, és az fog megjelenni az összes kulcsszó esetén. Ez azonban nem igaz. Az AdWords sok más lehetőséget is kínál, így például a termékek és szolgáltatások konkrét, célzott hirdetéscsoportokkal való hirdetését is. A szöveges hirdetések pontos korrigálásának további módjai többek között a regionális és a nyelvi célzás, valamint a hirdetésmegjelenítés bizonyos időszakokra való korlátozása. Ha egy webhely esetén állandóan ugyanazt a hirdetést látod - akár különböző kulcsszavak megadása esetén is -, akkor feltételezhető, hogy az adott AdWords-fiók nem túl professzionálisan lett kialakítva.

"Kulcsszó = keresési lekérdezés = 1 szó?"

Az ügyfelek néha megdöbbennek azon, hogy a kulcsszavak több szóból is állhatnak. Pedig ez ráadásul igen gyakori eset. A kulcsszavak azok a szókombinációk/kifejezések az AdWords-fiókban, amelyek előidézik a hirdetés megjelenítését. A kulcsszóegyezési beállítások használata mellett a több szóból álló kulcsszavak felvétele is nagyon fontos. Először is megfigyelhető, hogy a felhasználók általában hosszabb, konkrétabb keresési lekérdezéseket írnak be (azaz például nem egyszerűen azt írják, hogy "nadrág", hanem azt, hogy "rövid szárú nadrág"). A keresési lekérdezés a Google keresőmezőjébe beírt szöveget jelenti. Másodszor: az ilyen jellegű kifejezések kattintásonkénti költsége (CPC) általában alacsonyabb, a kisebb versengés miatt. Ugyanígy: minél általánosabb egy kulcsszó, általában annál drágább a CPC-je is.

Az itt ismertetett kérdések meglepően sokszor merülnek fel. Ez azt mutatja, hogy a kulcsszómarketing működése továbbra is magyarázatra szorul. Tapasztalataink alapján azt mondhatjuk, hogy az ügyfélnek és az ügynökségnek egyaránt előnyös, ha világos az AdWords stratégiáról kialakított kép, és az megegyezik a kapcsolódó teljesítménycélokkal. Véleményünk szerint a Google online anyagai - ezt a blogot és az AdWords Súgót is ideértve - nagyon hasznos segítségnek bizonyulnak a témakör alaposabb megértésében. Természetesen ez igaz az AdWords témájú egyéb, specializált blogokra is.

A bejegyzés szerzői: Jasmin Schindler és Katja von der Burg, Projecter onlinemarketing-ügynökség

Ui.: AdWords ügynökségnél dolgozol vagy blogot írsz az AdWordsről? Szeretnél vendégbejegyzést írni az Inside AdWords Magyarország blogba? Ha igen, akkor használd ezt az űrlapot, és lépj kapcsolatba velünk javaslataiddal!