Múlt héten kezdtünk el megismerkedni a nyugdíjba vonuló Jelentésközpontban található jelentésekkel, azok használatával a Kampányok lapon. Megnéztük, hogyan alkalmazzuk a jelentések paramétereinek megadásakor kitölthető szűrőket, dátumtartomány beállításokat, illetve a megjelenő oszlopok ki/bekapcsolását.

Az előző rész végén amolyan házi feladatként kértem, hogy keressük meg és kapcsoljuk be az „első oldali ajánlatbecslés” oszlopot. Gondolom sokan megtalálták, akik mégis eltévedtek, azoknak íme a megoldás: a Kulcsszavak fülön az Oszlopok gombra klikkelve jeleníthetjük meg, legalább mekkora ajánlatot kell megtennünk ahhoz, hogy a keresési találatok első oldalán megjelenjen hirdetésünk:


Ha már a kulcsszavak fülön időzünk, nézzünk meg egy szerintem nagyon fontos jelentést, amelyet kifejezetten ajánlott akár heti rendszerességgel megnézni és kezelni: a keresési kifejezések megjelenítését. Rögtön az elején megjegyzem: amiről most írok, az a Google keresőben igaz, a Display Hálózaton nem, vagy nem ebben a formában!

A lekérdezés egyezési típusa:
Mielőtt belevágnánk, nézzünk meg néhány fontos fogalmat. Azt már kezdő AdWords hirdetőnként is megtanuljuk, hogy alapvetően négy ún. egyezési típus közül választhatunk, amikor felveszünk egy kulcsszót egy hirdetéscsoportba. Ez a kulcsszóegyezés határozza meg, milyen esetekben jelenik meg hirdetésünk például a Google keresőjében.

Ha nem Pontos egyezést választunk, akkor többféle keresés során is megjelenhet hirdetésünk: például a „virág csokor” kulcsszó, ha Kifejezés egyezéssel szerepel, akkor hirdetésünk megjelenhet az „olcsó virág csokor” keresés során is.

Nézzük most meg a kulcsszavak egyeztetésének egy másik megközelítését,
a lekérdezés egyezési típusát. Ez azt mutatja meg, hogy az általunk megadott kifejezés mennyire hasonlít ahhoz, amit a felhasználók beírnak a keresőbe.

Maradva fenti példánknál, ha a „virág csokor” kifejezés egyezéssel szerepel egy hirdetéscsoportban és valaki a virág csokor szavakat írja be a keresőbe (vagyis pontosan ezt a két szót, pontosan ebben a sorrendben), akkor a lekérdezés egyezési típusa Pontos egyezés! Ha az olcsó virág csokorra keresnek, akkor a lekérdezés egyezési típusa Kifejezés egyezés. Láthatjuk tehát, hogy kétféle kulcsszó egyezésről beszélhetünk AdWords kampányaink kezelése során: amit beállítunk a Kulcsszavak lapon és ahogy ez a beállítás viszonyul a felhasználók keresési szokásaihoz.
De mégis miért érdekeljen ez minket? Miért fontos ismerni mindkét fogalmat és egyáltalán miért kell hirdetőként ezzel foglalkoznunk? A válasz előtt fontos kitérnünk egy további fogalomra.

A minőségi mutató, mint költségcsökkentő tényező:
Sokan „izomból” úgy próbálják növelni a hirdetés pozícióját, hogy az egekbe növelik a kattintásonkénti ajánlatokat (CPC – Cost Per Click). Fontos megismerkedünk azonban azzal a módszerrel, ahogyan hirdetéseink pozícióját meghatározza a rendszer: a hirdetés rangja, vagy más néven az AdRank a kulcsszó CPC ajánlatának és ún. minőségi mutatójának a szorzata.

A minőségi mutató számunkra egy 10-es skála, ami azt mutatja meg, mennyire „jó” az adott kulcsszó mind a hirdetők, mind a felhasználók szempontjából. Ez tehát egyfajta osztályzat, ahol a 10-es a kiváló eredmény, az 1-es pedig több, mint elégtelen.

A hirdetések sorrendjét ez az AdRank határozza meg és nem csak a CPC ajánlat. Nézzünk meg egy egyszerű példát. Két hirdető, Elek és Áron hirdet a „virág csokor” kifejezésre (tudom, tudom, klisé a Teszt Elek, meg a Jó Áron, de ha egyszer szemléletes…). Elek 30 Ft-ot ajánl, míg Áron 20 Ft-ot. Ha csak ez az összeg számítana, akkor értelem szerűen Elek hirdetése jelenne meg az első pozícióban és Áron volna a második.

Ha ehhez hozzáveszem, hogy Áron 10-es minőségi mutatóval rendelkezik, Elek viszont csak 6-ossal, akkor a hirdetés rangja Áron esetében 20 Ft * 10 = 200 lesz, míg Elek esetében 30 Ft * 6 = 180. Máris láthatjuk, hogy helyet cseréltek, Áron, aki alacsonyabb CPC ajánlattal indult, jobb helyezést kapott egyszerűen azért, mert jobb minőségi mutatóval rendelkezett.
Most nézzük meg, ki mennyit fog fizetni, ha a hirdetésére klikkelnek: pontosan annyit, amennyi a közvetlen alatta megjelenő hirdető legyőzéséhez kellett, felfele kerekítve a legközelebb eső 2 Ft-ra. Picit matekosabban fogalmazva:
Áron tényleges CPC-je*Áron minőségi mutatójával=Elek kiajánlott CPC-je*Elek minőségi mutatójával
A számokat behelyettesítve: Áron tényleges CPC-je = (30 * 6) / 10 = 18 Ft
Áron tehát nemhogy kevesebbet ajánlott Eleknél, de saját ajánlatánál is kevesebbet fizet mindössze azáltal, hogy hirdetésének minősége jobb, mint Eleké!

