Bár a fogyasztók a mobileszközöket előtérbe helyezve élnek, emellett a legnagyobb természetességgel mozognak többféle eszköz között a mindennapok azon pillanataiban, amikor meg akarnak tudni valamit, valahova menni szeretnének, vagy valamit vásárolni kívánnak. Az internethasználók 61%-a és az online millenáris generáció tagjainak több mint 80%-a kezdi meg a vásárlási folyamatot az egyik eszközön, és fejezi be egy másikon1. Az eszközökön keresztüli konverziókat azért vezettük be három évvel ezelőtt, hogy a marketingszakemberek teljes egészében mérni tudják a fogyasztók által bejárt olyan utakat, amelyek az egyik eszközön vagy böngészőben megjelenő hirdetésre leadott kattintással kezdődnek, majd egy másik eszközön vagy böngészőben végzett konverzióval végződnek. A tavalyi év folyamán emellett egyszerűbbé is tettük az eszközökön keresztüli konverziók kezelését azzal, hogy lehetővé tettük a Konverziók oszlopban való szerepeltetésüket, illetve integráltuk őket az automatikus ajánlattételbe és a hozzárendelési modellekbe.

Az eszközökön keresztüli konverziókat hamarosan automatikusan szerepeltetni fogja a rendszer a Konverziók oszlopban, így Ön a lehető legteljesebb képet alkothatja majd a teljesítményről, és könnyebben mérheti a mobilhirdetések értékét. A változtatást 2016. szeptember 6-tól kezdjük el bevezetni a hirdetők fiókjaiban. Ezt követően nem áll majd rendelkezésre az a beállítás, amellyel eddig manuálisan lehetett szerepeltetni az eszközökön keresztüli konverziókat a Konverziók oszlopban. A 2016. augusztus 16. után létrehozott új AdWords-fiókok alapértelmezés szerint fel fogják tüntetni az eszközökön keresztüli konverziókat a Konverziók oszlopban.

A világ különböző tájain élő hirdetők átlagosan 16%-kal több konverziót mértek az eszközökön keresztüli statisztikák használatával, melyek révén pontosabb és átfogóbb képet kaphattak a teljesítményről. Olvassa el néhány olyan hirdető beszámolóját, aki fokozni tudta a teljesítményt az eszközökön keresztüli konverziókkal:

A Lighting New York nevű, lakóövezeti és kereskedelmi világítási termékeket forgalmazó kereskedő felvette az eszközökön keresztüli konverziókat a kampányaiban és az automatikus ajánlattételi stratégiájában használatos kiemelt mutatónak. Aaron Covaleski keresésimarketing-igazgató megfogalmazásában: „Az eszközökön keresztüli konverziók lehetővé teszik, hogy valós értékén kezeljük a mobilforgalmat, és agresszívabb marketingstratégiát folytassunk. Ezen adatok birtokában 50%-os növekedést értünk el a megelőző évhez képest a tavalyi év Black Friday és Cyber Monday időszakában. Ezenkívül a márkaismertségünket is megerősítettük, ami a mobil- és asztali eszközökön végzett márkakeresések számának megduplázódásában is megmutatkozott.”

A lakás-korszerűsítési termékek online forgalmazásával foglalkozó HomeClick 7%-kal több konverziót mért az eszközökön keresztüli adatok felvételét követően. Ennek eredményeképpen megerősítette a mobiljelenlétét, valamint beemelte a hozzárendelési modelljébe a mobilkattintásokat, hogy átfogóbb képet kapjon a fogyasztók által bejárt útról, és erre alapozva végezzen optimalizálást. Az eszközökön keresztüli konverziókat ezenkívül az automatikus ajánlattételi stratégiájába is felvette. E változtatások együttesen 60–70% százalékos bevételnövekedést eredményeztek. Matthew Hardgrove marketingigazgató szerint: „Az eszközökön keresztüli konverziók segítségével pontosabban felmérhetjük a mobilforgalom webhelyünk teljesítményére gyakorolt, megnövekedett hatását. Olyan információk birtokába juthatunk velük, amelyek új lehetőségeket nyitnak előttünk, és alkalmat adnak arra, hogy piaci részesedést nyerjünk el a versenytársainktól egy olyan forgalmi szegmensben, amelyet korábban alulértékeltünk."

A Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus célközönsége általában asztali gépen végez konverziót, de azt megelőzően többféle kapcsolattartási ponton is találkozik a társulattal: hirdetőtáblákon, rádió- és tv-hirdetésekben és különösen mobilhirdetésekben. „Az eszközökön keresztüli mérés nélkül nehéz lenne teljes képet alkotnunk a fogyasztók által bejárt útról” – mondta el Sam Gomez, a Feld Entertainmentnek, a Ringling Bros. anyavállalatának a digitális marketingért felelős vezetője. A vállalat az AdWords eszközökön keresztüli nyomon követési funkciójával igazolta, hogy a mobilforgalom az egyik legjelentősebb tényező a konverziók számának növelésében, és indokolttá teszi a mobilstratégiára való ráerősítést. A beruházások felduzzasztása 262%-os növekedést hozott az eszközökön keresztüli konverziók számában, 30%-kal több jegyeladást eredményezett, és a hirdetési kiadások 1132%-os megtérülését tette lehetővé.

A ruházati és kiegészítő termékeket forgalmazó U.S. Polo Assn. eszközökön keresztüli konverziók segítségével rögzíti a mobilhirdetések teljes értékét. Az Elite SEM ügynökséggel együttműködve a mobilkonverziók számának kétszeres növekedését érte el az előző évhez viszonyítva, emellett pedig 128%-kal növelte a mobilforgalmát. Matt Debnar, a U.S. Polo Assn. e-kereskedelemért felelős vezetője a következőket mondta erről: „Az eszközökön keresztüli konverziók elemzése egyfajta aha-élményt okozott, amely jelentős mértékben megváltoztatta a mobilhirdetésekről való gondolkodásunkat. Rájöttünk, hogy a mobilhirdetéseknek 9%-kal több konverzió tudható be, mint eredetileg gondoltuk, és a ROAS-t 12%-kal növelik.” A U.S. Polo Assn. most átdolgozza az átfogó marketingstratégiáját, nagyobb költségkeretet biztosítva a mobilhirdetéseknek. „Tudjuk, hogy az ügyfeleink egyre magabiztosabban vásárolnak mobilon, így ezek a számok még tovább fognak emelkedni. Az eszközökön keresztüli konverziók teljesebb képet nyújtanak a keresési teljesítményről, és segítenek igazolni a mobilos költségkeret értékét.”

Az eszközökön keresztüli konverziókra történő optimalizálásról a Súgóban és a bevált módszereket ismertető cikkben olvashat részletesebben.

Wilfred Yeung, vezető termékmenedzser, AdWords-ajánlattéttel
Tal Akabas, termékmenedzser, AdWords-konverziók


1 Google / Ipsos Connect, 2016. március, GPS Omnibus, 2013 fős minta, egyesült államokbeli, 18. életévüket betöltött online válaszadók