A kezdőknek, illetve az AdWords alapismereteinek felfrissítését igénylő hirdetőknek szóló sorozatunk ötödik részében megvizsgáljuk, hogy hogyan működik a Keresési Hálózaton a hirdetés pozíciója, illetve a minőségi mutató.

Sok hirdetőnket foglalkoztatja az a kérdés, hogy mi alapján történik a hirdetések elrendezése a szponzorált linkek között, valamint érdeklődnek afelől, hogy hogyan lehet javítani a hirdetések pozícióján. A kulcsszó szerint célzott hirdetések rangsorolása a keresési eredmények oldalán az egyező kulcsszavak maximális kattintásonkénti költsége (CPC) és minőségi mutatója alapján történik. A minőségi pontszám a kulcsszó és hirdetéseidnek közelmúltbeli teljesítményétől, a kettő keresési lekérdezéshez való relevanciájának szintjétől és egyéb relevanciatényezőktől függ.

Hirdetés pozíciója = CPC-ajánlat × minőségi mutató

A lehető legjobb rangsor, és ezáltal egy magasabb pozíció eléréséhez fontosnak bizonyulhatnak az alábbi javaslatok:
  • Legyenek releváns kulcsszavaid és hirdetésszöveged, erős átkattintási arányod a Google-on, valamint magas CPC-ajánlatod. Ehhez győződj meg arról, hogy a kulcsszavak, a céloldal és a hirdetésszöveg mind kapcsolódnak-e egymáshoz.
  • Minőségbiztosítási okokból győződj meg arról, hogy a webhely megfelel-e a céloldalra vonatkozó irányelveinknek.
  • A Google számára nagyon fontos, hogy felhasználóinknak releváns információkat és pozitív felhasználói élményt nyújtsunk, ezért fejlesztettük ki a minőségi mutatót. Ez az oka annak, hogy magas minőségi mutatóra van szükség, mielőtt a hirdetés rangsor alapján a legelső pozícióba kerülhetne.
  • A szponzorált linkek és a természetes keresési eredmények egymástól függetlenül működnek. Ha keresőoptimalizálási segítségre van szükséged, akkor használd fel a jövőben ezeket a Webmesteri irányelveket.
A fenti aranyszabályokat követve nem csak a minőségi mutató nőhet meg, hanem magasabb hirdetéspozíciót is elérhetsz, mindezt a kattintásonkénti költség esetleges csökkenése mellett. Másképpen fogalmazva: magasabb minőségi mutatóval több hirdetést kaphatsz ugyanazért a már beállított költségkeretért

Reméljük, hogy ezek a tippek hasznosnak bizonyulnak az AdWordsszel való hirdetési tevékenység során. Ne felejtsd el meglátogatni az AdWords Súgóban a Kezdők útmutatóját, ami további információt és tanácsokat nyújt, valamint tekintsd meg ingyenes útmutatónkat az AdWords Online Tanterem oldalán, amelyből még több részletet megismerhetsz a hirdetések pozíciójáról. Végül ne feledd, hogy hamarosan jelentkezünk e kezdőknek szóló blogsorozat következő bejegyzésével.

Szerző: Kristin Sarstedt, az Inside AdWords csapat tagja