A minőségi mutató számításáról már készült korábban egy bejegyzés az AdWords blogon, így ezt most nem részletezném, viszont kiemelnék egy sort, ami segít összekapcsolni az eddig leírtakat:

„A kulcsszó korábbi átkattintási aránya (CTR) a pontosan egyező kereséseknél”

Ebben a mondatban a „pontosan egyező kereséseknél” kitétel a lekérdezés egyezési típusára vonatkozik és nem az általunk beállított kulcsszó egyezésre! Ahhoz tehát, hogy növelni tudjuk a minőségi mutatót, nem elég csupán olyan kulcsszavakkal dolgozni, amelyek átkattintási aránya (CTR) magas, fontos, hogy azok a kulcsszavak szerepeljenek hirdetéscsoportjainkban, amelyeket a felhasználók pontosan beírnak a keresőbe!
Hiába magas a „virág csokor” kulcsszó CTR-je, ha sokkal többször keresnek az emberek az „olcsó virág csokor” kifejezésre és ez nem szerepel a hirdetéscsoport kulcsszavai között! Az ilyen kulcsszavak megismerésében segít nekünk a keresési lekérdezések megjelenítése!

A jelentés megtekintése:
A Jelentésközpontban „Keresési lekérdezések eredményessége” néven szerepelt eddig ez a jelentéstípus, amelyet már a Kulcsszavak fülön találhatunk meg. Ezen a lapon is minden sor elején láthatunk egy jelölőnégyzetet. Pipáljuk ki azokat a kulcsszavakat, amelyeknél kíváncsiak vagyunk arra, milyen kifejezésekre kerestek a felhasználók, amikor hirdetéseink megjelentek és klikkeltek is rá.
Klikkeljünk a táblázat felett megjelenő A keresési kifejezések megjelenítése… gombra:


A megjelenő táblázatban láthatjuk a felhasználók által beírt kulcsszavak listáját és statisztikáit, valamint a fentebb megismert lekérdezés egyezési típusát:


A fenti táblázatban láthatjuk, hogy az esetek többségében pontosan arra a kifejezésre kerestek, amelyet a kulcsszólistában megadtam, volt azonban 1-1 kattintás olyan esetekben, amikor az általam megadott kulcsszó egyéb szavakkal kiegészítve jelenítette meg a hirdetést.
Ha az „Egyezés típusa” oszlopban Általános vagy Kifejezés egyezést látunk és ezekhez a kulcsszavakhoz sok megjelenés és jó CTR társul, akkor vegyük fel ezeket a kulcsszavakat a hirdetéscsoport kulcsszavai közé: klikkeljünk a sor elején megjelenő pipára, majd a táblázat felett megjelenő Hozzáadás kulcsszóként lehetőségre:


A fenti ablak jelenik meg, ahol a hozzáadás előtt módosíthatjuk az új kulcsszó egyezési típusát, CPC ajánlatát, és ha szükséges, egyedi cél URL-t adhatunk meg hozzá.
Olyan is előfordulhat, hogy olyan sor jelenik meg ebben a jelentésben, amelyre egyáltalán nem szerettünk volna megjelenni. Ha például megjelenik a listában az „ingyen virág csokor”, helyezzünk pipát a sor elején megjelenő négyzetbe és klikkeljünk a táblázat felett megjelenő Hozzáadás kizáró kulcsszóként gombra.

A táblázat tartalmát le is tölthetjük különféle fájlformátumban és ütemezhetjük is az elkészítését rendszeres időpontokra, erről később részletesebben is írni fogok.

Fontos adat, de nem csak az egyetlen
Bár az olcsóbb kattintás elérése vonzó lehetőség mindenki számára, óva intenék attól mindenkit, hogy csak a minőségi mutatóra koncentráljon. Egyrészt már a bevezetőben említettem, hogy fontos szem előtt tartanunk céljainkat: ha csak az a fontos, hogy minél többször megjelenjünk vagy a kampány büdzsébe beleférnek a drágábba kattintások is, nem biztos, hogy egy 6-os minőségi mutató miatt kellene aggódnunk. Ha viszont a költségek csökkentésén dolgozunk, akkor érdemes odafigyelni erre a mérőszámra is.
Házi feladatként most olyasmit adok, amihez nem kell keresgélni: nézzük meg az egyes kulcsszavaink keresési kifejezéseit és vegyük fel a jól teljesítő sorokat hirdetéscsoportjainkba! Ügyeljünk arra, hogy először állítsuk be a megfelelő dátumtartományt, és ha szükséges, további szűrőket is alkalmazzunk az előző részben bemutatottak szerint.

Írta: Geiger Tamás
DuracellTomi Google AdWords Blogja