Az eddigiekben szó volt a kulcsszavak használatának alapjairól, a hirdetésszöveg-írásról, valamint a nyelvi és földrajzi célzás használatáról. A kezdőknek, illetve az AdWords alapismereteinek felfrissítését igénylő hirdetőknek szóló bejegyzéssorozatunk negyedik részének témája a megfelelő ajánlatok és költségkeretek használata.

A kattintásonkénti költség (cost-per-click; CPC) az az összeg, amit akkor kell fizetned, amikor egy felhasználó rákattint a hirdetésedre. A napi költségkeret az a keret, amennyit hajlandó vagy egy nap elkölteni (kampányonként). A napi költségkeret kiszámításához segítséget nyújthatnak az alábbi aranyszabályok:
  • Fogd az egy hónapra vonatkozó online marketing-költségkeretedet, és oszd el 30 nappal. Például: 90 000 Ft / 30 nap = 3000 Ft/nap. Ez egy egyszerű módja a napi költségkeret megállapításának, ami ebben az esetben napi 3000 forint.
  • Használd a Lehetőségek lapot a költségkeret elemzéséhez, és ajánlatötletek fogadásához; például hogyan egyensúlyozzuk a költségeket és a forgalmat.
Ezen javaslatok előnyei közé tartozik az, hogy ezáltal 100%-ban Te szabályozhatod a kiadásaidat, ugyanis a költségkeretednél soha nem fogsz többet fizetni. CPC-ajánlattétel esetén csak akkor kell fizetned, amikor valaki rákattint a hirdetésedre. Ezáltal csak azon ügyfelek kapcsán kell fizetned, akik tényleges érdeklődést mutatnak a terméked/szolgáltatásod iránt. Ezek mellett Te döntheted el, hogy kattintásonként mennyit kívánsz fizetni, mi pedig lecsökkentjük a tényleges CPC-t, így a hirdetésnek az oldalon betöltött pozíciója alapján a lehető legalacsonyabb árat kell fizetned. A CPC-ajánlatot akár az egyes kulcsszavakra is beállíthatod.

Reméljük, hogy ezek a tippek hasznosnak bizonyulnak az AdWordsszel való hirdetési tevékenység során. További hasznos információt és tanácsokat találhatsz erről a témáról az AdWords Súgóban elérhető Kezdők útmutatójában. Hamarosan jelentkezünk a sorozat következő bejegyzésével.

Szerző: Kristin Sarstedt, az Inside AdWords csapat tagja