Bizonyára sokan ismeritek már a webhelylinkek (sitelink extensions) előnyeit AdWords hirdetéseitekben. Azok kedvéért, akik még nem használnak ilyen bővítményt, illetve használják, de kérdéseik vannak annak megjelenésével kapcsolatban, összegyűjtöttünk néhány tudnivalót erről az egyszerű, ámde annál hatékonyabb eszközről. Korábbi írásunkat a témában itt olvashatod.

A webhelylinkek egy olyan funkció, melynek segítségével már meglévő hirdetésed alatt a weboldaladon mélyebben található oldalakra mutató linkek jelenhetnek meg. A felhasználók szempontjából nagyon hasznos ez a funkció, hiszen egyetlen kattintással érhetik el a weboldal olyan részeit, amelyek érdeklik őket. Tapasztalataink alapján egy kampányban frissen elhelyezett webhelylinkek akár 15-25%-os átkattintási arányt is elérhetnek rövid időn belül, ami pozitív hatással van a kampány teljesítményére, így a benne található hirdetések és kulcsszavak teljesítményére is.


Néhány fontos tudnivaló a webhelylinkekkel kapcsolatos problémamegoldáshoz:
  •  A webhelylinkek csak akkor jelenhetnek meg a Google keresőjében, ha hirdetésed az első három pozícióban, tehát a természetes keresési eredmények felett jelenik meg.
  • A webhelylinkeket kampányszinten tudod beállítani, a Kampányok fül Hirdetésbővítmények lapján.
  • Fontos tudnod, hogy bár a webhelylinkek csak az első három pozícióban jelenhetnek meg, ott sem garantált a megjelenésük. Lehetséges, hogy hirdetésed ezen pozíciók egyikében jelenik meg, mégsem látod a webhelylinkeket. Ez leggyakrabban azért van, mert hirdetésed minősége nem elég magas ahhoz, hogy megjelenítse a webhelylinkeket. Ebben az esetben érdemes lehet optimalizálnod a keresési kampányt, ehhez hasznos tippeket Súgócikkünkben olvashatsz.
  • A beállítás során minimum egy, és legfeljebb tíz linket adhatsz meg. Ezek közül a rendszer négyet választ ki, figyelembe véve az általad megadott preferenciasorrendet. Ezen kívül a webhely struktúráját és az egyes céloldalak minőségét is figyelembe veszi a rendszer a megjelenő webhelylinkek kiválasztásánál.
  • Az összeg, amit egy kattintásért fizetsz, független attól, hogy a hirdetés mely linkjére kattintottak a felhasználók. A webhelylinkek tehát nem kerülnek többe, mint a hirdetés címsorára való kattintás.
  • Végül fontos tudnod, hogy a webhelylinkekre a hirdetésekre általánosan érvényes irányelvek vonatkoznak, azzal a szigorítással, hogy esetükben a hirdetés címsorára vonatkozó irányelvek érvényesülnek. Így például webhelylinked nem tartalmazhat felkiáltójelet.
Ha további kérdésed van a webhelylinkek felvételéről, szerkesztéséről vagy használatáról, olvasd el a róluk szóló Súgócikket, vagy tedd fel kérdésedet Súgófórumunkon.

Írta: Radó Tímea
Magyar AdWords Csapat