Folytatjuk a fiók kezdeti beállításával és alapvető optimalizálásával kapcsolatos cikksorozatunkat. A korábbi cikkekben létrehoztunk egy hatékony struktúrával, hirdetésekkel és kulcsszavakkal rendelkező fiókot, valamint pontosan beállítottuk kampányaink célzását és költségkeretét. Most két további alapvető beállítás bemutatásával haladunk tovább: a kattintásonkénti költségajánlatokkal és a hirdetések elhelyezésével, illetve a működésüket bemutató példákkal.

A kattintásonkénti költségajánlatok

Az AdWords rendszerben a legtöbb esetben csak akkor fizetsz a hirdetésekért, ha egy látogató a hirdetésedre kattint. A kiválasztott ajánlattípus a "Kampánybeállítások" alatt látható, és az értéke automatikus (a rendszer úgy módosítja ajánlatod összegét, hogy a hirdetés a költségkeret által lehetővé tett mértékben a lehető legtöbbször jelenjen meg) vagy kézi (Te állíthatod be ajánlatod összegét) lehet. Az ajánlattételi folyamat optimalizálása során a következő dolgokra kell leginkább ügyelni:
 • Az automatikus ajánlattételi beállítás olyan helyzetekben megfelelő, amikor nem szeretnél túl sok időt fordítani kampányod pontos beállítására. Ezzel egyidejűleg azonban a kellemetlen meglepetések elkerüléséhez mindenképp állítsd be a kattintásonkénti költség felső határát.
 • Bizonyos szolgáltatások nem működnek az automatikus ajánlattétellel.
 • Fontosabb számodra a hirdetésed megjelenítése, mint a webhelyedre irányuló hivatkozások? Amennyiben igen, akkor a Google Display Hálózaton működő kampányok esetében kiválaszthatod az 1000 megjelenítésre vonatkozó fizetési lehetőséget (CPM).
 • Hogyan érdemes beállítani a konverziókövetést? Érdemes kipróbálni a konverziónkénti költség optimalizálóját vagy a Konverzióoptimalizálót. Ne feledd, hogy a konverziónkénti költség optimalizálóját az automatikus ajánlattétel választása esetén is be lehet kapcsolni. Ez az eszköz a konverziós adatok használatával teszi lehetővé a rendszer számára a kattintásonkénti költségre vonatkozó ajánlatok kezelését egy 30%-os tartományon belül, amely gyakran a konverziónkénti költség csökkenéséhez vezet.
 • Minden egyes kulcsszó esetében követheted a hirdetésed átlagos pozícióját. Bizonyos szavak esetében a pozíció túl alacsony, de mégis fontos számodra ez a kulcsszó? Bármikor lehetőséged van az adott kulcsszóhoz tartozó kattintásonkénti költség ajánlatának növelésére, amely a hirdetés pozíciójának emelkedéséhez vezet.
 • Egy adott kulcsszó hatékonyabb a többinél (magasabb CTR és konverziós arány)? Érdemes a szó kattintásonkénti költségére vonatkozó ajánlatát megemelni, mert ezzel több látogató érkezik a webhelyre. A kevésbé hatékony szavak ajánlatának összegét pedig nyugodtan csökkentheted, illetve szüneteltetheted is azokat.
 • A fenti tanács nemcsak a kulcsszavakra, hanem a hirdetéselhelyezésekre is vonatkozik. Egy adott webhelyen elhelyezett hirdetések hatékonyabbnak bizonyulnak? Add hozzá elhelyezésként ezt a webhelyet kézzel.
 • Bár mindig csak annyit fogsz fizetni, hogy versenytársaidnál jobb eredményt érhess el (általában a beállított maximális kattintásonkénti költségnél kevesebbet), mégse állíts be túl magas kattintásonkénti költséget, ha ezt nem engedheted meg magadnak. A verseny gyakran kiszámíthatatlanná válik, és olyan helyzetek is adódhatnak, amikor a valós költségek elérik a maximális árszintet, a költségkereted pedig nagyon hamar kimerül.
 • Ha azt látod, hogy egy adott kulcsszóhoz nagyon kevés megjelenítés tartozik, akkor lehet, hogy túl alacsony kattintásonkénti költségajánlatot állítottál be hozzá. A rendszer gyakran figyelmeztet arra, hogy a kattintásonkénti költségajánlat alacsonyabb egy adott kulcsszó első oldalon történő megjelenítésének becsült költségénél. Ez az információ a "Kulcsszavak" lapon jelenik meg.
Elhelyezések

