Korábban meghirdettük, hogy szeretnénk lehetőséget biztosítani ügynökségi olvasóinknak vendégbejegyzés írására, itt az Inside AdWords Magyarország blogon. Köszönjük az eddigi érdeklődéseteket, melynek hála megszületett az első bejegyzés, amely rögtön egy több részes posztsorozat nyitódarabja. Kérjük fogadjátok szeretettel Geiger Tamás "tollából" az új jelentéskészítési funkciókat bemutató sorozat bemutatkozó részét!

Nyáron megindult egy folyamat, amelynek köszönhetően fokozatosan nyugdíjba vonulnak a jelenlegi jelentés készítési lehetőségek az AdWords Jelentésközpontjában. A tavaly bevezetett, teljesen átalakított kezelőfelületen ugyanis már eddig is számos jelentés, lekérdezés vált elérhetővé. Ezek gyorsabban, könnyebben elérhetőek közvetlenül a kampánykezelő lapokon, sőt, azon túlmenően, hogy statisztikákat, eredményeket elemezhetünk segítségükkel, némelyik azonnali beavatkozást, módosítást is lehetővé tesz anélkül, hogy ehhez oda-vissza kellene a jelentés és a kampány lapok között váltogatnunk.

A célok mindenek felett

Mielőtt elmélyedünk az átalakított jelentéskészítésben, fontos megértenünk és eldöntenünk, miként elemezzük az adatokat, milyen szemüvegen keresztül tekintsünk a számokra, százalékokra. Személy szerint fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy szerintem nincsen “AdWords titok” vagy éppen “AdWords szisztéma”! AdWords hirdetőként mindig arra kell törekednünk, hogy kampányaink teljesítsék céljainkat. Előfordulhat, hogy valahol nem probléma, ha egy kulcsszó kattintási költsége 100 Ft, máshol viszont a 30 Ft is túl sok. Ehhez ismerni kell a terméket, a szolgáltatást, a weboldalt. Célok nélkül értelmetlenül folyhatnak el költségeink, amiből azt a téves következtetést vonhatjuk le, hogy az AdWords egy pénznyelő.

De mik is lehetnek ezek a célok (a teljesség igénye nélkül)?
  • Minél több megjelenés, hogy egy márka, egy weboldal ismertségét a lehető legnagyobb mértékben kiterjesszük. Ilyenkor nem számít, mennyien kattintanak, csak az, hogy mennyien látják a hirdetést.
  • Minél több forgalom bevonzása egy weboldalra vagy annak egy részére, esetleg ún. micro site-jára, itt tehát a forgalomnövelés az elsődleges cél.
  • Ösztönzés egy vagy több akció végrehajtására egy-egy weboldalon belül: ez lehet hírlevél feliratkozás, regisztráció egy rendezvényre vagy például termékeladás, megrendelés, stb.

Az első esetben tipikusan a legnagyobb megjelenést szeretnénk elérni, a második célkitűzésnél a magas átkattintási arány lebeg szemünk előtt, míg az utolsó esetben inkább arra törekszünk, hogy a weboldalra érkező forgalom minősége elérjen egy olyan szintet, amivel a bevételek és a hirdetési költségek különbsége pozitív marad, vagyis elmondhassuk: a hirdetés megtérül.

Látható tehát, hogy a célok meghatározásával meghatározzuk, mely számokra kell odafigyelnünk és milyen formában.

Bármennyit is költünk a rendszerben, bármilyen jól csoportosítjuk kulcsszavainkat, fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az eredményeket. Ki kell értékelni egy-egy időszak statisztikát, hogy eldönthessük: kampányaink, hirdetéseink céljainknak megfelelően teljesítenek-e?

Most pedig nézzük meg, a Jelentésközpont egyes részei milyen formában alakultak át.

Szűrők, megjelenő oszlopok

Azok számára, akik használták már eddig is a Jelentésközpont egy-egy elemét, egészen biztosan ismerős lesz az alábbi kép:


A fenti képen látható szűrési lehetőségek gyakorlatilag már eddig is elérhetőek voltak az új kampánykezelő felületen. Nézzük meg, hol is találhatóak ezek az elemek és miként váltják fel a Jelentésközpontban megszokott helyüket.

A Dátumtartomány szűrés megtalálható a kezelőfelület jobb felső sarkában. Ebbe nemrégiben bekerültek eddig hiányzó lehetőségek is, így például megjeleníthetjük az elmúlt 14 nap eredményeit is, de azokra is gondoltak, akik a Magyarországon megszokott, hétfővel kezdődő munkahét helyett olyan országban (is) hirdetnek, ahol a hét a vasárnappal kezdődik, sőt, lehetőségünk van egyedi tartományt is megadni.


A Szűrés alkalmazása az eredményekre szakaszt is kiválthatjuk, ha Kampány lapon a Szűrők gombra klikkelve létrehozunk egy vagy több szűrőt.


Az új szűrés panel ezen felül mentési lehetőséget is biztosít, amelynek segítségével nem kell újra és újra létrehozni egy-egy komplexebb szűrőt, elég egyszer beállítani és elmenteni, legközelebb a Szűrők gombra klikkelve egy mozdulattal bekapcsolhatjuk újra a korábban elmentett szűrőinket.


A kampány és hirdetéscsoport szűrés két módon érhető el: egyrészt a Kampányok fül bal oldalán található egy kinyitható és rögzíthető navigációs panel, amellyel könnyedén válthatunk az egyes kampányok és hirdetéscsoportok között.

A másik lehetőség a már bemutatott Szűrők panel használata: attól függően, hogy a Minden online kampány vagy egy konkrét kampány szintjén vagyunk, lehetőségünk van több hirdetéscsoportot is kijelölni akár több kampány közül is:


Az egyes jelentésekben számos megjeleníthető adatoszlop kapcsolható be az Oszlopok hozzáadása vagy eltávolítása panelen. Az új kezelőfelületen a Szűrő gomb mellett megtalálható egy Oszlopok gomb, amellyel attól függően, hogy kulcsszavakat vagy például hirdetéseket jelenítünk meg, számos hasznos statisztikai adatot kapcsolhatunk be.

Megnézhetjük például, a lehetséges megjelenések hány százalékában jelent meg hirdetésünk, de ellenőrizhetjük, mennyi érvénytelen (és ezáltal jóváírt) kattintást regisztrált a rendszer egy-egy héten.

Érdemes minden fülön külön-külön megnézni, milyen oszlopok megjelenése kapcsolható be, alap felállásban ugyanis csak a leginkább fontos adatok jelennek meg a táblázatokban.

Házi feladatként keressük meg, melyik fülön kapcsolható be az “első oldali ajánlatbecslés” oszlop.

A következő hetekben külön-külön megnézzük az egyes jelentés típusokat, összehasonlítjuk, hogyan értük el őket eddig a Jelentésközpontban és miként kezelhetjük őket azután, hogy ez a központ teljes mértékben nyugdíjba vonul.

Írta: Geiger Tamás