Ez az alapvető optimalizálásról szóló sorozatunk folytatása. Az előző cikkben megbizonyosodtunk arról, hogy a fiók struktúrája megfelelő, illetve hogy hatékony hirdetéseket és kulcsszólistát tartalmaz. Ebben a cikkben két alapvető kampánybeállítást tekintünk át - a célzást és a költségkeret-kezelést.

1. Célzás

Kétféle, egymáshoz kapcsolódó célzási típus létezik - nyelvi és földrajzi. Természetesen Te tudod a legjobban, hogy potenciális ügyfeleid hol találhatók. Általános szabályként elmondható, hogy a hirdetések világszerte történő terjesztése helyett érdemesebb erőfeszítéseidet azokra az országokra korlátozni, ahol a lehető legtöbb hasznot hajtják. Lokális jellegű szolgáltatásokat kínálsz? Amennyiben igen, egy teljes ország helyett inkább válassz egy adott várost vagy régiót.

Az alábbiakban néhány tanácsot olvashatsz a nyelvi és a földrajzi célzással kapcsolatban:
  • Érdeklődsz a francia piac iránt? Hozz létre egy külön kampányt, amely a francia nyelvet célozza meg, és írj megfelelő hirdetéseket és kulcsszavakat. A leginkább releváns hirdetések létrehozásához ne használd az összeset egyetlen kampányon belül.
  • Ellenőrizd kampányod hatékonyságát országok szerinti bontásban ("Dimenziók" lap - a lap megjelenítéséhez néha a "Közönségek" felirattól jobbra található nyílra kell kattintanod -, majd "Földrajzi jelentés"), és töröld a legalacsonyabb CTR értékkel, illetve még inkább a legalacsonyabb konverziós aránnyal rendelkező országokat.
  • Ha a földrajzi célzás beállításai között országként az Egyesült Királyságot választod, akkor például a Franciaországban tartózkodó látogatók a Google.co.uk webhelyen végzett keresés során láthatják hirdetéseidet. Az Egyesült Királyságon kívüli látogatók nem fontosak a számodra? Akkor az Egyesült Királyság országként történő kiválasztása helyett kézzel add hozzá az egyes régiókat ("Beállítás"Földrajzi célzás), és a probléma megoldódott.
  • Egy kampány = egy nyelv. Nincs értelme német nyelvű hirdetéseket mutatni francia anyanyelvű látogatóknak. Ez alól lehet azonban egy kivétel. Bizonyos esetekben érdemes lehet angol nyelvű szöveget szerepeltetni az orosz, ukrán vagy egyéb nyelvű hirdetésekben, hogy az adott országban élő valamennyi felhasználót megszólíthasd. Ebben az esetben azonban biztosnak kell lenned abban, hogy a földrajzi célzás csak releváns országokra irányul. Nem túl jó ötlet egy helsinki száraztisztító hirdetését az Ausztráliában élő, angolul beszélő felhasználók számára megjeleníteni.
2. Költségkeret

Hogyan választod ki költségkeretedet? Mennyi pénzt költesz a hirdetésekre? Az első kérdést csak Te tudod megválaszolni, a második kérdésre azonban a statisztikai adatok adnak választ. Vegyünk például egy olyan esetet, amikor három kampányod van, de havonta legfeljebb 120.000 forintot költhetsz hirdetésre. Ez azt jelenti, hogy kampányonként havonta 40.000 forintra van szükséged. Ezért az egyes kampányok alapértelmezett napi költségkerete hozzávetőleg 1333 forint lesz. Az egyik kampány fontosabb a másik kettőnél? Rendelj hozzá napi 2400 forint költségkeretet, a másik kettőhöz pedig 800 forintot.

Most pedig következzenek a megszokott tanácsok a napi költségkeret beállításával kapcsolatban:
  • Ellenőrizd, hogy hány megjelenítést veszítettél el az elégtelen költségkeret miatt. Ehhez az összes kampány áttekintését tartalmazó oldalon kattints a diagram fölötti "Oszlopok" gombra, és jelöld be a "Teljesítmény" jelölőnégyzetet. Minden egyes kampányra vonatkozóan megjelenik a költségkeret miatt elveszett megjelenítések százalékos aránya.
  • Sok megjelenítés veszett el a költségkereted miatt, vagy a hirdetések megjelenítése azért állt le, mert kimerült a következő nap költségkerete? Próbáld módosítani a költségkeret kampányok közötti elosztását. Továbbra sem elegendő a keret? Jó ötlet lehet a teljes fiók átfogó költségkeretének növelése és a források több kampány közötti elosztása.
  • A kampánybeállítások között lehetőség van a gyorsított megjelenítés és a normál között választani. Az első lehetőség választása esetén a rendszer a lehető legtöbb alkalommal jeleníti meg hirdetéseid a költségkerettől függetlenül, a második beállítás használata esetén pedig a nap minden szakában egyenletes arányban próbálja megjeleníteni azt.
  • Bizonyos napokon a rendszer megengedheti a fiók költségkeretének túllépését. Aggódni mégsem kell, hiszen az összeget egy másik napon elért megtakarítással vagy egy jóváírási korrekcióval kompenzálja a rendszer. Az elszámolási időszak egyes napjain átlagosan nem fogsz többet fizetni a napi költségkeretednél.
Az ebben és az előző cikkben foglalt tanácsok alapján megismertük a helyesen strukturált, valamint megfelelő költségkerettel és célzással rendelkező fiók beállításának módját. Már csak néhány dolgot kell áttekinteni: az elhelyezések és az ajánlatok megfelelő beállítását, valamint a fiók teljesítményének követését. Ezekkel a témákkal a jövőben megjelenő cikkek foglalkoznak. Figyeld az új cikkeket!

Alekszej Petrov, AdWords csapat