Az elhelyezés ebben a környezetben azokat a platformokat jelenti, ahol az AdWords rendszeren keresztül hirdetéseket lehet elhelyezni. A hirdetések elhelyezésével kapcsolatban a Súgóban olvashatsz részletesebben, de most inkább következzen a számodra is hasznossá válható eljárások bemutatása:
 • A Google Keresési Hálózaton folytatott hirdetéssel olyan potenciális ügyfeleket veszítesz, akik nem használnak keresőmotorokat, vagy nem a Google keresőjét részesítik előnyben. Ha a Keresési és a Display Hálózaton is megjeleníted hirdetéseid, akkor szélesebb közönséget szólíthatsz meg.
 • Mindig külön kampányokat hozunk létre a Keresési és a Display Hálózat számára. Ennek számos oka lehet. Először a Keresési Hálózaton futó kampányaink számára hozunk létre kulcsszólistákat úgy, hogy a lehető legpontosabban próbáljuk megjósolni a felhasználók által használt keresési kifejezéseket. A Display Hálózat esetében a kulcsszólistákat a rendszer értékeli egy adott webhely témakörének megállapításával együtt. A Display Hálózaton megjelenő hirdetések többnyire általánosabb jellegűek a Keresési Hálózaton megjelenő hirdetéseknél. Ha a Keresési és a Display Hálózat külön kampányokra oszlik, akkor a hirdetések teljesítményét is egyszerűbben ki lehet értékelni, mivel az összes paraméter (CTR, konverziók stb.) egy pillantással felmérhető, valamint egyszerűen összehasonlítható.
 • Ha nem sajnálod a kampányod finomhangolására fordított időt, vagy ha meg szeretnél győződni arról, hogy hirdetéseid csak releváns webhelyeken jelennek meg, akkor érdemesebb a hirdetések elhelyezéseit kézzel kiválasztani. Az Elhelyezés eszköz ("Jelentések és eszközök" lap) segítségedre lesz a megfelelő webhelyek kiválasztásában.
 • Ha automatikusan választod ki a hirdetéselhelyezések csoportját, akkor nagyon fontos rendszeresen ellenőrizni, hogy mely webhelyeken jelent meg hirdetésed (a kampány "Hálózatok" lapja), valamint kizárni azokat a webhelyeket, amelyek tartalma nem releváns, illetve amelyek alacsony CTR-t biztosítanak.
 • Ne aggódj amiatt, hogy a CTR sokkal alacsonyabb a Display Hálózaton, mint a Keresési Hálózaton -- ez teljesen normális jelenség. A Display Hálózaton mért CTR ezenkívül nem befolyásolja a Keresési Hálózaton elért teljesítménymutatókat, és ez fordítva is igaz.
 • Ha kézzel választod ki hirdetéseid elhelyezését, és ezzel egyidejűleg kulcsszavakat veszel fel, akkor hirdetéseid csak a kulcsszavakhoz kapcsolódó webhelyeken és weboldalakon jelennek meg. Szeretnéd, hogy hirdetésed a kiválasztott webhelyek valamennyi oldalán megjelenjen? Akkor töröld a kampány összes kulcsszavát.
Ezzel befejeztük az alapvető kampánybeállítások bemutatását. A három cikkben található információk alapján hatékonyan üzemelő fiókot hoztunk létre. A következő cikkben a legjobb és legegyszerűbb módszereket vizsgáljuk meg a kampányban található egyes hirdetések teljesítményének mérésére.

Alekszej Petrov, AdWords csapat